Annonce
Haderslev

Mette Marie og hendes mormor er klar til grænseløse sting

Ulla Paaske og barnebarnet Mette Marie valgte at tage et af de aflange stykker til deres broderi, da de sammen med 30 andre kreative kvinder torsdag var i Fjelstrup. Foto: Jacob Schultz
Strikdesigneren og tekstilkunstneren Iben Høj skal sammen med 800 kreative mænd og kvinder i anledning af Genforeningen skabe et broderet kunstværk, der skal udstilles i Trapholt. Ulle Paaske fra Pamhule og hendes barnebarn skal være med.

Fjelstrup: Hjemme hos Ulla Paaske i Pamhule hænger der bag glas og ramme en gammel navneklud. Med sirlige sting har Ullas mor, der blev født i 1909, som ganske ung broderet tal og bogstaver i flotte mønstre i et broderi, der nu kommer til at spille en helt særlig rolle i et helt særligt kunstværk.

- Vi skal hjem og studere den - og hente inspiration.

Ordene kommer fra Ulla Paaskes 20-årige barnebarn, Mette Marie.

Denne dag er den unge kvinde helt overraskende endt i aktivitetshuset Rosenvang i Fjelstrup, inviteret med på tur af sin håndarbejdsglade mormor.

- Hun vidste ikke, hvor hun skulle hen, griner Ulla, der lige som sin nu afdøde mor altid har været glad for at brodere:

- Min mor elskede at brodere, og det gjorde min søster også. Jeg broderede også, indtil jeg blev gift, fik børn og fuldtidsarbejde, og så var tiden der ikke længere, fortæller Ulla, der har brugt rigtig meget tid på at strikke, men nu agter at genoptage broderiet - sammen med sit barnebarn.

Annonce

Baggrund

Grænseløse Sting skal markere Genforeningen i form af et stort fælles værk lavet af 800 kvinder og mænd i hele Danmark og syd for grænsen. Værket bliver udstillet på Trapholt.

Ud over Trapholt og Rosenvang kommer der arrangementer i blandt andet Rødding, Billund, Augustenborg og Flensborg.

Projektet er støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Kolding Kommunes Genforeningspulje og Statens Kunstfond. Kvadrat sponserer materialer.

Sammen med 800 andre flittige par hænder fra hele Danmark - og Tyskland - vil Ulla og Mette Marie nemlig bidrage til "Grænseløse Sting" - et seks meter stort hængende kunstværk, der i anledningen af 100-året for den dansk-tyske grænsedragning i 1920 fra midten af maj og frem til oktober skal udstilles i rotunden på kunstmuseet Trapholt i Kolding. Mette Marie skal designe og Ulla skal sy. Hvad er de dog endnu ikke helt klar over. Projektet fascinerer dem dog.

Det er strikdesigneren og tekstilkunstneren Iben Høj, der sammen med Trapholt står bag projektet, som ud over Ulla og Mette Marie har samlet omkring 30 andre håndarbejdsglade kvinder fra Haderslev-området på Rosenvang.

Projektet har afsæt i, at kvinder omkring Genforeningen benyttede broderiet som et politisk våben, der markerede deres nationale tilhørsforhold til Danmark. Der blev broderet klokkestrenge, puder og lignende med nationale symboler som rigsvåben og Dannebrog samt danske slotte og Dybbøl Mølle. Målet med "Grænseløse Sting" er at give en fortolkning af ordet grænse for den enkelte deltager, fortæller Iben Høj.

Hun er berømt for sine store,tekstilværker, der både har været udstillet nationalt og internationalt. Blandt andet har hun repræsenteret Danmark ved Milano Designweek 2018. I det store værk, som hun nu sammen med 800 andre kreative sjæle skal lave, har hun taget udgangspunkt i flaget:

- Jeg tager udgangspunkt i ældre, falmede og hengemte dannebrogsflag med et væld af røde nuancer og gulnede sarte områder af lyse farver, hvor man kan fornemme historien og det levede liv., fortæller hun og oplyser, at deltagerne vil komme til at brodere på nogle udvalgte lyse stoffer med røde farver, som hun har udvalgt. Hun er udmærket klar over, at nogle af deltagerne i kunstværket bliver udfordret:

- Som kunstner jer jeg udfordret, fordi jeg selv er vant til at bestemme, jeg ved også, at det kan være svært at følge spilleregler, når man syr. Men det er vigtigt for, at vi kan få et helstøbt kunstværk, siger hun og udfordrer samtidig deltagerne til at flippe lidt ud, men følge designmanualen.

Ulla Paaske og Mette Marie lytter. De har endnu ikke helt afgjort, hvad de vil bidrage med:

- Men det er altså meget spændende at være med til at lave sådan noget - også at det bliver udstillet. Nu skal vi hjem og hente inspiration i navnekluden.

Margit Rasmussen fra Fjelstrup, der også er forkvinde for aktivitetscentret i Rosenvang og har taget initiativet til, at Trapholt denne dag er taget til Fjelstrup, er allerede godt i gang. Hun viser sin broderede guirlande af dannebrogsflag frem.

- Vi er jo sønderjyder, og inden genforeningen måtte man jo ikke flage med Dannebrog, men så kunne man jo hænge dannebrogsflag på juletræet, forklarer hun.

Man må gerne flippe ud i broderiet, og i stedet for fæstne stingene til sidst, må de gerne hænge løse, fortalte Iben Høj, der er klar over, at det udfordrer nogle af de mere pertentlige deltagere. Foto: Jacob Schultz

Brødtekst

Strikdesigneren og tekstilkunstneren Iben Høj var torsdag i Fjelstrup, hvor hun fortalte om sine tanker med "Grænseløse Sting". Foto: Jacob Schultz
Efter at have lyttet til tanker var det de 30 deltageres tur til at komme og vælge materialer og farver. Foto: Jacob Schultz
Margit Rasmussen er sønderjyde fra Fjelstrup, og hun var godt i gang med at brodere flagguirlandet, som de hang i juletræet, dengang man ikke måtte flage med Dannebrog. Foto: Jacob Schultz
Ulla Paaske og og de andre kvinder kiggede interesseretl da forskellige prøver af broderier gik rundt. Foto: Jacob Schultz
Forskellige farver af rød må bruges til broderierne, der ikke må have andre farver. Deltagerne må sætte deres initialer med lys tråd i kanten af deres broderier. Foto: Jacob Schultz
Kunstneren Iben Hør skal sammen med blandt andet sønderjyske broderi-damer lave et værk om grænser, som skal udstilles på Trapholt. Foto: Jacob Schultz
Der blev lyttet interesseret, da Iben Høj fortalte om tankerne med "Grænseløse Sting" i Rosenvang torsdag. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce