Annonce
Sport

Mexico frygter VM-udelukkelse og øger indsats mod homofobi

Hector Retamal/Ritzau Scanpix
Med en ny kampagne og et nyt initiativ håber fodboldforbund at udrydde homofobisk tilråb i Mexico.

Det Mexicanske Fodboldforbund (FMF) fører en ny kampagne og tester et nyt initiativ, der har til formål at udrydde et flittigt brugt homofobisk tilråb i mexicansk fodbold.

Forbundet frygter nemlig flere bøder fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og i værste fald udelukkelse fra VM-slutrunden i 2022.

I Mexico forekommer det ofte, at fans råber "Puto", når modstanderens målmand tager et målspark. Ordet betyder mandlige prostitueret, men bruges oftest som et nedsættende ord om homoseksuelle mænd i Mexico.

- Hvis vi ikke får løst det her problem før starten på kvalifikationen til VM 2022, mindsker det vores chance for at deltage i turneringen, siger Yon de Luisa, der er præsident for FMF.

Han får opbakning fra Enrique Bonilla, der er chef for Mexicos bedste fodboldrække, Liga MX.

- Vi prøver at udslette alle racistiske og diskriminerende tilråb fra fodbolden, siger ligachefen.

I de kommende tre spillerunder i Liga MX vil et nyt sanktionssystem blive testet.

Ved første diskriminerende tilråb vil stadionspeakeren opfordre til at lade være. Anden gang er det op til kampens dommer, om han vil standse kampen og føre holdene i omklædningsrummet, mens et tredje tilråb vil give en straf til det hold, som de diskriminerende fans støtter i kampen.

Fifa straffede Mexico for homofobiske tilråb første gang i 2015 efter en VM-kvalifikationskamp mod Ecuador.

Siden er FMF blevet tildelt yderligere 13 bøder, hvor af den ene faldt under VM sidste år efter diskriminerende tilråb fra tribunen under Mexicos gruppekamp mod Tyskland.

- Vi er blevet straffet mange gange. Vi har fået 14 bøder i alt, og vi kan se frem til strengere straffe i form af større bøder, fratrækning af point og potentielt udelukkelse, siger FMF-præsident Yon de Luisa.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce