Annonce
Sydjylland

Mette Frederiksen var i drillehumør over for Løkke: - Du vil gerne i regering med mig, ikke?

Hvorfor vil Venstre i regering med Socialdemokratiet, og hvorfor siger Mette Frederiksen nej? Det var blandt emnerne, da statsministerkandidaterne mødtes i en direkte duel arrangeret af JydskeVestkysten på Folkehjem i Aabenraa onsdag eftermiddag. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Valgkamp: At overvære den fem kvarter lange debat i den historiske Kongesal på Folkehjem i Aabenraa mellem Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) var som at betragte en bejler, der ikke var helt sikker på, om vedkommende nu ville have kvinden, når det kom til stykket.

Flere gange gentog statsministeren det ønske om at samarbejde med Socialdemokratiet i form af en SV-regering, som han overraskende fremsatte i sidste uge. Og flere gange understregede rød bloks statsministerkandidat, at hun ikke har i sinde at tage imod Løkkes fremstrakte hånd. Og så alligevel var der åbninger.

- Vi skal samarbejde noget mere, og vi skal passe på, at vi i valgkampen ikke taler så langt væk fra hinanden, at vi ikke kan samarbejde efter valget. Venstre og Socialdemokratiet kan noget sammen, men bare ikke det hele, lød det fra Mette Frederiksen under debatten, som var arrangeret af JydskeVestkysten.

Statsminister-duellen

  • Onsdag eftermiddag tørnede de to mest sandsynlige statsministerkandidater, Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), sammen i en direkte duel foran 250 JydskeVestkysten-læsere.
  • Det bliver formentlig den eneste fysiske duel uden for DR og TV2.
  • Det tog kun et døgn at få afsat alle billetterne.
  • Stort set alle landets medier var til stede under duellen.
  • Debatten gik blandt andet på forholdet mellem land og by, sundhed og økonomien bag partiernes politik, og blev modereret af avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding.
  • Duellen er arrangeret af JydskeVestkysten som en del af konceptet JV-direkte, hvor læsere kan møde kendte personer, der diskuterer emner i relation til landsdelen.
Annonce

At være eller ikke være

Det skete, efter at Lars Løkke Rasmussen havde uddybet, hvorfor Venstre nu ser mod socialdemokraterne. Der er således brug for mere end de "enkle løsninger", som yderfløjene ifølge statsministeren tilbyder.

- For mange har kun én vare på hylden. Jeg vil sige som kompliment til Socialdemokratiet og til os selv, at sådan er vi ikke. Vi oplever bare, at hvis vi siger noget, så er der altid nogen, som siger det skarpere end os, forklarede Lars Løkke Rasmussen med slet skjult henvisning til Nye Borgerlige og Stram Kurs, som står til omkring fem procent af stemmerne tilsammen.

Derfor er der brug for, at "de voksne i lokalet" sætter sig sammen, som Venstre-formanden formulerede det for i næste øjeblik at understrege, at han ikke er socialdemokrat. Det mødte et opløftende nik fra Mette Frederiksen, der måske undervejs også blev usikker på, hvorvidt hendes politiske modstander bejlede til hende eller ej, når han satte hårde angreb ind.

- Du vil gerne i regering med mig, ikke, spurgte hun, og erklærede, at konklusionen på debatten var, at de to partier skal forpligte sig til at samarbejde.

Annonce

Store forskelle

Det medførte et af eftermiddagens største bifald fra store dele af de 250 tilhørere. Debatten satte dog samtidig en tyk streg under de forskelle, der er mellem de to partier, og som de begge også brugte til at forsøge at udstille modpartens mangler.

Når det kommer til blandt andet velfærdsområdet, er der så store forskelle, at et regeringsamarbejdet ikke er realistisk, var konklusionen fra Mette Frederiksen.

Og så kommer hendes parti aldrig til at støtte den sundhedsreform, som regeringen og Dansk Folkeparti, har fremlagt, og som partierne vil gennemføre, hvis de har flertal efter valget den 5. juni. Det gentog Mette Frederiksen, som erklærede sig enig i reformens målsætning om at styrke sundhedsvæsnet.

- Jeg tror, vi vil kunne lave bred aftale om, at sundhedsvæsnet handler om at skabe bedre sammenhæng mellem læge, sygehus og plejehjem. Og vi vil gerne lave en bred aftale om psykiatri. Vi har sagt det samme som jer. Et mere sammenhængende sundhedvæsen, vi skal uddanne flere læger og sygeplejersker. Men har vi brug for mere centralisering, før vi gør det? Nej, sagde Mette Frederiksen, som ikke ønsker regionerne nedlagt, hvilket er en konsekvens af sundhedsreformen.

Kongesalen på det historiske Folkehjem i Aabenraa dannede rammen, da Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes i en direkte duel onsdag. Alle stole var besatte, men debatten kunne også ses i tv. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Ingen sygehuslukninger

Hun køber ikke Lars Løkke Rasmussens påstand om, at reformen giver mere nærhed for borgerne i form af lokale samarbejder om sundhedsfællesskaber med deltagelse af en håndfuld kommuner.

Mette Frederiksen pointerede flere gange betydningen af nærdemokratiet i form af regionerne og de beslutningstagere, som borgerne der kan vælge til at bestemme over sundhedsvæsnet. Hverken hun eller Lars Løkke Rasmussen kunne dog svare spørgsmålet om, hvem der er formand for sundhedsudvalget i deres egen region i hovedstaden.

- Understreger det ikke pointen? Hvis I, som i den grad går op i politik, ikke kender formanden for sundhedsudvalget, spurgte ordstyrer Thomas Funding, politisk redaktør for avisen Danmark.

- Det væsentlige er, hvem der skal træffe beslutningen om, at et sygehus skal lukkes eller ej, forsvarede Mette Frederiksen sig.

- Der skal slet ikke lukkes nogen sygehuse. Vi har lukket dem, vi skal, garanterede Lars Løkke Rasmussen, som afviste påstanden, om at sundhedsreformen vil centralisere.

- Fortæl mig lige, hvordan det at vi bygger et sundhedshus her i Aabenraa og øger akutberedskabet har noget at gøre med at centralisere, sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede:

- Jeg vil altså hellere have en læge end en politiker tæt på mig, hvis jeg bliver syg.

Statsministerkandidaterne mødte hver især stor opbakning fra partimedlemmer, der dukkede op foran Folkehjem for at tilkendegive deres politiske ståsted og synge slagsange. Den gravide folketingskandidat Lotte Rod mødte op for at uddele tomme sparegrise i håbet om at få Løkke og Mette Frederiksen til at prioritere børnenes vilkår højere i valgkampen. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Vigtigt med nærdemokrati

Da latteren fra salen salen havde lagt sig, understregede han, at der er brug for, at blandt andre lægerne tager noget mere ansvar og på den måde rykker flere mindre krævende behandlinger tættere på borgerne.

Det var de to partiledere enige i, men Mette Frederiksen fastholdt behovet for politikere med lokalkendskab.

- Det er vigtigt med folk med kendskab til balancerne i området, og som kan tage ansvar. Eksempelvis når sygehuset i Tønder er oppe at vende, sagde hun formentlig med henvisning til, at det sønderjyske sygehus blandt flere var i spil til at blive lukket i forbindelse med en stor sparerunde i Region Syddanmark i 2016. Der er i dag ingen planer om at lukke sygehuset.

Det folkevalgte element er afgørende, når det gælder sundhedspolitiske spørgsmål, påpegede Mette Frederiksen.

- Så kan man lade være med at stemme på dem, men politikerne har kendskabet modsat folk i bestyrelser langvejs fra, sagde hun med reference til, at sundhedsreformen vil etablere sundhedsforvaltninger i form af bestyrelser i stedet for de nuværende regionsråd.

Stort set alle landets medier var repræsenterede ved duellen. De flokkedes om de to statsministerkandidater både før og efter arrangementet. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Prisen for statsministerposten

Debatten sluttede med en spørgerunde, og også her var der interesse for et muligt regeringssamarbejde. En tilhører opfordrede direkte de to partiledere til at gå i regering.

Mette Frederiksen holdt dog bejleren på behørig afstand. Og måske derfor borede Lars Løkke Rasmussen i de udfordringer, som Mette Frederiksen står over for i rød blok, når hun skal forsøge at danne regering om to uger, hvis valget giver hende det flertal, som der lige nu er udsigt til.

- Mette Frederiksen bliver ikke statsminister, med mindre hun lytter til dem, der skal gøre hende til statsminister, og de har alle ufravigelige krav. Du bliver mødt af ultimative krav. Der er en pris for at være statsminister. Trust me. I know, smilede Lars Løkke Rasmussen, hvorefter Mette Frederiksen indvendte, at han også selv bliver mødt med ufravigelige krav fra yderfløjen, hvis han vinder valget.

Der blev taget billeder og video i hobetal til minde om duellen i Aabenraa. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce