Annonce
Udland

Mette Frederiksen før klimatopmøde: Vi har taget førertrøjen

Verdens ledere mødes mandag for første gang siden indgåelsen af Parisaftalen for at diskutere klima.

- Alle taler om Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har svært ved at fjerne smilet forud for FN's klimatopmøde mandag i New York.

Her har hun sammen med en lang række af verdens øvrige stats- og regeringschefer fået til opgave at forklare, hvordan de vil øge indsatsen for at begrænse den globale opvarmning.

Mette Frederiksen får taletid ved topmødet, og hun har mulighed for at nævne regeringens mål om at sænke Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

- Nogen skal tage førertrøjen. Nogen skal gå foran. Det er Danmark, der gør det nu, mener statsministeren.

FN's generalsekretær, António Guterres, har bedt landene om at komme til mødet med konkrete klimaplaner - "ikke taler".

Mødet finder sted, inden at landene senest næste år skal indsende nye og helst skærpede klimamål ifølge Parisaftalen.

Som det ser ud nu, har verden kurs mod en opvarmning på godt tre grader. Målsætningen i klimaaftalen fra Paris er 1,5-2 grader.

- Guterres' tilgang til mødet er, at vi har vedtaget Parisaftalen, og nu skal vi handle. Jeg tror, at mødet presser os alle sammen til at tage de næste skridt - i hvert fald dem, der gerne vil klimaet det godt, siger Mette Frederiksen.

Klimatopmødet går officielt i gang klokken 16 dansk tid. Mette Frederiksen ventes at gå på talerstolen omkring klokken 18 dansk tid.

Også Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, den franske præsident, Emmanuel Macron, og Indiens premierminister, Narendra Modi, skal tale på mødet.

Flere prominente navne holder sig dog væk. Det gælder eksempelvis den amerikanske præsident, Donald Trump.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce