Annonce
Kolding

Mexicanske Ana mindes sin hund med træskulptur i Nicolai-gården

Ana Paula Luna arbejder over hele verden med at lave kunst. - De fleste spørger mig, hvordan det går i Mexico med muren og med Trump. Det er helt fint, men vi har heldigvis også andre bedre ting at tænke på, smiler hun. Foto: Søren Gylling
Kærligheden til et andet væsen. Det er budskabet med den skulptur, som mexicanske Ana Paula Luna er ved at save ud ved den igangværende træskulpturfestival, man kan opleve i Nicolai-gården. Udgangspunktet for skulpturen er hendes egen hund derhjemme i Mexico.

Kolding: Man skal være en hård hund for at ikke at blive grebet af den skulptur, som Ana Paula Luna er ved at skære ud af et stort træstykke, der står solidt placeret på asfalten i Nicolai-gården.

"Kærlighedsminder" hedder skulpturen, der forestiller en hund, der ømt lægger sig hoved mod sin ejers kind. Udgangspunktet er glæden ved hendes egen hund, Zafra, der går rundt derhjemme i Mexico, mens Ana er i Kolding for at deltage som kunstner ved den første udgave af skulpturfestivalen Kolding Art Jam.

- Jeg fik egentlig inspirationen, da min kæreste mistede sin hund i november. Der kom jeg til at tænke over den kærlighed, man føler for sin hund. Og så valgte jeg at bruge min egen hund som udgangspunkt for skulpturen, for det er selvfølgelig det dyr, som jeg selv elsker højest.

Annonce

Art Jam i Kolding

  • Kolding Art Jam holdes i uge 24. Der er afslutning lørdag den 15. juni kl. 14.00. Art Jam holdes i gården hos Nicolai Kultur.
  • Der er udvalgt seks internationale træskulptører, som hver får en egestamme på cirka 1,8 x 0,6 meter, og de arbejder i perioden med at omdanne stammerne til kunstværker. Kunstnerne kommer fra Tyskland, Sydkorea, Japan, Rusland, Mexico og Kina.
  • Kunstværkerne fremstilles primært med kædesav, men der arbejdes også med håndværktøj.

  • Der er gratis adgang til pladsen hele ugen, så publikum har mulighed for at følge kunstnernes arbejde på tæt hold.

Jeg glæder mig til den næste

Normalt kigger man på skulpturer, som står fiks og færdige og klar til beskuelse, men på Art Jam er det anderledes. Her kigger man kunstnerne over skulderen, mens de arbejder med kædesave og andet værktøj. Det er aldeles fascinerende.

- Jeg føler, at publikum er en del af processen. Tit kender folk ikke den person, der har lavet en skulptur, men her har man mulighed for at se mig arbejde, kende mit ansigt og spørge mig undervejs. Det er en vigtig del af det hele, synes jeg.

Kommer du ikke selv til at savne din skulptur, når du rejser væk og måske aldrig ser den igen?

- Nej, det er rart at efterlade en skulptur til folk, der bor her, og når den er færdig, så glæder jeg mig allerede til den næste, jeg skal lave.

Hvad forestiller det?

Der er flere kunstnere i sving under Kolding Art Jam, og ved siden af Ana står tyske Franziska Agrawal, der simpelt hen har sat ild til sin træskulptur.

Det er dog ikke på grund af utilfredshed med resultatet, hun har lavet en skulptur, der har fået navnet "Brændt". Ilden skal være med til at skabe et sort mønster i de trækuber, hun er ved at skære ud i Nicolai-gården.

- Det er første gang, jeg forsøger at bruge ild, og det er faktisk ikke så let at sætte ild til træ, som man skulle tro. I andet forsøg bruger jeg lampeolie, men jeg har flere ideer, hvis det ikke går så godt, som jeg håber.

Franziska kan godt lide at arbejde med publikum på. Hun synes, dialogen er en vigtig del af hele processen.

Hvilket spørgsmål får du mest fra publikum?

- De spørger, "hvad skal det forestille? Og så svarer jeg altid, "hvad synes du selv", smiler Franziska.

Ana Paula Luna arbejder i baggrunden, mens tyske Franziska Agrawal arbejder med kædesaven. De har begge arbejdet i årevis med kunst, der bliver lavet offentligt, mens publikum kan kigge på. Lige nu er de i Kolding, inden turen går videre til Højer. Foto: Søren Gylling

Slutter med auktion

Som gæst kan man få en smule af festivalen med sig hjem, for der er nemlig udsendt et katalog over Kolding Art Jam. Her kan man læse en præsentation af alle kunstnerne, og man kan se de skitser, som kunstnerne har indsendt for at blive udvalgt til festivalen.

Hvis man ikke kan nøjes med programmet, så kan man også sikre sig et af de færdige værker. Når Art Jam slutter - og rykker videre til Højer, hvorfra ideen stammer - så bliver nogle af skulpturerne nemlig solgt ved en auktion, som borgmester Jørn Pedersen bestyrer: Det sker lørdag den 15. juni klokken 14.

Indtil da kan man komme forbi hver dag i Nicolai-gården og se Ane, Franziska og de andre kunstnere i arbejde.

Det er første gang, der er Art Jam i Kolding. Her kan man bl.a. se "Tom skal", som er navnet på den skulptur, Jiang Long fra Kina er ved at lave med fine detaljer. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce