Annonce
Esbjerg

Nyt spisested i gamle grøntsagshaller: Gourmetkok og barfolk fylder Gasa med mad, petanque og genbrugsmøbler

GASA Petanque & Shuffle Bars direktør, Stig Berthelsen, viser sammen med event- og kommunikationschef Ida Cecillie Stub Sørensen rundt i de gamle auktionshaller på Middelfartvej i Odense. Der, hvor de står, kommer der til at være en petanquebane. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Et partnerskab på fem vil puste liv i de gamle auktionshaller på Middelfartvej i Odense. Gasa-bygningerne, som er ejet af Olav de Linde, bliver lige nu forvandlet til en urban oase med spil, mad og musik.

Tre store affaldscontainere står linet op uden for den gigantiske lagerbygning, der engang husede Gartnernes Salgsforening, bedre kendt som Gasa. Væggene er plastret til med graffiti, et tegn på, at der ikke har været synderlig aktivitet på matriklen de seneste mange år. De propfyldte grønne containere vidner dog om, at der igen er ved at komme liv i de historiske lokaler.

- Den gamle auktionshal har ligget herude i en menneskealder. Vi har længe tænkt, at vi gerne ville lave noget herude, så da lejemålet blev ledigt for godt et halvt år siden, var vi alle sammen enige om, at det var nu, vi skulle rykke på det, siger Stig Berthelsen og virker selv ret imponeret over stedets størrelse.

Stig Berthelsen har været i restaurationsbranchen i mange år, og det ”vi”, han omtaler, er et partnerskab på fem, der ud over ham selv tæller Martin Bødker, Bjørn Hentze og Gregers Schmidt fra Bargroup, der ejer en række restaurationer i Odense. Sidste mand i kvintetten er kokken Per Hallundbæk, som tidligere har været køkkenchef på Falsled Kro på Sydfyn.

Annonce

- Det her bliver Hallundbæks domæne, fortsætter han og viser køkkenet frem.

Det syner ikke af meget i det gigantiske lokale. Alligevel fanger det øjet. Indmaden er måske spritny, men selve rammerne er bygget op af genbrugsmaterialer:

Det er helt essentielt for gruppen bag GASA Pentaque & Shuffle Bar, at auktionshallens historie bliver integreret i det nye koncept. Frugtkasserne her skal blandt andet bruges som lampeskærme. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Selve køkkenet er nyt, men rammerne har vi bygget op af nogle gamle plader, vi har skåret til, og andre materialer, vi har fundet rundtomkring. Vi prøver at lege med materialernes levetid og gå kreativt til værks. Det er fedt, når det hele ikke er nyt og plug-and-play, og man skal tænke lidt skævt over, hvordan man får tingene til at passe ind, siger Stig Berthelsen.


Per Hallundbæk er gastronomisk chef og skal stå for udviklingen af maden. Per er bare skarp på alt, hvad der hedder gastronomi og i forhold til at tænke maden ind i en social kontekst.

Stig Berthelsen, GASA - Petanque & Shuffle Bar


- Per Hallundbæk er gastronomisk chef og skal stå for udviklingen af maden. Per er bare skarp på alt, hvad der hedder gastronomi og i forhold til at tænke maden ind i en social kontekst. De mange kreative idéer skal vi til at tænke ind i vores eventplan, og det er noget, jeg ser enormt meget frem til. Han kommer til at præsentere byen for nye smagsoplevelser med fokus på råvaren, måske også nogle af de råvarer vi ikke ser så meget til i Odense, tilføjer event- og kommunikationschef Ida Cecillie Stub Sørensen, der er med til at vise rundt.

Øl for træ

Projektet, som de fem partnere har gang i, og som Stig Berthelsen er direktør for, er et nyt oplevelses- og spisested, der har fået navnet GASA - Petanque & Shuffle Bar.

- Vi præsenterede Gasa for planerne. De syntes godt om konceptet og har givet os lov til at bruge Gasa i vores navn. Det er vi utroligt glade for. Navnet Gasa fungerer både som stedmarkør og er samtidig med til at forankre stedet i byens historie. Det synes vi er ret vigtigt, siger Ida Cecillie Stub Sørensen.

Overalt i hallen er der øer af europaller læsset med møbler, frugtkasser, gamle mursten, træ og metal. Alt muligt. Nogle ville måske kalde det gammelt ragelse. Det er det på sin vis også. Det er nemlig genstande, andre mennesker ikke længere havde brug for, og som iværksætterne møjsommeligt har samlet ind rundtomkring på Fyn.

Overalt i den gamle lagerhal står paller med gamle borde, stole, sofaer og andre genstande, som folkene bag GASA - Petanque & Shuffle Bar har fundet anvendelse for. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Vi søsatte konceptet ”Beer for Wood” sammen med Royal Unibrew. Det gik helt enkelt ud på, at folk sendte os billeder af deres gamle ting. Det kunne for eksempel være et gammelt møbel, og hvis det var noget, vi vurderede, at vi kunne bruge, så kørte vi ud og hentede det og kvitterede med en kasse øl, forklarer Ida Cecillie Stub Sørensen og tilføjer:

- Det er også en del af den her lokale fortælling, vi gerne vil formidle, at hele byen er med til at skabe det herude.

- Vi ville gerne have haft folk herned, så vi kunne præsentere stedet, men det har ikke kunnet lade sig gøre på grund af corona. I stedet fik vi idéen, at vi kunne komme ud til folk. Selvfølgelig stadig med fokus på sikkerhed og afstand og alt det der. Det har faktisk været vildt hyggeligt og har også været en god måde at sprede budskabet på, supplerer Stig Berthelsen.

Annonce

Skævt og anderledes

En rundsav runger med jævne mellemrum. Håndværkere er i fuld sving flere steder på én gang. Bjørn Hentze, som er en af partnerne, hjælper til med den ene af de store barer. Han har haft opgaven med at holde styr på arbejdsprocessen. Det har ikke altid været lige nemt, når man er vant til at stå bag en bar og ikke nødvendigvis at bygge den.

- Man kan roligt sige, at det har været en begivenhedsrig og lærerig proces. Vi asfalterer, mens vi kører derudad. Det har været sin sag at have mere end 15 entreprenører ind over og holde styr på de 20-30 håndværkere, som er i gang herinde i løbet af en dag. Det har givet lidt flere grå hår, end man er vant til som simpel restauratør. Men det har også været fedt, siger han.

Graffitien er også en del af bygningens historie, mener direktøren for GASA Petanque & Shuffle Bar, Stig Berthelsen, Derfor bliver væggene ikke renset. Vognen ved siden af kommer til at fungere som bar. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Valget om selv at styre slagets gang var baseret på en blanding af økonomi og det, at gruppen gerne ville have fingeren på pulsen i forhold til, hvad der blev lavet.

- Hvis man ser bort fra el, vvs, brand og al den slags, så er meget af det, vi bygger, ikke traditionelt håndværk. Tømrerdelen er lidt anderledes. Lidt skæv. Frit fra leveren. Mange af idéerne er opstået, mens vi har stået med materialerne. De grove linjer er, som vi har tænkt dem fra begyndelsen, men der er også ændret en del undervejs, siger Bjørn Hentze og vender tilbage til arbejdet.

Annonce

Med respekt for historien

Selvom gruppen går skævt til værks med indretningen, er den også bevidst om at værne om stedets historie. Der er sat nye vinduespartier i, og noget lysindfald fra oven er blevet gendannet, men ellers får bygningen lov til at fremstå, som den er.

- Sagen er, at der er en bagkant på projektet, fordi området på et eller andet tidspunkt skal byfornys. Så vi har faktisk fået frie hænder af Olav de Linde, der ejer stedet. I forhold til selve bygningen går vi dog ikke ind og ændrer noget. Vi synes, den er charmerende, som den er. Nogle vil måske mene, at vi burde fjerne graffitien, men det synes vi faktisk ikke. Det er en del af det urbane miljø, vi gerne vil skabe herude. Det skal ikke være nyt og blankpoleret. Det skal være autentisk, siger Stig Berthelsen.

Håndværkerne er i fuld sving med at forvandle de gamle auktionshaller på Middelfartvej i Odense til en urban oase med petanque, mad og musik.  Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Da håndværkerne havde pillet de gamle porte ned og ville smide dem ud, sagde vi til dem, at det måtte de for alt i verden ikke. Vi skal bruge alle de her gamle elementer. Vi har også en motor fra en gammel elevator og en gammel vægt. Sådan noget skal bevares og udstilles, så historien får lov til at blive en del af stedet. Det giver sjæl, charme og miljø, fortsætter han og giver et eksempel på, hvordan det industrielle er tænkt ind i detaljen:

- Pissoiret på herretoiletterne bliver lavet af gamle gasflasker, som bliver skåret over og får lagt et net ned i. Det er sådan noget, vi synes er fedt. Det rå udtryk er ligesom det, der taler ind i hele konceptet.

Annonce

Nyt spil

Indenfor er der to lokaler. I det store lokale skal der være petanquebaner. I det lidt mindre kommer shuffleboardbanerne til at stå. Vi lader Stig Berthelsen forklare, hvad shuffleboard går ud på.

- I USA er det kæmpestort. Banerne er 12 meter lange og halvanden meter brede. Man har en disk, som man skubber med en stav eller pind. I den anden ende af banen er der så nogle felter, der giver forskellige point. Det er lidt som curling, men uden is.

- Os bekendt er det ikke et spil, som findes i Danmark. I de seneste par år er det stukket helt af i mange af vores nabolande. Da vi ville prøve det i London, grinede de bare ad os. Der var fuldt booket de næste fire måneder frem, fortæller han.

Sådan så Gartnernes Salgsforenings haller ud i 1930’erne. Foto: Stadsarkivet

Historien bag Gasa-hallerne

Gasa er en forkortelse for Gartnernes Salgsforening. Foreningen blev oprettet 29. maj 1929. 52 fynske gartnere blev enige om, at de fremover kun ville sælge deres produkter gennem den nye andelsvirksomhed, som de ejede i fællesskab.

Forinden havde de været på studietur i Holland for at se, hvordan gartnerne der organiserede deres afsætning. På baggrund af de erfaringer, man tog med hjem fra Holland, dannede man Gartnernes Salgsforening. Man lejede lokaler på Sortebrødre Torv, og 31. maj 1929 blev den første auktion afholdt.

I 1930 blev en ny større bygning på det, der i dag hedder Middelfartvej, indviet. Tæt på jernbanen, så varerne nemt kunne distribueres videre til hele landet, når de var blevet handlet. Virksomheden voksede fortsat, og i 1937 blev arealet på Middelfartvej fordoblet til i alt 6800 kvadratmeter salgsarealer, sorteringsanlæg, pakkecentral og kontorbygninger.

Efter anden verdenskrig blev gartnerierhvervet stærk specialiseret. Da Gasa blev dannet, var frugt og grøntsager dominerende. I 1964 rykkede GASA fra bygningerne på Middelfartvej, og  fra 1970’erne kom der mere og mere fokus på potteplanter, og det blev mindre attraktivt at dyrke grøntsager. Det betød at Gasa fik en ny struktur. Virksomheden blev i 1978 opdelt i to selvstændige, selvstyrede afdelinger: en for frugt og grøntsager og en for blomster.

I de efterfølgende år tegnede blomsterne sig for en større og større del af Gasas omsætning. I 1994 blev handel med frugt og grønt juridisk skilt ad fra handel med blomster. GASA Odense Frugt-Grønt A.m.b.a. blev etableret som et selvstændigt selskab, og i 2000 blev GASA Odense Blomster omdannet fra et andelsselskab til et aktieselskab.

Læs mere på: www.gasaodense.dk/historie.

- Vi synes, at det kunne være sjovt at præsentere odenseanerne for noget helt nyt og give dem mulighed for at komme ud og få nogle andre oplevelser, tilføjer Ida Cecillie Stub Sørensen.

Der er en grund til, at shuffelboardbanerne skal stå i det mindre lokale, og det har ikke kun noget at gøre med, at banerne fylder væsentligt mindre end petanquebanerne.

- De har den fordel, at vi let kan fjerne dem. Lokalet her er nemlig også vores selskabslokale, hvor der kan holdes firmafester. Vi har allerede en del firmaarrangementer, nogle bryllupper og barnedåb i kalenderen. Lokalet vil også blive brugt til foredrag og intimkoncerter, forklarer Stig Berthelsen, der glæder sig til, at shuffleboardbanerne bliver leveret.

- Banerne skulle gerne komme i dag eller i morgen, så jeg går og tripper lidt efter at se dem. Det eneste sted, hvor vi kunne få dem, var fra Canada, så de har været længe undervejs, siger han.

Annonce

Unikt udemiljø

Stig Berthelsen vurderer, at der i alt er omkring 1500 kvadratmeter under tag. Men de mange kvadratmeter kan hurtigt få ben at gå på, når der skal sættes petanquebaner op på 5 gange 10 meter.

Vi træder udenfor i solen væk fra håndværkernes banken og rundsavens kværnen. Langs hegnet ud mod banelegemet står stabler at store kabelruller i træ, der skal blive til borde. Under halvtaget står en gammel togvogn, som bliver til en bar.

Direktøren for GASA - Petanque & Shuffle Bar, Stig Berthelsen, vil ikke komme med en dato for, hvornår GASA Petanque & Shuffle Bar står klar, men håber, at de kan invitere publikum indenfor om en lille måneds tid. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Den 800 kvadratmeter store overdækkede terrasse forventer gruppen sig meget af. Planen er at skabe et superlækkert udemiljø. Mellem alle dørpartierne kommer der sofagrupper, og der bliver sat varmelamper og hyggebelysning op.

- Terrassen er vestvendt, så vi har solen fra klokken 11, og så går den ned herovre, forsætter han og peger ud i horisonten:

- Det er vores stærkeste kort. Aftensolen når helt ind til væggen, så man kan sidde i læ og nyde solen, til den går ned. Det er helt unikt, tilføjer Ida Cecillie Stub Sørensen, inden direktøren igen tager over:

- Udeområdet bliver en kombination af forskellige flad-ud-områder. Vi har to store skibscontainere som bliver til henholdsvis bar og teknikrum. Der bliver mulighed for at lave scene derovre i hjørnet, hvor vi lejlighedsvis kan afvikle udendørskoncerter. Der bliver et restaurantområde med overdækning, hvor man kan sidde i skygge og spise sin mad, som man har været inde at hente sammen. Der kommer udendørs petanquebaner med tribuner, hvor man kan sidde og kigge på dem, der spiller. Der bliver små bålsteder, og vi har købt nogle lækre, italienske liggestole, så man kan ligge med et koldt glas vin og slikke sol.

- I bund og grund skal man bare komme herud og nyde livet. Slappe af, få pulsen ned og nyde hinandens selskab, siger Stig Berthelsen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lokale museer bløder udlændinge og indtægter for flere hundrede tusinde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Arbejdstilsynet truer EfB med nyt tilsynsbesøg: Har tre uger til at sende en handleplan

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Annonce