Annonce
Danmark

Mette F. rejser til Israel for at mindes og møde danske jøder

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Auschwitz blev en udryddelseslejr, der i dag står som symbol på nazismens rædsler. Befrielsen er 75 år siden.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i markeringen af 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz i det tyskbesatte Polen. Markeringen finder sted i Jerusalem onsdag til og med fredag.

Under sin rejse til Jerusalem skal Mette Frederiksen også mødes med Israels præsident, Reuven Rivlin, og nogle af de overlevende danske jøder, der bor i Israel i dag.

- De nazistiske udryddelseslejre repræsenterer et særligt tragisk og umenneskeligt vidnesbyrd om, hvor brutalt og livstruende det var at være af jødisk oprindelse, siger hun i en pressemeddelelse.

Auschwitz endte som en udryddelseslejr, der i dag står som et af de tydeligste symboler på de nazistiske jødeudryddelser.

Lejren blev i 1940 anlagt i det tyskbesatte Polen cirka 60 kilometer vest for Krakow.

- Befrielsen af Auschwitz står centralt i erindringen. Vi og kommende generationer må blive ved med at lytte, lære og mindes, så de historiske grusomheder ikke gentager sig, siger hun.

Danmark spillede en særlig rolle for at redde de danske jøder under Anden Verdenskrig.

Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 iværksatte den tyske besættelsesmagt i Danmark en aktion mod de danske jøder.

Formålet var at arrestere og deportere de danske jøder til den tyske koncentrationslejr Theresienstadt.

I en storstilet redningsaktion hjalp civile danskere 7000 jøder over Øresund til sikkerhed i det neutrale Sverige. 95 procent af de danske jøder nåede frem.

Begivenheden havde stor indflydelse på omverdenens opfattelse af Danmark, og den har siden dengang betydet meget for det dansk-israelske forhold.

For to år siden var præsident Rivlin på besøg i Danmark for at markere redningen.

- Forholdet mellem Israel og Danmark hviler på en solid historisk bund, siger Mette Frederiksen om hans besøg i Danmark.

Hun ser frem til at mødes med Rivlin i Israel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce