x
Annonce
Billund

Mild vinter betyder besparelse på snerydning: - Det har jeg ikke oplevet i 21 år

Det var ikke mange snefnug, der i 2019 faldt ned over Billund Kommune. Det er godt for økonomien, for vinterbekæmpelse er ganske dyrt. For første gang i mange år blev der brugt færre penge end budgetteret på vinterbekæmpelsen. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Behovet for vinterbekæmpelse var i 2019 rekordlavt. Park og Vej i Billund Kommune har sat ny bundrekord i, hvor mange penge det har været nødvendigt at bruge på snerydning og saltning af vejene.

Billund Kommune: Det milde vintervejr smitter positivt af på økonomien i Billund Kommune.

I 2019 var behovet for snerydning og saltning af vejene på et minimum, og i alt brugte afdelingen Park og Vej i løbet af året 4,15 millioner kroner på vinterbekæmpelse. Der er afsat 4,3 millioner kroner til området, men det beløb bliver sædvanligvis overskredet. Det var dog ikke tilfældet sidste år, hvilket er ganske usædvanligt.

- Det tror jeg aldrig, vi har oplevet før. Jeg mindes ikke, at vi i mine 21 år nogensinde har brugt færre penge end budgetteret, fortæller Christian Iversen, der er driftsleder hos Park og Vej.

Det er meget forskelligt, hvor mange penge Billund Kommune bruger på vinterbekæmpelsen.

- Prisen på vinterarbejdet kan variere meget. Det kan blive syv millioner, det kan blive 13 millioner, og det kan blive lige som sidste år, hvor vi var under fem millioner. Men det er sjældent, at det koster færre penge end budgetteret, for det er et minimum, der er sat af, siger Christian Iversen.

Det er omkring 10 år siden, at der blev sat den kedelige rekord med et forbrug på 13 millioner kroner på vinterbekæmpelsen.

Annonce

Lunt vejr giver besparelser

I 2019 brugte Park og Vej i Billund Kommune præcis 4.145.474 kroner på vinterbekæmpelsen. Det dækker primært over snerydning og saltning af potentielt glatte veje.

Billund Kommune afsætter som udgangspunkt 4.313.000 kroner til området. Det beløb bliver dog som udgangspunkt overskredet, og Park og Vej har fra politisk side fået lov til at udføre den nødvendige vinterbekæmpelse, selvom det betyder et overskredet budget.

Et beredskab koster penge

Selvom 2019 hverken først eller sidst på året bød på store mængder af sne og frost, er der langt fra tale om, at forbruget har været lig nul. Kommunen skal hele tiden være klar til at rykke ud, hvis vinteren melder sin ankomst.

- Vores entreprenører har vundet et udbud og står til rådighed for en vinter. Desuden skal vores grej hele tiden være optimalt og klargjort. Der er en fast udgift ved overhovedet at have et beredskab, siger Christian Iversen og understreger, at der trods alt er blevet kørt med saltbiler, selvom det ikke har været nødvendigt at rydde sne.

At der er brugt færre penge på vinteren er dog glædeligt.

- Det er glædeligt for borgerne, for de penge, der ikke bliver brugt på vinteren, kan anvendes til andre formål, siger Christian Iversen.

Christian Iversen mindes ikke at have oplevet en så mild vinter. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce