Annonce
Trekantområdet

Mikkel har verdens bedste job: Han hjælper beboerne i blokkene

Meget af tiden går med at gå rundt mellem blokkene og tage fat i beboerne for at høre, om han kan hjælpe dem eller måske deres nabo med noget. Her er Mikkel Sørensen i Finlandsparken. Foto: Ludvig Dittmann
48-årige Mikkel Sørensen har været ansat som social vicevært på Nørremarken og i Løget siden sensommeren. Den første tid er gået med at skabe kontakt til beboerne, som er begyndt at tage imod hans udstrakte hånd.
Annonce

Nørremarken: Vi ved alle sammen godt, hvad en vicevært laver.

Han eller hun sørger for, at lamperne i opgangen virker. At storskraldet ikke hober sig op. Og at der om vinteren bliver saltet og skovlet sne.

Mikkel Sørensen er også en slags vicevært på Nørremarken og i Løget.

Men han skifter hverken pærer, kører på lossepladsen eller lignende i boligområderne. Han er nemlig social vicevært.

Han holder i stedet et vågent øje med beboerne og hjælper især dem, der af forskellige årsager har det lidt svært.

- Vi er i et belastet område, siger Mikkel Sørensen og kigger ud af beboerhuset i Finlandsparken og henviser til regeringens liste over socialt udsatte boligområder - populært kaldet ghettolisten.

Området har været på listen i flere år, men røg til alles glæde ud af for en måneds tiden siden.

- Vi huser mange ensomme. Folk med psykiske udfordringer og i økonomiske vanskeligheder. Folk, som har brug for en ekstra hånd til at hjælpe med at håndtere hverdagens udfordringer - og det er så den hånd, jeg tilbyder, kan man sige, fortsætter han.

Annonce

Boligsocial helhedsplan

Mikkel Sørensen blev ansat i sensommeren og er sammen med en håndfuld kollegaer en del af den såkaldte boligsociale helhedsplan i Vejle.

Formål er at "understøtte den positive udvikling" på Nørremarken og i Løget, som det hedder i aftalen mellem Landsbyggefonden, boligforeningerne Østerbo, Lejerbo, AAB og Vejle Kommune.

- Hvis jeg ikke selv kan hjælpe, så ved jeg som regel, hvem der så kan, siger Mikkel Sørensen, der både har kontor på Nørremarken og i Løget og fordeler sin tid ligeligt mellem de to boligområder. Foto: Ludvig Dittmann

Han er uddannet socialrådgiver og har mestendels arbejdet inden for psykiatrien.

Senest har han som coach og mentor hjulpet borgere i arbejde efter forløb med stress og depression.

- Jeg synes jo selv, at jeg er landet i verdens bedste job. Simpelthen. Jeg kan ikke komme på noget bedre.

- For jeg holder rigtig meget af at tale med andre mennesker og hjælpe dem. Lige nu skal jeg nærmest begrænse mig selv for ikke at søsætte alt for mange ting. Men det er ikke altid så nemt, når man brænder for noget, forklarer 48-årige Mikkel Sørensen.

Annonce

Kendt i områderne

De seneste måneder i stillingen som social vicevært er især gået med at synliggøre hans tilstedeværelse i begge områder. Han fordeler cirka dagene i ugen ligeligt mellem dem.

Han hiver fat i beboerne, når han møder dem, og hvis de ikke ser et behov for hans hjælp, så gør deres nabo måske.

- Jeg banker ikke på nogens dør, med mindre de selv har bedt om det, eller deres nabo er meget bekymret. Det ville være for grænseoverskridende, mener han.

For nylig har Mikkel Sørensen derfor sendt ikke færre end 2000 flyers ud til beboerne, hvorpå der står, at han eksempelvis kan hjælpe, hvis de har mistet overblikket over deres situation, er ensomme og utrygge eller modtager uforståelige breve fra eksempelvis det offentlige.

Omkring 75 procent af beboerne i Finlandsparken har udenlandsk baggrund.

Hans tilstedeværelse er efterhånden så kendt, at beboerne er begyndt at henvende sig til ham enten fysisk eller ved at ringe. Foto: Ludvig Dittmann

Han tager også gerne kontakt til lægen, kommunen eller psykiatrien.

- Meget af min dagligdag består i det hele taget i at samarbejde med andre aktører. Hvis jeg ikke selv kan hjælpe, så ved jeg som regel, hvem der kan. Man kan sige, at kernen i mit arbejde er relationsarbejde.

- For jeg opnår kun resultater ved at skabe gode relationer til andre. Mennesket foran mig skal have tillid til mig, siger han.

Annonce

Den fyldte postkasse

Allerede nu synes Mikkel Sørensen, at han har godt fat i beboerne i begge boligområder. Flere og flere kender ham og henvender sig enten fysisk eller ved at ringe til ham.

Bare den seneste uge har han hjulpet en kvinde, der sad i en for stor lejlighed og søgte hjælp til en ny. Men hvor skulle hun gå hen?

Der var naboen, der bekymrede sig om genboen, der ikke havde vist sig længe, og hvis postkasse bugnede med post og reklamer.


Jeg holder rigtig meget af at tale med andre mennesker og hjælpe dem. Lige nu skal jeg nærmest begrænse mig selv for ikke at søsætte alt for mange ting. Men det er ikke altid så nemt, når man brænder for noget.

Mikkel Sørensen, social vicevært


Og så var der den ældre mand, som ikke vidste, hvordan han skulle komme på Odense Universitetshospital. Hans øjne var ikke friske, og han havde hverken bil eller specielt stort netværk til at køre sig.

- Undervejs går det op for mig, at det lige så meget handler om, at han er utryg og ensom, hvilket vi får os en god snak om. Jeg tager også fat i sygehuset for at orientere dem, så de kan hjælpe manden bedst muligt, fortæller Mikkel Sørensen.

Annonce

Coronavirus gør ensom

Lige nu har han særligt øje på de ældre, som han ved har det sværere end normalt.

Siden coronavirussen lukkede landet, har mange af især beboerne oppe i alderen ikke set specielt mange mennesker.

De tilbud, de normalt går til, er lukket ned for at begrænse smitten, og spørgsmålene står i kø: Hvornår kan jeg igen komme ud? Hvornår er det her ovre? Hvornår ser jeg mine børn og børnebørn? Og bliver jeg mon selv syg - og skal dø?

- Det tærer på mange at have alle de tanker rumsterende. Jeg ved, at kirken på Nørremarken har et tilbud, og jeg forsøger at være med til at stable lignende på benene i Løget. For jeg tror virkelig på, at det vil være gavnligt i denne tid, hvor mange lever meget mere isoleret end normalt. Vi har alle brug for at komme ud, mener han.

Mikkel Sørensen er oprindelig fra Sjælland og flyttede til Aarhus som ung, hvor han studerede og mødte sin hustru. Sammen har de to børn og bor i dag på Nørremarken.

Han holder af at være med til at gøre en forskel i sit eget nærmiljø. Målet på langt sigt er dog, at han bliver overflødig.

- Min fornemmeste opgave er at hjælpe borgerne med at hjælpe dem selv. Så når vi når derhen, så er der slet ikke brug for mig. Så har jeg gjort det godt, siger Mikkel Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce