Annonce
Billund

Midt i høsten fandt Erik en gigant: - Den ender nok som pommes frites

En stor kartoffel. Den lille tråd for enden af kartoflen er den såkaldte navlestreng. Foto: Lise Nørgaard
Erik Andreasen stødte på lidt af en kartoffelknold for en uge siden. Kartoffeloptageren havde afvist den, men desværre også skadet den så meget, at den nok ikke kan bruges som sættekartoffel til næste år.
Annonce

Urup: 1,532 kilo.

Så meget vejer et usædvanligt kartoffelfund, som kartoffelavler Erik Andreasen fra Urup stødte på for en uges tid siden bag kartoffeloptageren i marken.

Erik Andreasen har været kartoffelavler i 20 år og landmand i 33 år og aldrig set noget lignende. Kartoflen vejer over halvandet kilo - ligeså meget som mange af de poser med kartofler, man kan købe i supermarkederne.

Man kunne måske foranlediges til at tro, at kæmpekartoflen er en sammenvokset klump af mange små kartofler, men den tror Erik Andreasen ikke på. For der er kun én navlestreng. Havde det været flere små kartofler, der var vokset sammen, så havde der været flere navlestrenge.

Annonce

Verdens største kartoffel

I første omgang bestemte Erik Andreasen og hans kone Lise sig for at gemme kartoflen, putte den på lager og så sætte den i marken i foråret.

- Så stor en kartoffel kan jo sætte mindst dobbelt så mange spirer som en almindelig kartoffel, siger Erik Andreasen, der havde bestemt sig for at ville sætte den i marken med hånden med en pind ved siden af for at kunne følge resultatet.

Men forleden, da redaktionen kom forbi for at se fænomenet, som Lise havde bragt ud til marken, hvor Erik har travlt med at tage kartofler op, kunne han godt se, at kartoflen nok højst sandsynligt ikke kan holde sig.

- Det ser ud som om, den rådner. Overfladeråd gør ingenting, men det ser ud som om, optageren har været for hård ved den, erkender han, mens Lise søger på google på andre fund af giga-kartofler.


Jeg tror, vi laver den til pommes frites. Noget, skal vi have ud af den.

Erik Andreasen, kartoffelavler


- Der er fundet én, der vejede 2,15 kilo, fortæller hun og søger videre og finder ud af, at verdens største kartoffel, der er fundet, vejede 3,2 kilo. Den blev fundet på en mark i England.

- Det kunne da være meget sjovt, hvis vi havde slået en rekord, men det lyder jo ikke sådan, lyder det fra Erik Andreasen.

- Jeg tror, vi laver den til pommes frites. Noget, skal vi have ud af den, tilføjer han.

Annonce

Corona rammer også landbruget

De største kartofler, han har fundet i sin tid som kartoffelavler, har været på 700-800 gram, så han synes alligevel, han har gjort lidt af et fund.

Erik og Lise Andreasen får hjælp af deres svigerdatter Heidi Andreasen, når der skal tages kartofler op. Sønnen Jesper er med til at drive de mange hektar jord med kartofler. Foto: Lise Nørgaard

- Den er jo lige så stor som en mursten, siger Erik Andreasen, der lige er begyndt på kartoffelsæsonen, og den tegner til at blive rigtig god.

- Lige nu kan vi ikke få armene ned. Markerne er tørre. Der er ingen vand, og vi kan køre stærkt, siger Erik, der håber, at vejret holder en uge endnu, så de slipper for al regnvejsbøvlet.

- Sidste år var det værste, vi har prøvet nogensinde, siger Erik, der har 800 hektar i alt. Hovedparten er melkartofler, der bliver lavet om til kartoffelmel som tilsætningsstof til alverdens ting.

Kartoflerne er et familieforetagende, og han driver gården med sin søn Jesper, der skal overtage på sigt.

Selv skiftede han fra planteavl til kartofler for 20 år siden, fordi han kunne se, at hans naboer tjente flere penge end ham og oftere kunne få sig en ny traktor.

- Jeg ville ikke tillade min søn at gå med i det, hvis man ikke kunne leve af det, siger Erik, der dog ikke er glad for priserne på kartofler i år.

- Corona rammer os med et års forsinkelse, for corona vil også påvirke os, siger Erik, der leverer størstedelen af sine spisekartofler til storkøkkener, der laver mad til offentligt ansatte.

- Og når folk arbejder hjemmefra, så spiser de noget andet end kartofler, siger Erik, der er spændt på, hvordan krisen udvikler sig.

- Vi har ikke set det sidste af corona. Jeg tænker, det kan tage op til fem år, før tingene kommer op at køre igen, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce