Annonce
Udland

Mick Jagger: Jeg frygter hvor Trumps løgne fører os hen

Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
På filmfestival kritiserer rocklegende ledere i USA og Storbritannien og roser unge klimaaktivister.

Den normalt apolitiske rockstjerne Mick Jagger har mistet tålmodigheden med USA's præsident, Donald Trump. Og han giver ikke meget for den britiske premierminister, Boris Johnson.

USA's præsident burde sætte standarden for en verden i bedre balance. I stedet river han miljø- og klimaaftaler, der skulle sikre fremtiden, i stykker, siger han.

Mick Jagger, der siden 1960'erne som forsanger i Rolling Stones har været en legende på den internationale musikscene, siger på et pressemøde i Venedig, at han "fuldstændig står bag" unge klimaaktivister.

Han var i Venedig lørdag, hvor filmen "The Burnt Orange Heresy" blev vist på filmfestivalen i byen. Han har en af hovedrollerne i filmen sammen med danske Claes Bang og Donald Sutherland.

Den 76-årige Jagger beklager det sprog, som bruges i politik. Også i hans eget land Storbritannien. Her har premierminister Johnson i denne uge blandt andet kaldt oppositionens leder en "klorkylling".

Han medgiver dog i samme åndedrag, at han som musiker "ikke altid" har været kendt for eksemplarisk opførsel.

- Men når man ser på det - nu i så mange lande, også mit eget i den forløbne uge, men især i USA - så er der en verden til forskel.

- Det har ikke noget med manerer at gøre, påpeger han. Men han frygter for "hvor al denne polarisering, frækhederne og løgnene vil føre os hen".

Men endnu mere bekymrende er det, at den smule miljø- og klimabeskyttelse, som allerede findes, nu fejes væk verden over.

- Vi er i en meget vanskelig situation lige for øjeblikket, særligt i USA, hvor al miljøkontrol, som var på plads - og som kun lige rakte - er blevet rullet tilbage af den nuværende regering så meget, at det nu er fejet helt væk, mener han.

Jagger glæder sig over, at unge er begyndt at protestere og nævner den unge svenske aktivist Greta Thunberg.

Trump trak i 2017 USA ud af FN's globale klimaaftale, der blev aftalt i Paris to år tidligere.

I forrige måned blev Johnson udpeget som britisk premierminister på et løfte om for enhver pris at få sit land ud af EU 31. oktober. Det har efterladt det politiske liv i Storbritannien i kaos.

/ritzau/AFP

Annonce
Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce