Annonce
Navne

Michael Bundesen 70 år: Han fik en plads i solen - og så i skyggen

Efter sit exit fra musikken er Michael Bundesen begyndt at male. Han havde i 2017 fernisering på sin første kunstudstilling. Søndag den 12. maj fylder den tidligere sanger 70 år. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Det blev enden på Shu-bi-dua og en lang musikkarriere, da bandets frontfigur, Michael Bundesen, blev ramt af alvorlig sygdom. Den 12. maj fylder han 70 år.

Hvem mon man er, før man bli'r til? Et stjerneskud, et puslespil?

Shu-bi-dua har stillet livets store spørgsmål, har lavet sjov med sexchikane og kærlighed og har igen og igen hyldet menneskets bedste ven. Bandet er et kapitel for sig i dansk musikhistorie, og når man nævner Shu-bi-dua, må man også nævne Michael Bundesen. Og omvendt. Ham, der stod forrest ved "shubbernes" koncerter gennem næsten fire årtier og lagde stemme til deres finurlige lyrik.

Søndag den 12. maj fylder Michael Bundesen 70 år.

Shu-bi-dua blev en dominerende del af hans liv. Egentlig var han først med i et andet band - Passport. Men kort tid efter udsprang Shu-bi-dua derfra og debuterede i radioen i 1973 med "Fed Rock".

Herfra flød det med letgenkendelige melodier fra Shu-bi-dua, hvis sange blev fast inventar ved skolekoncerter, sommerfester og festivaler op gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne.

Midt i 1980'erne tog Michael Bundesen dog et frikvarter fra musikken. Sammen med finansmanden Klaus Riskær Pedersen og baron Otto Reedtz-Thott stiftede han i 1984 den københavnske lokalstation Kanal 2. Her blev Michael Bundesen programchef, men det varede kun et par år.

Inden Michael Bundesen blev musiker, studerede han jura, var i Søværnet og var radiovært på Danmarks Radio. På radioen mødte han Michael Hardinger, som senere skulle blive mangeårig guitarist i Shu-bi-dua.

Michael Bundesen voksede op i Taarbæk. I biografien "Alting har en ende", som blev udgivet sidste år, beskriver han sig selv som heldig med henvisning til den barndom, han fik i Nordsjælland. Men også på alle mulige andre områder i livet har han - hvis han selv skal sige det - fundet en plads i solen.

- Jeg har altid haft en upåklagelig timing og været svineheldig, siger Michael Bundesen i bogen, som er skrevet af journalist Kaare Sørensen.

To blodpropper i hjernen

I maj 2011 oplevede Michael Bundesen dog livets skyggeside, da han med kort tids mellemrum blev ramt af to blodpropper i hjernen, som medførte lammelser i venstre side af hans krop. Shu-bi-dua blev sat på standby. Faktisk blev det bandets endeligt. Kun én gang siden har Michael Bundesen stået på en scene: Ved Danish Music Awards i 2013, da hans band modtog æresprisen. Forsangeren sad i kørestol og var omgivet af de øvrige bandmedlemmer. Det var en tydeligt rørt, men også helt anden Michael Bundesen, end den Danmark gennem næsten 40 år havde kendt som et sprudlende væsen.

Shu-bi-dua nåede at udgive 18 studiealbummer og flere opsamlings- og livealbummer.

Michael Bundesen har tre børn fra to forskellige forhold. Han bor i Gentofte.

Annonce
Navne For abonnenter

18 dødsfald i Syd- og Sønderjylland i weekenden

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Navne

Den skjulte succes hædret: - I formår at holde liv i drømme og at skabe grundlag for varige venskaber

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce