Annonce
Indland

Mikroplastik på fem ud af seks strande bekymrer naturfolk

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vi ved ikke nok om, hvad mikroplastik betyder for dyrs og menneskers sundhed, siger leder af forskningscenter.

Det er ikke kun sand, du får mellem tæerne, når du tager en tur på stranden.

Det kan også være små stykker plastik - såkaldt mikroplastik - der knap kan ses med det blotte øje.

En stikprøveundersøgelse foretaget for WWF Verdensnaturfonden viser, at der er fundet mikroplast ved fem ud af seks undersøgte strande i Danmark.

- Det viser, at det plastik, vi ser i naturen, bliver slidt ned til små stykker, og så har vi det ude omkring os, siger generalsekretær Bo Øksnebjerg, WWF Verdensnaturfonden.

- Det er et stort problem af to årsager: Vi ved, at mikroplastik kan være farligt, men ikke hvor farligt.

- Og så ved vi ikke, hvordan vi skal få det op igen og væk fra naturen, siger han.

Det er ifølge generalsekretæren første gang herhjemme, at forekomsten af mikroplast på strandene er undersøgt.

I maj var 40 familier ude ved ti strande og samle større stykker affald.

Her blev der fundet i alt 150 kilo plastikaffald.

Da øvelsen blev gentaget i september, var de små plastikstykker i fokus.

Mikroplast stammer eksempelvis fra sko, bildæk og kunstgræsbaner.

Det kan også være plastik fra slikposer og ispapir, der er ved at blive nedbrudt af bølger, sol og vind.

Desuden er der mikroplastik i nogle af de plejeprodukter, vi bruger - eksempelvis bodyscrub og kosmetik.

Det er bevist, at mikroplastikken ender eksempelvis i maverne på sild og torsk fanget i Nordsøen.

Professor Jes Vollertsen er leder af forskningscentret MarinePlastic på Aalborg Universitet.

Han er ikke overrasket over, at Verdensnaturfonden finder mikroplastik på strandene.

- Plastik er over det hele. Det er i den luft, du indånder. Det er i sne på Arktis og på bunden af Marianergraven, siger han.

Men selv om plastik findes i vores omgivelser, ved vi ifølge professoren meget lidt om, hvad det betyder for menneskers og dyrs sundhed.

- Der er ikke videnskabelig konsensus om hverken det ene eller det andet, siger han.

De fem strande, hvor der blev fundet mikroplast, er: Sydvestpynten ved Dragør, Tisvilde, Nørre Lyngby nord for Løkken, Hanstholm Vildtreservat og Blåvand.

Der blev ikke påvist mikroplastik ved Moesgaard Strand ved Aarhus.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce