Annonce
Udland

Mexico og USA drøfter fælles indsats mod narkokarteller

Ho/Ritzau Scanpix
Kriminalitet stod øverst på dagsordenen, da Mexicos præsident torsdag mødtes med USA's justitsminister.

Mexicos præsident, Andre Manuel Lopez Obrador, og USA's justitsminister, William Barr, har på et møde torsdag drøftet strategier til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet mellem de to nabolande.

Mødet fandt sted, efter at USA' præsident, Donald Trump, for en uge sagde, at Mexicos narkokarteller officielt skal stemples som terrorgrupper.

Kort tid efter oplyste det mexicanske udenrigsministerium, at det ville forsøge hurtigt at sætte et møde på højt niveau i stand med USA for at tale om truslen fra narkokartellerne, og hvorvidt de i juridisk forstand skal betragtes som terrorgrupper.

Tidligere i november tilbød Trump Mexico hjælp til at "føre krig mod narkokartellerne".

Det skete, efter at ni personer med dobbelt statsborgerskab i USA og Mexico var blevet dræbt i Mexico.

Drabene blev angiveligt udført af et narkokartel.

Præsident Lopez Obrador har betegnet udmeldingerne fra Trump som en "indblanding" i Mexicos indre anliggender.

På torsdagens møde udtrykte justitsminister William Barr forståelse for Obradors holdning.

- Som advokat forstår han, at i henhold til vores forfatning skal vi holde os til principperne om udviklingssamarbejde og en udenrigspolitik baseret på "ikke-intervention", skriver Obrador således i et tweet efter mødet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- På denne måde vil vi altid være i stand til at samarbejde, tilføjer Obrador.

Mexico har altid stået fast på, at volden i forbindelse med landets såkaldte narkokrig er et fælles problem, som følge af efterspørgslen for narko i USA og de kriminelle banders ulovlige import af våben fra USA.

På mødet torsdag drøftede de to parter måder at samarbejde på i kampen mod at standse den ulovlige trafik af våben og narkotika, hvidvask af penge og menneskesmugling ifølge en meddelelse fra Mexicos udenrigsministerium.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];