Annonce
Regionalt

Mettes kat Dexter har ondt i maven: - Det er en jungle med kattefoder

Hvad sker der egentligt i en dyrehandel om formiddagen? Det satte jeg mig for at finde ud af i Vejen Dyrehandel, hvor bekymrede kæledyrsejere ledte efter legetøj og foder til deres kæledyr, som virkelig har brug for omsorg.

Vejen Formiddag: I Vejen Dyrehandel er der næsten helt tomt, idet jeg træder ind ad døren en onsdag for at møde nogle af de mennesker, der færdes i en dyrehandel en almindelig formiddag. Kun en enkelt kunde er i butikken.

41-årige Mette Hjort går rundt sammen med Ulla Madsen, der har ejet Vejen Dyrehandel sammen med sin mand Ib Madsen i 19 år.

Mette Hjort er på udkig efter en bestemt type foder til hendes kat, Dexter, der har haft problemer med maven, og hun håber, at Ulla med sin ekspertise kan hjælpe hende med at finde det.

Annonce

- Det er en jungle med kattefoder. Varebeskrivelserne er meget kryptiske, så det er næsten umuligt at finde noget, som giver kattene de rigtige vitaminer, siger Mette Hjort.

Mette og Ulla går rundt i den 1200 kvadratmeter store butik i op mod et kvarter for at finde den rigtige mad. Op og ned ad gange, der byder på alt muligt gejl og godheder til dyr.

Ifølge ejerne af Vejen Dyrehandel, Ib og Ulla Madsen, er der flest kunder i butikken om eftermiddagen. Foto: Mathias Søby Dalbøge.

Trods det store udvalg lykkes det dem ikke at finde det rigtige foder, så Mette nøjes med at købe noget BARF-kattefoder, der er en slags frossen kød med en masse vitaminer, som katte har godt af.

Forkæler sine katte

Mette Hjort står uden arbejde på grund af coronavirus, så hun har ikke andet på programmet her til formiddag, hvor hun sammen med sin mor er kørt fra Esbjerg til Vejen for at købe fødselsdagsgaver til sine etårige katte, brødreparret Dexter og Morgan. De er opkaldt efter hovedpersoner i tv-serien Dexter.

Ib og Ulla Madsen har drevet Vejen Dyrehandel i 19 år. Oprindeligt var det deres søn, som stod for butikken, men en mislykket operation i deres søns ryg resulterede i, at han ikke længere var i stand til at køre butikken. Foto: Mathias Søby Dalbøge.

- Jeg elsker katte. De er sjove, de er hyggelige, og de er mere rolige end hunde, selvom jeg nu også elsker hunde, siger Mette Hjort, der næsten altid har haft katte i sit liv.

- Når de stadig kun er et år gamle, laver de så mange sjove ting, så det er med at forkæle dem, mens de har den her energi, fortsætter hun.

Det må man så sandelig sige, at hun gør. Mette har brugt to måneder af coronatiden på helt selv at bygge en 32 kvadratmeter stor løbegård med dragemotiv til kattene på hendes terasse, og i anledning af kattenes fødselsdag har hun købt kattefoder, tæpper, kattebakke og legetøj til en samlet værdi af 1254 kroner.

Mette Hjort ønskede ikke, at jeg tog billeder af hende til avisen. Hun viste dog glædeligt frem af de gaver, hun købte til sine katte. Foto: Mathias Søby Dalbøge.

Pinligt berørt fortæller hun, at hun ofte tager i dyrehandel for at købe ind til sine kæledyr.

- Det er vigtigt, at de har det godt. Der er helt sikkert noget af det her legetøj, som de ikke kommer til at bruge, men de skal nok finde noget, som de kan lide, siger hun.

Annonce

Et kuld killinger

Idet Mette og hendes mor sætter sig ind i bilen og kører tilbage mod Esbjerg, ruller et ægtepar ind på parkeringspladsen.


Det var ikke meningen, at hun skulle være gravid, men det blev hun altså, uden vi har gjort noget ved det. Så killingerne kom til verden, og de skal jo have det godt, indtil vi må sende dem videre, når de er 12 uger gamle.

Eva Sengewald


Ud af bilen træder en moderigtig kvinde med en sjællandsk dialekt og en solbrun, muskuløs og tatoveret mand ved sin side. Ikke just typerne, jeg havde regnet med at møde i en dyrehandel klokken halv 12 en onsdag.

Formiddags- fortællinger

Go’ formiddag.

Det siger man ikke ofte nok. Generelt synes jeg faktisk, at der ikke bliver sat nok pris på tidspunktet mellem klokken 9 og 12, når man lige er mødt ind på arbejde, solen begynder at nå sit højeste, og man så småt kan se frem til frokostpause.

Mange glæder sig til, at de får fri om eftermiddagen og kan hygge sig med familie og venner om aftenen. Folk nyder at have hele dagen foran sig om morgenen, og natten anses af mange for at være den mest mystiske og magiske tid på døgnet.

Hvad med lidt kærlighed til formiddagen?

I den kommende tid bruger jeg mine formiddage forskellige steder i Syd- og Sønderjylland for at få indblik i, de historier, der foregår på dagens mest undervurderede tidspunkt.

41-årige Eva og 42-årige Lars Sengewald er kørt en kort tur fra deres hjem i Brørup til Vejen for at købe kradsetræ og kattefoder til tre killinger, som deres etårige kat, Fjumse, fødte ved et uheld for syv uger siden. Ifølge reglerne for husdyr, skal killinger være hos sin mor i 12 uger, før det er tilladt at sælge dem videre, og Lars og Eva passer godt på dem, mens de stadig har ansvaret for killingerne.

Eva og Lars Sengewald fandt hurtigt, det de ledte efter. Killingerne skulle ikke være alene for længe. Foto: Mathias Søby Dalbøge.

Parret har haft katte før, men ifølge Eva blev de alle kørt ned, kort tid efter de blev kastreret. Derfor havde parret besluttet sig for, at Fjumse skulle være en hunkat, og at der skulle gå lidt tid, før de ville sterilisere den. Det gik meget godt, indtil Fjumse pludselig en dag blev gravid.

- Det var helt vildt synd for Fjumse, at den skulle have killinger i så ung en alder, men den har heldigvis klaret det virkelig flot, siger Eva Sengewald.

- Det var ikke meningen, at hun skulle være gravid, men det blev hun altså, uden vi har gjort noget ved det. Så killingerne kom til verden, og de skal jo have det godt, indtil vi må sende dem videre, når de er 12 uger gamle, fortsætter Eva.

Hun fortæller glædeligt, at de har fundet en køber til alle tre killinger. De skal bare have dem i fem uger mere, før de må give dem videre.

Stærke mænd kan også godt lide katte. Lars Sengewald tog onsdag på indkøb med sin kone for at købe legetøj og faciliteter til de tre små killinger, som deres kat Fjumse fødte for syv uger siden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EfB

En Esbjerg-dreng tjekker ud: EfB og Mathias Kristensen skilles efter denne sæson

Vejen

Tre storke spottet i Rødding

Annonce