Annonce
Tønder

Midtbyen i Tønder sikres mod terror i festivaldagene

Flere af de såkaldte spanske ryttere, der er opstillet ved Zeppelin- og Garnisionsmuseet langs Ribelandevej i Tønder, indsættes nu som terrorsikring i den indre by under festivalen. Foto: Uwe Iwersen

Afspærringer på strategisk udvalgte steder i den indre by skal sikre borgere og festivalgæster mod et muligt terrorangreb. Baggrunden for tiltagene er det fortsat alvorlige trusselsbillede mod Danmark, forklarer politiet.

TØNDER: Det gik galt i Berlin, i Nice og senest i Stockholm. Men det må ikke gå galt i Tønder.

I forbindelse med den forestående Tønder Festival er der lagt en plan for at sikre den indre by mod et terrorangreb. Det er første gang i festivalens historie. Baggrunden for tiltagene er det generelle trusselsbillede mod Danmark.

- Det er noget, som PET (Politiets Efterrretningstjeneste, red.) vurderer, forklarer politikommissær Lasse Rasmussen.

PET anbefaler en øget opmærksom og påpeger, at der er en risiko ved samling af mange mennesker. For at sikre byens borgere og de mange festivalgæster er der lagt en plan for at sikre Tønder midtby mod et muligt angreb med foreksempel en lastbil, der styres direkte ind i en stor menneskemængde.

For at vanskeliggøre eller helt forhindre det, opsættes afspærringer på strategisk udvalgte punkter i og omkring gågaden.

Annonce

Jeg vil gerne understrege, at risikoen for, at man rent faktisk oplever et terrorangreb er, forsvindende lille for den enkelte person. Så man skal ikke frygte noget.

Lasse Rasmussen, politikommissær, Syd- og Sønderjyllands Politi
Bortset fra den mobile afspærring i Østergade kommer de øvrige terrorafspærringer i den indre by til at bestå af betonkummer med blomster og spanske ryttere. Kortudsnit: Tønder Kommune

Beredskab inddraget

Ud over politiet og Tønder Kommune er også Brand & Redning Sønderjylland inddraget i den forestående terrorsikring.

- Det gør vi primært for at sikre, at vi trods terrorsikringen i en given situation kan komme frem med vore køretøjer, forklarer forebyggelseschef Jacob Christensen.

Tilgængeligheden sikres ved, at en af de valgte afspærringer gøres mobil, så de hurtigt kan flyttes, når for eksempel brandvæsnet eller en ambulance skal frem.

Lasse Rasmussen understreger, at der ikke foreligger nogen særlig trussel mod Tønder Festivalen som så, men altså mod Danmark generelt.

- Jeg vil gerne understrege, at risikoen for, at man rent faktisk oplever et terrorangreb er forsvindende lille for den enkelte person. Så man skal ikke frygte noget, siger Lasse Rasmussen.

Flere af de såkaldte spanske ryttere, der er opstillet ved Zeppelin- og Garnisionsmuseet langs Ribelandevej i Tønder, indsættes nu som terrorsikring i den indre by under festivalen. Foto: Uwe Iwersen

Spanske ryttere

Mens politiet og beredskabet altså har lagt planerne for terrorsikringen, er det praktiske arbejde lagt i hænderne på Tønder Kommune. Meldingen fra rådhuset lyder på, at afspærringerne dels kommer til at bestå af store betonkummer med blomster samt de såkaldte spanske ryttere, der til dagligt står som blikfang ved Zeppelin- og Garnisonsmuseet i Tønders nordlige udkant.

Afspærringerne sættes op på fredag og bliver stående frem til mandag, for på den måde at sikre arrangementerne i den forestående weekend. Herefter pilles de ned for så at vende tilbage i de officielle festivaldage fra torsdag den 24. august frem til mandag den 28. august.

Tønder by og festivalen er i øvrigt ikke den eneste danske festival, der må forholde sig til de nye terrortider. Tidligere på året blev også Danmarks største festival, Roskilde Festival, sikret med terror. Ud over den sædvanlige indhegning af festivalområdet blev pladsen og nærområdet yderligere sikret ved opstilling af store betonklodser på strategisk udvalgte steder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce