Annonce
Indland

Mette Frederiksen fastholder sin ydelseskommission

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen overlever et år endnu, men der ydes en støtte på 1700 kroner.

Det lykkedes for Socialdemokratiet at fastholde, at der skal nedsættes en ydelseskommission, som skal se på de sociale ydelser, før der træffes en beslutning om dem.

Det er Socialdemokratiet og de tre støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale enige om.

Den får 12 måneder til at komme med et bud på, hvordan ydelser som integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet skal indrettes fremover.

- Der er nogle børn, som i dag er i klemme på ydelsesområdet, siger formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) sent tirsdag aften, da de fire partier er enige om en politisk forståelse i form af en aftaletekst.

- Der nedsættes en ydelseskommission, som får 12 måneder til at færdiggøre sit arbejde med henblik på at finde en bedre balance mellem, at flere skal i arbejde, og at vi skal bekæmpe de problemer, der er med børnefattigdom.

Af aftaleteksten, der skal udstikke retningen for regeringen, fremgår det desuden, at kontanthjælpsloftet "afskaffes, uden at det omvendt bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang".

Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger om et år, skal der dog ydes en målrettet hjælp til berørte børnefamilier.

For en enlig mor med to børn betyder det en kontant støtte på 1700 kroner skattefrit om måneden.

- Indtil da er vi enige om en målerettet kontanthjælp til de børnefamilier, der er hårdest ramt, siger Mette Frederiksen.

Tilskuddet udløber, når ydelsessystemet træder i kraft. De op mod 300 millioner kroner indføres hurtigst muligt og findes gennem reserver på finansloven for i år.

Ydelseskommissionen bliver dermed en realitet, selv om De Radikale, SF og Enhedslisten har været imod. Børnefattigdommen skal bekæmpes og diverse ydelser skal sættes op, har det lydt.

SF har haft en afskaffelse af kontanthjælpsloftet og minimumsnormeringer som ultimative krav for at kunne stemme for finansloven senere i år.

De Radikale og Enhedslisten gik også til valg på at afskaffe kontanthjælpsloftet.

Kontanthjælpsloftet blev indført i 2015 og er et loft over, hvor meget personer i kontanthjælpssystemet samlet kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte.

Mette Frederiksen har nu mandat til at danne en regering bestående af Socialdemokratiet, hvor SF, Enhedslisten og De Radikale er parlamentarisk grundlag uden for regeringen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce