Annonce
Kolding

Midtbyen har fået en lille nåleskov

Tombolapladsen er blevet forvandlet til en lille nåleskov de seneste dage. Foto: Jacob Schultz

Med penge fra den grønne pulje er et nyt lille byrum skudt op på Tombolapladsen. Det er en test, som kan vise vejen frem for en grønnere bymidte.

Kolding: Koldings midtby har fået en ny oase på den førhen forblæste og rodede Tombolapladsen på hjørnet af Helligkorsgade og Søndergade, hvor en lille nåleskov er dukket op i løbet af de seneste dage.

Det er midler fra kommunens grønne pulje, der er blevet brugt til at skabe det lille byrum, der i første omgang skal eksistere i halvandet år - og måske længere hvis det bliver rigtig godt modtaget af byens handlende og kunder.

Landskabsarkitekt Thomas Misbach fra Kolding Kommunes by- og udviklingsforvaltning har tegnet det lille skovrum, som består af to kæmpestore plantekasser i genbrugstræ med bænke på siderne. Plantekasserne med skrånende skovbunde er plantet til med fyr, gran, fjeldribs, kaprifolie, bjergfyr, skovfyr, lærketræer, rønnetræer, stauder, efeu, ærenpris, to slags græsser og linea, som er en lille skovurt.

- Så er der hele tiden noget at se på. Lige nu er det stedsegrønt. Til foråret bliver det lysegrønt, og så kommer der vekslende blomster at se på henover sommeren, forklarer anlægstekniker Marie Muxoll, der har udvalgt planterne, så de er tro mod dem, der findes i en nåleskov.

Annonce

Grøn pulje

Koldings politikere har afsat en grøn pulje på budgetterne de næste år.Puljen rummer 425.000 kroner pr. år, og det er de penge, der er brugt til at anlægge den lille nåleskovs-installation.

Puljen skal bruges til at forgrønne midtbyen.

Thomas Sørensen (t.v.) er projektleder for en grønne midtby, og landskabsarkitekt Thomas Misbach udvikler og tegner ideerne, så håndværkerne kan gøre dem til virkelighed. Foto: Jacob Schultz

Sammenhæng

Thomas Misbach fortæller, at han lige nu tegner på nogle flere flytbare moduler efter samme princip som de store plantekasser. Idéen er så, at de skal kunne flyttes rundt i gågaderne for at skabe grønt liv skiftende steder - foreløbig er det planen, at der kommer nogle stykker op ved Føtex for at skabe en grøn sammenhæng på Sønderbro.

Og i det hele taget kan byens gæster godt glæde sig til et mere grønt gågadeforløb.

- Den her lille skov kan man se som en test.

- Nu kigger vi på hele midtbyen og kommer med nogle forslag til politikerne for at vise dem, hvor vi synes, det kan give værdi til byen at bruge pengene fra den grønne pulje, siger projektleder Thomas Sørensen.

Kommunen overvejer også, om den lille nåleskov skal belyses på en eller anden måde - eventuelt med en af de lysinstallationer, som Erhvervsklubben Kolding vil forære kommunen.

Tombolapladsen på hjørnet af Helligkorsgade og Søndergade har fået nyt liv. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ædle dråber i nye rammer

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce