Annonce
Sydjylland

Midlertidig anbefaling: Sådan bør der ryddes op på Himmark Strand

Siden 1993 er der blevet lavet undersøgelser af forureningen ved Himmark Strand. Det har gennem årene medført badeforbud, fiskeriforbud og forskellige midlertidige afspærringer. Arkivfoto: Morten Thun
Konsulenthuset Rambøll har givet sin midlertidige anbefaling til hvilke metoder, der er relevante at arbejde videre med, når forureningen ved Himmark Strand skal renses op. Hverken Rambøll eller Danfoss ønsker endnu at forholde sig til prisen, men ingen løsninger er billige, lyder det.
Annonce

Anbefaling: Forurening under havbunden bør graves op, og der kan installeres forskellige barrierer.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne til, hvordan forureningen ved Himmark Strand på Nordals kan elimineres. En forurening, hvor blandt andet det kræftfremkaldende stof vinylklorid flyder op gennem havbunden og forurener badevandet.

Anbefalingerne kommer fra konsulenthuset Rambøll, der på bestilling og betaling fra Danfoss og i samarbejde med Sønderborg Kommune og Region Syddanmark har udarbejdet en rapport, hvori der præsenteres en række afværgemetoder i forskellige prisklasser. Prisniveauerne er i rapporten, som avisen har fået aktindsigt i, angivet med mellem to og fem dollartegn, alt efter hvor dyre de er. Hverken Danfoss eller Rambøll ønsker at forholde sig til de konkrete priser.

- Men der er ingen billige løsninger ude i havet. Det er allesammen nogen, der er dyre, siger Lars Bennedsen, der er civilingeniør og chefkonsulent i Rambøll.

Ifølge ham og rapporten er anbefalingerne udarbejdet i overenstemmelse med Danfoss' ønske om prisen, og de bygger på, at Danfoss ønsker badeforbuddet fjernet senest i 2023.

- Vi har lavet anbefalingen ud fra, at den er sikker. Vi ved, metoderne duer, og det kan gøres relativt hurtigt. Der findes mere innovative løsninger, men de er usikre, siger Lars Bennedsen.

På grafikken ses de to forurenede områder på Himmark Strand. De røde områder markerer således den sydlige og den nordlige del.
Annonce

Realistisk mål

Forureningen er delt op i en nordlig og en sydlig del, og Rambøll har anbefalet konkrete metoder for hvert område.

I det nordlige område anbefales det dels at grave forureningen op under havbunden og dels at grave forureningen op på stranden eller installere en barriere til afskæring. Barrieren er den billigste løsning, fremgår det. I det sydlige område er anbefalingen ligeledes at grave forureningen op under havbunden, at grave forureningen op på den østlige del af stranden samt installere en barriere langs stranden, hvor grundvand bliver pumpet op og renset.

I rapporten understreges det, at intet endnu er fastlagt i detaljer, fordi afværgekriterier og indsatsområde ikke er endelig fastlagt.

- Normalt i denne type sager er der et langt forarbejde, hvor en masse ting bliver gjort klar og undersøgt. I dette projekt har vi kun haft et halvt år, og derfor er vi nødt til at køre paralle spor og arbejde ud fra midlertidige forudsætninger, siger Lars Bennedsen med henvisning til Danfoss' stramme tidsplan.

Det er dog realistisk at nå målet om at fjerne badeforbuddet i 2023, vurderer han.

- Det kan godt lade sig gøre. Vi har estimeret et års tid til myndighedsbehandling, og derefter er der et års tid eller to til oprensning, siger han.

Region Syddanmark har det juridiske ansvar for forureningen, hvorfor det i sidste ende er regionen, der skal godkende oprensningsmetoden. Både regionen og Sønderborg Kommune er sammen med Danfoss en del af en styregruppe, der løbende drøfter processen og træffer beslutninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce