Annonce
Varde

Middelalderlitteratur på Varde Bibliotek: Kræs for alle sanser

Varde Bibliotek har fokus på middelalderens kvinder, litteratur og folkeviser ved arrangementet 31. august. PR Foto
Varde Bibliotek fokuserer på middelalderens kvinder, litteratur og folkeviser ved arrangement 31. august.

Varde: Mens Varde by syder af middelalderstemning lørdag 31. august kl. 10-15.10, lader Varde Bibliotek sig opsluge af tidens kvinder, litteraturen og folkeviserne.

Middelalderen er en fascinerende periode i Danmarks historie, og den har inspireret til utallige film og bøger.

Alt fra dagligdagen til de kongelige pirrer interessen, og heldigvis for os, er viden ikke længere forbeholdt de adelige eller de gejstlige.

Varde Bibliotek har samlet en række foredrag, som du får adgang til for 150 kroner - inklusiv en middelalderinspireret frokost.

Annonce
Forfatteren Maria Helleberg fortæller om middelalderens mest magtfulde kvinde, Margrethe den første, ved arrangementet. PR Foto

Kvinder og mad

Maria Helleberg er Danmarks ukronede dronning, når det kommer til de historiske romaner. Hun fortæller indlevende om middelalderens mest magtfulde kvinde, Margrethe den første, og hendes livs bedrift: Kalmarunionen.

Kvinderne står for halvdelen af historien, selvom de ikke fylder meget i historiebøgerne. Forfatter Birgitte Jørkov vil vække kvinderne til live igen denne dag og føre os tæt på de fascinerende adelskvinder og bykvinder, hun har mødt i skriftlige kilder og skrevet om i sine romaner.

En af middelalderens perler indenfor litteraturen er Dekameron – en samling af 100 noveller.

Ti unge flygter fra Firenze og pesten, og de fortæller hinanden historier. Jeannet Ulrikkeholm gør os klogere på tilblivelsen af Dekameron og underholder deltagerne med et lille udvalg af historierne.

Måltidet har alle dage været et samlingspunkt. Historicum bringer os tæt på middelalderens spisebord og de traditioner, vi har taget med til i dag.

Og så er der en musikalsk overraskelse til sidst …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce