Annonce
Musik

Michael Falch river plasteret af i ny selvbiografi: Hudløst ærlig om tungekys, tantekys og tantramassage

- Teologi med dens spekulative konstruktioner som treenighed kan somme tider minde om elitesport for intelligentsiaen, siger Michael Falch. Foto: Simon Staun
Da gendannede Malurt fik aflyst det meste af gruppens forårsturné i 2020, satte Michael Falch sig til tasterne for at samle op på de seneste tre intense år, hvor han blev single, flyttede til København, forlod storbyen til fordel for Langeland, gendannede Malurt og genfandt kærligheden.

Fornemmelsen af forår presser sig på i brystet, efterhånden som jeg kløver mig ned gennem Langelands kuperede terræn.

Jeg har mødt Michael Falch mange gange rundt i landet og senest i Kerteminde, men aldrig på øen, han siden teenageårene har knyttet uløselige bånd til.

I Humble spillede han fodboldkampe som yngre og scorede mål som frontløber, hans storesøster boede en årrække i nærheden af Tranekær Gods, deres mor ligger begravet på kirkegården i Rudkøbing, og ikke langt derfra - på Rue Mark - har Michael Falch optrådt 25 gange til Langelandsfestivalen. Den lange, slanke ø er blevet talt ned og forbundet med arbejdsløshed, modgang og rådne bananer. Man kunne også vinkle på, at øen besidder et landskab, som hører til blandt de flotteste i landet. Muligvis fremstår valmuemarkerne golde og triste i begyndelsen af marts, men når solen smyger sig hen over de stubbede marker tæt på Sædballe, fornemmer man potentialet.

Annonce

Det lyder næsten som fiktion, men det er såre sandt. På Paradisvejen i Fredmosen har Michael Falch i mange år ejet et sommerhus, og her har han haft rede, siden han i september 2020 forlod pulserende Frederiksberg for at gøre sig økonomisk uafhængig under nedlukningen.


Det åbenhjertigt selvbiografiske betyder, at man blotter sig og er sårbar. Den pris må jeg betale. En erindringsroman som min er vel først for alvor relevant, hvis den også kan bruges som et spejl af andre.

Michael Falch


Det er en kende ironisk, at den Lykke-Per-elskende musiker med skæbnens solide skub i ryggen blev ført til netop sådan et fjernt, isoleret sted, han frygtede at havne. Alene og prisgivet, som han selv formulerer det med et smil lurende i de smalle øjne.

På sofabordet, hvor der er dækket op med dampende pulverkaffe og chokoladekiks, ligger erindringsbogen, ”Over stregen”, oven på Lademanns fugleatlas. En bog, der udsprang af en historisk punktering. Altså den øverste.

- I februar 2020 var Malurt endelig kommet i gang med den turné, vi havde brugt næsten tre år på at lade op til. Efter blot fem koncerter i februar og marts blev resten af forårsturnéen og alle festivalerne lagt ned. For første gang i mange år stirrede jeg på en blank kalender.

- Det udnyttede jeg til at skrive ”Over stregen”, siger Michael Falch og byder på en chokoladekiks.

Evigt flakkende

Bogen indledes i sommeren 2018, da Michael Falch flyttede fra Skælskør-egnen på Vestsjælland til Frederiksberg. Den slutter to år senere, da han rykkede i modsat retning til sommerhuset, vi befinder os i. Den 23. flytning i hans 64 år lange liv.

To steder har han boet et årti: Med sin første kone, Linda, på Nørrebros Runddel og med sin ekskæreste, Anita, ved Skælskør. De øvrige 20 steder har han ofte kun boet i få år, fordi rastløshed tilsyneladende er en familiesvaghed.

- At flytte så mange gange som barn har helt sikkert formet mig. Gjort mig til en rullesten, som i lange perioder har rakket rundt. Der er mennesker, der nærmest er stavnsbundne og rodfæstede, og så er der typer som mig, der åbenbart må flakke evigt rundt, siger Michael Falch og trækker de uldne sokker godt op over de sorte joggingbukser.

Han kan godt føle sig misundelig, når han på sine vandreture på Langeland falder i snak med lokale, der har boet i samme landsby eller på samme stråtækte gård hele livet.

- Jeg har enorm respekt for mennesker, som bor det samme sted hele livet. Det fylder mig med tryghed, når jeg møder mennesker, jeg kan huske helt tilbage fra min ungdom, siger Michael Falch.

Paradisvejen har Æblevænget som sidevej. Det er umuligt ikke at sende sine gamle Anders And-blade en venlig tanke, da andefamilien boede på Paradisæblevej.

Blå bog

Michael Ehlert Falch er født 16. september 1956 i Køge. Han er vokset op i Glostrup, Brabrand og Tønder. Han er samfundssproglig student fra Tønder Statsskole. Han har tre voksne døtre.

Han stiftede i 1977 rockbandet Malurt, der blev genforenet i 2020 og p.t. har skubbet resten af comeback-turnéen til 2022.

Han har skrevet flere bøger, dagbøger og erindringer med titler som "Helligdage" og "Til grænsen". Nu er han aktuel med erindringsbogen "Over stregen - Umodne manddomserindringer".

Han har også medvirket i film og tv-serier og har modtaget Bodilprisen for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i "Mord i mørket" fra 1986. Han fik en Danish Music Award i 2014 for albummet "Sommeren kom ny tilbage", der gjorde ham til den hidtil eneste danske sanger, der har fået både en Bodil og Danish Music Award.

Den detalje er Michael Falch ikke opmærksom på. Han har været mere optaget af, at vejnavnene symboliserer henholdsvis den forbudne frugt og Edens Have.

- Det handler måske bare om, at jeg har læst mere i Bibelen end i Anders And-blade i mange år, konstaterer Michael Falch og ler.

Michael Falch har et nært forhold til Langeland, hvor han har optrådt 25 gange på Langelandsfestivalen. Foto: Simon Staun
Annonce

Plads til det lange stræk

På reolen i sommerhuset ligger optagelser af de fem gennemførte Malurt-koncerter fra i fjor. Bånd nummer fem er fra Magasinet i Odense. Et sted, bandet optrådte flere gange i 80’erne og 90’erne.

- Den optagelse er den bedste, jeg har fra en Malurt-koncert. Nogensinde. Vi havde smidt nerverne efter de fire første koncerter og fået den sikkerhed, der betød, at overgangene sad perfekt. Det gav os overskud til at give los. Vi har aldrig lydt så punkede og skarpe, hvilket er sin sag, når man tænker på, at vi er fem pensionsmodne gutter, hvoraf tre ikke havde stået på en scene i 15 år, siger Michael Falch.

Midt i frustrationerne over alle de aflyste koncerter fandt han trøst i, at Malurt i den grad var lykkedes med projektet. Publikum var euforisk, anmelderne smed om sig med stjerner, og kemien i bandet var optimal.

- Selv om Malurt-turen punkterede, fandt vi en trøst i, at vi havde nået at bevise, at vi var berettiget til endnu en tur i manegen. Vi var ikke bare fem patetiske mænd, men fem fuldfede rockmusikere, som tilsammen skabte en lyd, der var så meget vores.

I modsætning til sangene, som er Michael Falchs normale domæne, kan han tydeligt mærke, at han skriver anderledes, når der er tale om litteratur med plads til det lange stræk.

- Når jeg indimellem skriver prosa, kan jeg folde mit sprog ud på en anden måde og ligesom sætte hesten i galop ud over markerne. Især når jeg skriver ud fra dybt personlige oplevelser. Jeg har stadig en gammel drøm om at skrive fiktion og blive romanforfatter, men jeg må erkende, at jeg let kommer til at lyde 150 år gammel, når jeg forsøger mig ud i decideret fiktion. Der er åbenbart mere ild i mit sprog, når jeg skaber fortællinger ud fra det selvoplevede og ikke lægger dem ud i fiktive figurer, siger Michael Falch.

- Det er en balancering mellem det sanselige og det åndelige, jeg forsøger at skildre gennem bogen. I den sammenhæng har Ginnalee været en læremester, siger Michael Falch om sin nye kærlighed. Foto: Simon Staun

At være hovedperson betyder også, at man selv skal lægge ryg til eventuelle slag.

- Det åbenhjertigt selvbiografiske betyder, at man blotter sig og er sårbar. Den pris må jeg betale. En erindringsroman som min er vel først for alvor relevant, hvis den også kan bruges som et spejl af andre. Hvis det skal lykkes, skal man turde rive plasteret af og ikke dyrke gloriepudsning. Jeg tror, at der især er mange mænd, der kan genkende sig selv i mine betragtninger. Det er et minefelt at bevæge sig ind i, men vi er tilsyneladende præget af vores seksualitet på en anden måde end kvinder, siger Michael Falch.

Efter bruddet med ekskæresten i 2018 flyttede han til København. 62 år og ungkarl. Et ord, han mener, lyder pudsigt, hans alder taget i betragtning, men som dog smager bedre end enlig.

- Jeg stod med al min nyvundne frihed og gik ind i en fase af undersøgende forvirring. Jeg havde troet, jeg havde fundet den kvinde, jeg skulle leve sammen med resten af livet. Pludselig sad jeg alene i en lejlighed i en storby uden vished om, hvor mit liv skulle føre mig hen. Jeg havde i mange år kæmpet hårdt for min mentale og åndelige balance, og nu blev mit fodfæste udfordret. Den proces forsøger jeg at skildre i bogen, siger Michael Falch.

Annonce

Fra tungekys til tantekys

I ”Over stregen” er han hudløst ærlig om sit forliste forhold. Sjældent er et opbrud skildret så smukt som billedet af de ulykkelige skikkelser, der med tårerne trillende ned ad kinderne går en sidste runde om deres hus ved Storebælt.

- Det, man oftest står tilbage med, når et forhold er gået i stykker, er bitterhed, frustration, forsmåethed og vrede. Vi stod tilbage med det diametralt modsatte: respekt, værdighed og forståelse for, at vi ikke skulle være sammen. Men vi måtte erkende, at vi havde mistet fortryllelsen. Som jeg skriver i bogen, var tungekyssene afløst af tantekys, og vi var begyndt at visne, siger Michael Falch.

De fuldførte transformationen fra kærester til venner. Og selv om de aldrig var gift, kalder Michael Falch det et eksempel på den lykkelige skilsmisse.

- Det har været en livsoplevelse for mig, at vi kunne bytte sorgen ud med et nært venskab og forblive en del af hinandens liv, siger Michael Falch.

Han tog et langt tilløb, før han forsøgte at finde kærligheden igen. Og ikke mindst nærværet, som fylder så meget i hans sange. Det blev til et par søgende eventyr og en tantraoplevelse, som gav bandmedlemmerne grineflip, så de rullede rundt på gulvet i studiet, når han fortalte om den.

- Tantramassage er sådan noget, man griner højt af i omklædningsrummet efter en fodboldkamp. Men jeg var nødt til at prøve det af. Alt for mange lider under det nedsættende syn på kroppen og erotikken, som jeg bogen igennem diskuterer med den Paulus, der gennem sine breve i Det Nye Testamente har påvirket hele den kristne kirkes opfattelse af forholdet mellem krop og sjæl. Hele mit voksenliv har det forekommet mig så underligt, at der enten skal skraldgrines eller hånes og nedgøres, når det handler om driftsliv. Det er, som om vi stadig er vildt umodne og berøringsangste på det felt, siger Michael Falch.

Michael Falch elsker at gå ture i den nærliggende skov med udsigt over Langelandsbæltet. Foto: Simon Staun
Annonce

Fordel med en halvkendt næse

På spisebordet ligger en kikkert klar, hvis der skulle dukke en grønirisk eller rødhals op. Michael Falch har siden barndommen været fascineret af fugle, og netop jagten på fugle understreger, at han har rigeligt med alenetid i Fredmosen.

- Jeg har aldrig kedet mig i mit eget selskab. Jeg har altid haft bøgerne, også som dreng. Men det gik op for mig undervejs med skrivearbejdet til ”Over stregen”, at det ikke er godt for mig at være alene. Jeg har brug for en kvinde ved min side, siger Michael Falch og kigger symbolsk på den tomme plads ved siden af sig i sofaen.

I bogen bliver det til en løbende refleksion over kærlighedens væsen og parforholdet især. Han kunne uden tvivl have kysset med alverdens kvinder, for det kan være en fordel med en kendt næse. Men han besluttede sig tidligt for, at det ikke var fremgangsmåden. Han skulle ikke dulme sin sorg ved at kaste sig i grams i et online-kødsupermarked.

- Det handler netop om det, der har givet bogen dens titel. Både om at gå over stregen og om netop ikke at gøre det og bryde med sine egne principper. Midt i alt det, vi mister, er det måske en af de få fordele ved at blive ældre. At man bliver mere afklaret og i kraft af sine erfaringer ved, hvad man vil og ikke vil bruge sit liv på, siger Michael Falch.

I bogen behandler han også emnet alder. Og slår fast, at det ikke er sandt, at alder ikke betyder noget. Konklusionen er, at naturen styrer os på mange måder og ændrer karakter med alderen.

- Tag bare seksualdriften som er en kæmpe kraft og for mange en motor, der også skaber problemer undervejs i livet. Jeg har ikke prøvet at være inde i en kvinde … altså mentalt … Så jeg ved ikke, om driften på samme måde præger næsten alt, de foretager sig. Jeg tvivler. Men min erfaring er, at det kan have katastrofale konsekvenser, hvis man undertrykker naturen i sig selv. Uanset om man er i begyndelsen af 20’erne eller i midten af 60’erne. Min bog er også et forsøg på at skrive mig hen mod en balancering mellem accept og nedtoning af seksualiteten.

Annonce

Den værste oplevelse i livet

Det sværeste kapitel at skrive handler om datteren Mathilde, der som teenager led af anoreksi og blev indlagt. Hun bruger selv fortællingen som en del af sine koncerter og er meget åben om den del af sit liv. Men Michael Falch har først for nylig forholdt sig offentligt til sin oplevelse som pårørende.

- Det var under en række kirkekoncerter i 2019, at Mathilde opfordrede mig til at sætte ord på, hvad det havde betydet for mig, at hun var så syg, siger Michael Falch.

Han har mange grufulde episoder om svigt og tillidsbrud i bagagen fra en barndom med alkoholiserede forældre. Men den magtesløshed blegner alligevel i sammenligningen med frygten for at miste et barn.

- Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv. At se sit barn så sygt. Fastspændt og helt ude over afgrunden. Det var forfærdeligt ikke at kunne trænge igennem og gøre en forskel. Det var en oplevelse af total magtesløshed. Selv om det nu er 12 år siden, kan jeg stadig mærke, hvordan tårerne presser sig på, når jeg taler om det, siger Michael Falch.

- Erfaringen med tantrafilosofi understreger en af pointerne med ”Over stregen”. Jeg er nødt til at bevare eventyrlysten og holde leverpostejen for døren, hvis livet skal forblive fortryllet for mig, siger Michael Falch. Foto: Simon Staun

Nærmest fra den ene dag til den anden fik Mathilde det bedre og gik fra sondemad til selv at spise. Michael Falch kalder det en nærmest mirakuløs hændelse.

- Hun stod ved porten til dødsriget og bankede på. Men besluttede sig så pludselig, nærmest uforklarligt, for at vende om. Jeg er glad for, at hun gav mig lov til at skildre en pårørendes vinkel her i bogen.

Annonce

En gigantisk lussing

Flere kapitler i ”Over stregen” berører tro og religion. Michael Falch beskriver blandt andet, hvordan han hver morgen beder sin egen gendigtede version af Fadervor. Ikke fordi han tror, Gud retter sig efter hans anmodninger. Men mere som et udtryk for på, at han tror på noget, der er større end ham selv.

I bogen skildrer han, hvordan denne tilgang kommer til at betyde, at han ikke selv er centrum - centrum er uden for ham selv.

- Hvis vi skal berøre corona, har den gennemboret myten om, at mennesket selv er Gud. Den tankegang har vi lidt under i 150 år, og corona har været en lektion i, at det har været ekstremt overmod at gå med den forestilling, konkluderer Michael Falch.

- Optagelsen af Malurts koncert i Odense sidste år i marts er den bedste optagelse af Malurt, jeg nogensinde har hørt, siger Michael Falch. Foto: Simon Staun

I bogens mest analytiske passager forsøger han at forklare, hvordan man efter hans mening hældte barnet ud med badevandet, da man i sin tid gjorde oprør mod kirkemagten.

- Det var et nødvendigt opgør, men man havde ikke behøvet at droppe idéen om, at der findes noget, der er større end os selv. Det har vi så fundet ud på den hårde måde med corona, som har rystet os, som intet har gjort siden anden verdenskrig, siger Michael Falch.

Han kalder pandemien en gigantisk lussing, som forhåbentlig lærer os, at vi ikke går rundt med hver vores gudekrone.

- Måske kan det lære os lidt om ydmyghed. Om taknemmelighed. Dyder som især i vores del af verden har været fortrængt af arrogance og selvtilstrækkelighed.

Annonce

To forskellige racer

Vores del af verden udtaler han med særlig tydelig betoning, som man finder forklaringen på i selvbiografien. For Michael Falch fandt den nye kærlighed ved et tilfælde, som måske ikke var helt så tilfældigt. Hans rygproblemer, der bruges som fortælleteknisk rød tråd, førte ham til en dygtig thailandsk massør. Ginnalee, hedder hun.

- I mødet med hende fik jeg skærpet min opmærksomhed om det, at vi alle sammen optager ting forskelligt. Det handler om respekt for forskellighed, om at gå imod vores fordomme, og der har Ginnalee haft enorm betydning for mig. Ikke kun, fordi hun hjalp mig med mine invaliderende rygproblemer. Hun åbnede også mine øjne for, at man kan blive forelsket, selv om ingen af os ønskede det. Kærlighed kommer ikke på kommando, og den er en kraft, der ikke lystrer al vores planlægning, siger Michael Falch.

Det betød sikkert noget, at Ginnalee ikke anede, hvem manden med den spidse næse var, da hun første gang trådte op på hans ryg.

- Ginnalee havde aldrig hørt mine sange eller set mig i medierne. Selv om hun ikke kunne diskutere hverken Pontoppidan eller Paulus, kunne vi tale timevis på vores lidt gebrokne engelsk om livserfaringer og spiritualitet, siger Michael Falch.

Modsat kapitlerne om andre kvinder, hvor der benyttes metaforer og sproglige billeder som ”strittende master” og ”værdigt trængende”, er fortællingen om Ginnalee støvsuget for erotik.

- Det er en balancering mellem det sanselige og det åndelige, jeg forsøger at skildre gennem bogen. I den sammenhæng har Ginnalee været en læremester, siger Michael Falch og peger på en rystekugle med en buddha. Den står på sofabordet sammen med et messingkors.

Bogen slutter med, at han bestiller en flybillet til en fjern egn inde midt i Thailand. Langt væk fra turiststederne. Hvad der sker derefter, må man væbne sig med tålmodighed for at finde ud af.

- Lige nu vil jeg kun tale ud fra bogens rammer, så jeg afslører ikke noget, men jeg kan fortælle så meget, at jeg sjældent har følt så stor respekt for en kvindes historie, arbejdsomhed, spirituelle indsigt og ordentlighed. Kærligheden til hende opstod ud af det blå, og det er få gange i livet, man oplever den magi.

- Hvordan det eventyr ender, må man læse i min næste bog, hvis jeg altså skriver den, siger Michael Falch og byder på endnu en chokoladekiks.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Byggetilladelserne var allerede givet: PFA er tavs om fremtiden for planlagte højhuse i 15 etager

Esbjerg

Afspærring i Østergade fjernet: Beboere må flytte permanent

Leder For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om beskæringen af kurser for musikalske talenter

Annonce