Annonce
Livsstil

Mette fra Tinghøj fik ny lever som 18-årig: Jeg har altid vidst, jeg skulle have en ny lever for at overleve

- Jeg ser tilbage på en tryg opvækst i en kærlig kernefamilie. Jeg har været aktiv gymnast og glad for at gå i skole. Men inden i mig var jeg alene, siger Mette Jacobsen. Foto: Malene Wonsbek
Mette Aas Jacobsen fra Tinghøj er født uden galdeblære. Hun er kronisk syg, men det kan man bare ikke se på hende. Det faktum er især svært at håndtere som barn, teenager og ung. Mette savnede et netværk med andre kronisk syge unge – nu laver hun podcast til gavn for andre i samme situation som hende selv.
Annonce

Tinghøj: Balancen er knivskarp. Det gælder liv eller død. Du skal være syg nok til at få én, og ikke så syg, at du ikke kan modtage den.

Den 7. marts 2015 klokken 00.15 fik Mette Aas Jacobsen fra Tinghøj en ny lever fra en donor, der få timer tidligere var blevet erklæret hjernedød. Mette var dengang 18 år og gik i 1. g på Handelsgymnasiet i Varde. Siden hun blev født, har Mette vidst, at hun på et tidspunkt ville blive så dårlig, at hun skulle have en donorlever for at overleve.

Mette har stor kærlighed til livet. Hun har lært at prioritere, hvad der er vigtigst for hende, og hun spilder ikke tiden. Da hun blev færdig med sin handelsskoleeksamen, rejste hun ud i verden sammen med sin storesøster. Mette er netop flyttet til Århus, for hun er blevet optaget på journalisthøjskolen. Hendes største ønske er at lave dokumentarudsendelser. Foto: Malene Wonsbek


Folk måtte gerne vide, at jeg var syg. Omvendt ønskede jeg heller ikke at gøre mig bemærket, fordi jeg var syg. Det er ensomt at være ung, forvirret og kronisk syg.

Mette Aas Jacobsen fra Tinghøj


Ubeskrivelige følelser, galopperende tanker og hundredvis af usorterede spørgsmål har hun båret på egne skuldre igennem forskellige faser af sin opvækst. Forældre, læger og andet fagpersonalet har bidraget med kærlighed, svar, informationer, og Mette har fået al den opbakning, hun kunne ønske sig.

Mette Aas Jacobsen giver en tommelfinger, der viser, at hun er ok ovenpå en ni timer lang operation på Rigshospitalet, hvor hun fik en ny lever. Privatfoto
På Spotify, Appels podcast og Google Play kan du høre de seks afsnit 24-årige Mette Aas Jacobsen indtil videre har produceret under titlen ”Fåking kronisk”. Budskabet står knivskarpt: Du er ikke alene…

Men ingen ved, hvordan det er at være hende. Ingen kan forestille sig, hvordan det er at vokse op og være et kronisk sygt barn og ikke kunne det samme som kammeraterne. Ingen kender følelsen af at vågne op efter en ni timers lang operation og vide, at man har fået livet forærende takket være en andens død. Ingen. Kun de, der selv har været igennem lignende forløb ved, hvad hun taler om. Præcis den alenehed er temaet for de podcast-udsendelser, ”Fårking kronisk- ung, forvirret og syg”, som Mette Jacobsen er i fuld gang med at producere.

Annonce

Overskud til at hjælpe

- Det første, jeg udbrød, da jeg første gang så mig selv i spejlet efter levertransplantationen, var ”shit mine øjne er jo helt hvide”, husker Mette og smiler.

Et tydeligt tegn på, at den lever, hun netop havde modtaget, fungerede efter hensigten.

- Mette Jacobsen kom på venteliste til en ny lever i oktober 2014. Dengang var hun 17 år og lige begyndt i 1. g på Varde Handelsgymnasium. Et halvt år senere ringede de fra Rigshospitalet, at nu havde de fundet en egnet donor. I dag er Mette 23 år og kommet godt igennem forløbet. Nu har hun overskud til at gøre noget for andre unge, kronisk syge, så de ikke behøver føle sig så alene, som hun gjorde. Foto: Malene Wonsbek

- Jeg blev opereret første gang, da jeg var tre måneder gammel. Og har fået medicin lige siden. Jeg har været ind og ud af hospitalet utallige gange, fordi jeg har haft utrolig let ved at få infektioner, og disse kræver indlæggelse. Jeg er det, man kan kalde professionel kronisk syg, tilføjer hun.

Podcast: Fårking kronisk

På Spotify, Appels podcast og Google Play kan du høre de seks afsnit 23-årige Mette Aas Jacobsen indtil videre har produceret under titlen ”Fåking kronisk”.

Mette manglede andre kronisk syge unge at spejle sig i, for der er så mange uafklarede spørgsmål, når man er ung og lever med en sygdom, der betyder, at man ikke kan det, alle andre kan.

Nu deler hun ud af sine erfaringer som kronisk syg, og taler med andre kronisk syge unge.

Budskabet står knivskarpt: Du er ikke alene…

I dag er Mette 23 år. Hun er netop flyttet fra Tinghøj til Århus, for hun er kommet ind på Journalisthøjskolen, og lige begyndt på studiet. Donorleveren fungerer fint. Hun skal stadig tage medicin og passe ekstra godt på sig selv, men nu har hun overskud til at hjælpe andre unge, så de ikke føler sig så alene, som hun gjorde.

Annonce

"Fårking" for vildt

- Som barn, ung og især teenager har man ikke lyst til at skille sig ud fra mængden. Jeg ville gerne kunne have spurgt en anden kronisk syg ung: ”…og hvad gjorde du?”. Man kunne ikke se, jeg var syg. Jeg var bare hende, der hele tiden var træt, eller syg. Selvom mine klassekammerater godt vidste, at jeg ikke var rask, så turde de måske ikke spørge. I perioder glemte de måske også, at jeg ikke var ligesom dem. Og jeg var heller ikke god til at blive ved med at forklare, så ofte trak jeg mig fra sociale aktiviteter, så jeg har faktisk følt mig alene det meste af min ungdom, fortæller Mette.

Og det er ikke medlidenhed, hun søger. I dag hviler hun godt i sig selv.

- Folk måtte gerne vide, at jeg var syg, omvendt ønskede jeg heller ikke at gøre mig bemærket, fordi jeg var syg. Det er ensomt at være ung, forvirret og kronisk syg, siger Mette Aas Jacobsen fra Tinghøj. Foto: Malene Wonsbek

Opvæksten som kronisk syg har gjort hende skarp på livets prioriteter. Hun kender sig selv rigtig godt og siger kun ja til det, hun har lyst til. Hun gider ikke spilde tid på noget, der ikke er fedt.

- Jeg var kommet lettere igennem mit sygdomsforløb, hvis jeg havde haft nogen i samme båd som mig at kunne dele mine tanker med. Jeg er aldrig blevet drillet, jeg har aldrig været bange for at dø, men at blive født med en kronisk sygdom, og gennem hele opvæksten være bevidst om, at man en dag bliver så syg, at man skal have en donorlever, for at få en fremtid – det er da ”Fåking” for vildt…

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce