Annonce
Sport

Midt i en krisetid: Den gode vilje smitter også

Zion Williamson fra New Orleans Pelicans er kun 19 år, men han har taget en meget voksen beslutning og har valgt at hjælpe nogle af dem, der har det svært lige nu. Foto: Jonathan Bachman/Scanpix

Coronavirus har lagt sportens ned verden over, og det gør ondt. På flere niveauer. Men det gør også godt at følge med i, hvordan mange af sportens aktører har forståelse for følgerne og konsekvenserne og reagerer positivt på det. Vi har samlet en buket af de fine initiativer - til spredning af almindelig god karma, til inspiration og måske som eksempel til efterfølgelse.

Fra skurk til helt

Basketballspilleren Rudy Gobert fra Utah Jazz kom skidt afsted, da han efter en pressekonference lidt for kækt gik rundt og berørte samtlige mediers mikrofoner for at gøre grin med det, han mente, var hysteri omkring smittefaren. Få dage senere blev han som den første i NBA testet positiv og nåede faktisk også at smitte en holdkammerat – han har nu fulgt op med en undskyldning for sin opførsel og 500.000 dollars til tiltag mod sygdommen.

En hjælpende hånd

Tysk håndbold er også lagt ned, men spillerne fra 2. Bundesligaklubben TV 05/07 Hüttenberg sidder ikke bare hjemme og fedter med harpiksen i privaten. Ifølge avisen Bild har de i fællesskab tilbudt at hjælpe udsatte borgere i byen med indkøb. Fra på tirsdag kan borgerne sende en indkøbsliste per telefon eller på mail, og så får de en hjælpende hånd og bragt varerne til døren.

Rundhåndede ishockeyfans

Selv om tilhængerne af ishockeyklubben Björklöven fra den næstbedste svenske række udmærket godt vidste, at den tredje playoff-kamp om oprykning mod Modo på hjemmebane ikke ville blive spillet, gik de alligevel billet-amok for at hjælpe deres hjerteklub. Klubben havde sat billetterne til salg for at få lidt økonomisk hjælp i en hård tid, og søndag aften havde omkring 20.000 fans reageret positivt. Herhjemme forsøger Rødovre Mighty Bulls sig i næste uge med et lignende initiativ og sælger de såkaldte ”spøgelsesbilletter”.

Hjælp til hjemlandet

Selv om corona-smitten angiveligt skal have toppet og være nogenlunde under kontrol i Sydkorea, har Tottenham-stjernen Son Heung-Min, der også er anfører på det sydkoreanske landshold, doneret en halv million kroner til en velgørende organisation, der kæmper for at inddæmme smitten.

Storklubber med store hjerter

Den italienske storklub AC Milan, der har 18 mesterskaber på cv’et, har doneret 250.000 euro til bekæmpelsen af corona, Inter Milan donerer 300.00 beskyttelsesmasker, mens fans af Champions League-overraskelsen Atalanta har indsamlet 45.000 euro til et lokalt hospital.

Et velgørende måltid

Da det ret sent viste sig, at der ikke ville blive spillet fodbold i de bedste rækker i England i lørdags, tog Brighton, Aston Villa og Fulham et nobelt initiativ og valgte at uddele al den mad, der skulle have været serveret forskellige steder på stadion, til velgørende organisationer. Brighton satte trumf ved at forpligte sig til at betale løn til de omkring 600 mennesker, der normalt arbejder i forbindelse med klubbens hjemmekampe, men som altså mister deres ellers faste indtægt i disse uger.

Hjælp der batter

Opvarmningskampene til den amerikanske baseball-sæson MLB er blevet aflyst, og det koster for de tusindvis af mennesker, der normalt tjener penge i boder og lignende på stadion. Det er spillere og ejere meget opmærksomme på, og blandt andre Dallas Mavericks’ Mark Cuban, Houston Astros’ George Springer og Cincinnatti Reds’ Trevor Bauer træder til med både kontanter i størrelsesordenen en million dollars og anden form for hjælp.

En hånd under halpersonalet

De amerikanske basketballspillere har også vist udpræget samfundssind efter, at NBA-sæsonen er blevet suspenderet. Golden State Warriors’ superstjerne Stephen Curry har doneret en million dollars til klubbens hal-personale, der til hjemmekampe tæller omkring 1000 personer. Milwaukee Bucks’ Giannis Antetokounmpo smider 100.000 dollars i puljen til de ansatte på hjemmebanen Fiserv Forum, og kun 19-årige Zion Williamson fra New Orleans Pelicans betaler helt selv de halansattes løn de næste 30 dage, hvor der ikke bliver spillet kampe.

Mere end iskold business

Også de amerikanske ishockeyklubber er opmærksomme på, at de, der sørger for, at hjemmekampene overhovedet kan gennemføres, lider i denne tid. Florida Panthers-målmand Sergej Bobrovsky var klar med 100.000 dollars, det beløb blev siden fordoblet af hans holdkammerater. Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings, New Jersey Devils og San Jose Sharks står bag lignende initiativer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce