Annonce
Billund

Midtgårds Nissebo: Så er det jul igen...

Hanne Refsgaard fra Jelling samler på nisser af mærket Pobra i serien baby-nisser. Hun kommer hvert år til Midtgårds Nissebo for at se, om der skulle være nogle, som hun ikke har. Foto: André Thorup
Søndag åbnede Lilian Poulsen Midtgårds Nissebo på Løvlundvej. Det er 17. sæson med nisser, julemænd, engle og juletræer i metervis, og samlerne kommer fra hele landet.

Løvlund: Søndagen før efterårsferien er magisk for Lillian Poulsen i Løvlund.

Det er den dag hun hvert år åbner for Midtgårds Nissebo, som er et slaraffenland for folk med hang til jul og nisser. Nogle går rigtig meget op i det. Det er samlerne, som valfarter til Løvlund fra hele landet for at se hvad der er af nyheder indenfor det, som de samler på. I år har hun nu taget hul på sæson nummer 17.

Hanne Refsgaard fra Jelling er en af dem, der går meget op i nisser. Hun samler på nisser af mærket Pobra i baby-serien - for der er mange forskellige serier inden for Pobra-nisser.

- Jeg kommer hvert år. Pånær det første år, så er jeg kommet hver år. Jeg har over 500 baby-nisser, men det er efterhånden svært at finde nogle jeg ikke har. For der fremstilles ikke længere nye nisser. Der kommer genoptryk, og der kan jeg være heldig at finde én, jeg ikke har. Jeg har lavet et arkiv på min telefon med fotos af dem, jeg har, fortæller Hanne Refsgaard.

Hun agter at blive ved med at samle på baby-nisser til hun har dem alle sammen.

Annonce

Midtgårds Nissebo

Midtgårds Nissebo ligger på Løvlundvej 17 i Billund.

Det er Lilian Poulsen, der ejer julestuen, hvor der er alt, hvad et julehjerte kan begære.

Midtgårds Nissebo åbner altid søndag før efterårsferien i uge 42 og det er sæson nummer 17, som hun har taget hul på.

Blevet en hobby

I hjemmet i Jelling laver Hanne Refsgaard landskaber med nisserne overalt - i temaer.

- Jeg er medlem af et par klubber, og så bytter vi eller køber af hinanden, fortæller Hanne Refsgaard.

Hun begynder at stille alle sine nisser frem i midten af november, så der er klar til den 1. december, hvor de første julefrokoster i hjemmet bliver holdt. Der skal baby-nisserne være fremme.

- I begyndelsen lavede min mand lidt vrøvl over de mange nisser. Men det er blevet min hobby, og nu siger han ikke længere noget til det, siger Hanne Refsgaard.

Hun køber baby-nisser hele året, hvis hun falder over dem på kræmmermarkeder eller i genbrugsbutikker.

- Et år fik jeg en pakke-kalender af mine to piger. Der var baby-nisser i alle pakkerne. Det var rigtig dejligt. Min storebror købte en gang en nisse til mig i en genbrugsbutik på Sjælland. Han vidste ikke om jeg allerede havde den. Men tænk, det havde jeg ikke. Sikke et held, mener Hanne Refsgaard.

Hendes mange baby-nisser bliver ikke taget væk før efter nytår.

Mange faste kunder

Samlere som Hanne Refsgaard har Lilian Poulsen mange af.

- Jeg har mange faste kunder, som er kommet her gennem alle årene. Nu er deres børn også begyndt at komme her selv. Det er da sjovt, mener 62-årige Lilian Poulsen.

Hun tænker stort set på jul hele året, og hun har stort set lige så mange juleting i privaten som i julestuerne i de tidligere staldbygninger.

- 2018 var et rigtig godt år, og selv om vi altid åbner i uge 42, så er det ikke der, der kommer flest folk. Det gør der i november. I december har folk fået pyntet til jul, så er det juletræer, vi sælger. Det har vi gjort i tre-fire år, fortæller Lilian Poulsen.

Hos Midtgårds Nissebo kan man købe specielle juletræs-holdere - en til udendørs og en til indendørs - som er beregnet til, at der bliver boret et konisk hul op i juletræet, så det passer til den koniske spids i holderne. Så er garanti for, at det er helt lige og at det ikke vælter.

- Dem solgte vi en del af sidste år, fortæller Jørgen Poulsen, der har ansvaret for at bore huller i træerne.

Nogle af de baby-nisser, som Hanne Refsgaard købte på årets første åbningsdag i Løvlund. Foto: André Thorup
Jørgen Poulsen med en af de juletræsholdere, som de begyndte at sælge sidste år. Jørgen har ansvaret for at bore et hul i træet, så det passer ned i holderen. Foto: André Thorup
Hanne Refsgaard, til venstre, og Lilian Poulsen i snak ved disken. Foto: André Thorup
Der er alle mulige slags nisser og julemænd i Midtgårds Nissebo i Løvlund, som åbnede søndag og har åben i hele uge 42 og så ellers alle weekender frem til jul. Foto: André Thorup
Der er alle mulige slags nisser og julemænd i Midtgårds Nissebo i Løvlund, som åbnede søndag og har åben i hele uge 42 og så ellers alle weekender frem til jul. Foto: André Thorup
Der er alle mulige slags nisser og julemænd i Midtgårds Nissebo i Løvlund, som åbnede søndag og har åben i hele uge 42 og så ellers alle weekender frem til jul. Foto: André Thorup
Der er alle mulige slags nisser og julemænd i Midtgårds Nissebo i Løvlund, som åbnede søndag og har åben i hele uge 42 og så ellers alle weekender frem til jul. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce