Annonce
Haderslev

Michael flyttede hjem til sin morfar: Det endte med en bog

Michael Flyvholm har skrevet bogen Mig og Morfar om de måneder i 2016, hvor han flyttede hjem til sin morfar. Undervejs i opholdet mistede han sin far. Han har skrevet om de samtaler, som han havde med sin morfar. Foto: Stine Hygum
33-årige Michael Flyvholm har netop udgivet bogen Mig og Morfar. En bog om den tid, hvor han boede hos sin morfar. Han har skrevet om deres samtaler. Om livet, døden og hvilken is, morfaren bedst kunne lide. Michael Flyvholm elsker at finde den gode historie i hverdagen.
Annonce

Haderslev: En forårsdag i 2016 var Michael Flyvholm på vej til Danmark fra Norge, hvor han havde boet siden 2012.

Han havde trukket stikket fra et travlt job i den norske fodboldklub Nest-Sotra, hvor han arbejdede som daglig leder i klubben.

Efter at have arbejdet non stop i tre år, hvor han kun havde været hjemme hos familien i Haderslev ved juletid, og ellers ikke havde holdt ferie, så var det tid til at tage en pause.

- Jeg var to arbejdsdage fra at gå ned med stress, siger Michael Flyvholm.

Han var på vej til Danmark for at slappe af i en måned eller to. Havde ikke lagt de store planer, men tænkte at han ville bo hos sine forældre.

- På færgen slog det mig. Jeg tager hjem til morfar, siger Michael og fortsætter:

- Min mormor var næsten lige død, han havde mistet to sønner på kort tid og han havde sagt til min mor, at der var blevet lidt tomt.

Han tog en beslutning og flyttede hjem til sin morfar i Sdr.Vilstrup, hvor han rykkede ind på sin mors pigeværelse.

Annonce

Rastløshed

Michael landede i Sdr. Vilstrup til en hverdag, der var langt fra hverdagen i Norge med en mail, der bragede derudad og en telefon, som nærmest ringede dag og nat.

- Det var helt dødt i Sdr. Vilstrup. Der var ingen, der skulle have fat i mig. Det var en larmende kontrast, siger han.

Inden Michael blev hentet til Nest-Sotra i Norge af AGF's nuværende cheftræner David Nielsen, der dengang var træner i den norske klub, læste han sports management i Aarhus.

Michael Flyvholm

Har netop udgivet bogen Mig og Morfar på Forlaget Syd.

Michael er 33 år og kæreste med svenske Anna, som han også boede sammen med i Norge. I dag har de Viggo på tre år og Ellie på halvvandet og bor i Haderslev.

Michael har læst sports management i Aarhus. Arbejder i dag som kommerciel ansvarlig i Kolding IF.

Bruger blandt andet fritiden på at arbejde på et par nye bogprojekter.

Michael har altid godt kunnet lide at skrive. Og lige der - i Sdr. Vilstrup - fik han en idé.

Han ville lave nogle optagelser med sin morfar og skrive dem ned - og så ville han forære dem til sin mor, når hun havde fødselsdag.

- Der var så mange sjove historier. Og for mig, så blev det en vej ud af rastløsheden, siger han.

Dagene tilbragte han sammen med sin morfar, hvor han optog deres samtaler.

- Om aftenen sad jeg i min seng og transskriberede dem ind, siger Michael Flyvholm.

Og der begyndte historierne at forme sig på Michaels computer. Historier om at tage med sin 83-årige morfar på date med en, som han havde fundet på seniordating.dk. Om at vågne en tirsdag og ikke have det store på programmet, bruge dagen på at spise is og tale om, hvilken is morfaren egentlig bedst kunne lide.

Historierne blev flere og flere. Men Michael fik i første omgang ikke givet sin mor historierne.

Annonce

Dødsfald

Michael nyder tiden med sin morfar. Og bliver langsomt klar til at tage retur til Norge, da familien bliver ramt af en tragedie.

- Min far dør - 48 år gammel. Han vælter bare død om. Når et dødsfald sker på den måde, så bliver alt pludselig uoverskueligt. I starten var det mere uoverskuelighed end det var sorg, siger Michael.

Han blev i Sdr. Vilstrup.

- Jeg blev bare ude ved min morfar. Der var noget trygt ved, at derude var alt på den samme måde som altid. Måske havde han fået et nyt fjernsyn, men ellers var alt, som da jeg var barn. Der var en snert af normalitet. Det havde jeg brug for.

Månederne gik. Det blev november og Michael tog retur til Norge.

Det er Forlaget Syd, der står bag udgivelsen af Michael Flyvholms bog. Michaels morfar nåede desværre aldrig at se bogen, han døde i 2017. Foto: Stine Hygum

I dag kalder han 2016 for året, hvor han for alvor blev voksen. Inden han rejste hjem til Danmark, Sdr. Vilstrup og sin morfar boede han i et kollektiv med fire andre gutter. Der var fokus på arbejde og byture. Da han vendte retur til Norge flyttede han sammen med sin kæreste. Opholdet hos hans morfar lærte Michael, at arbejde ikke er det vigtigste i livet.

- Og spoler man fire-fem år frem. Så bor vi i Haderslev og har to unger. Men det var i 2016, jeg blev rigtig voksen, og det skulle jeg altså have min morfars hjælp til, siger Michael.

Annonce

Bogen

Michaels historier om de mange samtaler med sin morfar begyndte han på i 2016. Og han har skrevet på dem siden.

- Det har været et hyggeprojekt og en måde at mindes min morfar på, siger han.

Men i foråret blev Michael, som så mange andre hjemsendt. Han arbejder som kommerciel ansvarlig i Kolding IF - og fodbolden var lukket ned. Historierne om morfar fik lidt ekstra opmærksomhed.

- Jeg fandt ud af, at der var et forlag, der havde ekstra fokus på Sønderjysk historie. Så jeg sendte bogen ind til Forlaget Syd. Efter et par uger blev jeg ringet op. At de gerne ville udgive min bog, siger Michael.

Han håber, at læserne vil blive inspireret til at være mere sammen med den ældre generation.

- Jeg siger ikke, at man nødvendigvis skal flytte sammen med dem, men at man måske bruger lidt mere tid med dem end en time om søndagen til kaffe. Man skal tage dem seriøst. De har trods alt prøvet mere end vi har - og det kan vi lære noget af, siger Michael og tilføjer:

- Jeg er glad for, at jeg nåede at bruge så meget tid sammen med min morfar.

I sit job i Kolding IF, hvor Michael er kommerciel ansvarlig, er han vant til at stå og frem.

Han gør det også i bogen, men det har været en hel anden oplevelse:

- Det har været grænseoverskridende. Jeg er bedre til at beskrive sorgen over min far i en bog end at sidde og fortælle om det. Det er meget privat.

Med udgivelsen af bogen har det på en måde været endnu et farvel til morfaren.

- Nu kan jeg ikke længere tage ham frem og skrive på historierne, siger han.

Afslutningen af bogen har betydet starten på en ny. Michael har fået lyst til at skrive mere.

- Jeg er begyndt på et par projekter mere, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Annonce