Annonce
Esbjerg

Miljøchef ændrer forklaring i sag om giftige stoffer fra brandskolen:  Nu kræver udvalgsformand en forklaring

Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) kræver nu en tilbundsgående forklaring på PFOS-sagen fra Esbjerg. Arkivfoto: Jacob Schultz
Esbjerg Kommune korrigerer nu sin egen forklaring i sagen om fund af det giftige PFOS-stof i jorden ved den gamle brandskole. Det sundhedsskadelige stof, der stammer fra gammelt brandsluknings-skum, er fundet spildevandet, og dermed også i det vand, der har været sprøjtet ud i området, efter at Falck Safety Services tilladelse var udløbet, siger kommunen nu.

Esbjerg Kommune retter nu sig selv i sagen om fundet af det giftige stof PFOS på den gamle brandskoles jord på Uglviggårdsvej i Esbjerg.

PFOS er et stærkt sundhedsskadeligt stof, som for år tilbage blev brugt i brandslukningsskum, men som siden 2011 har været ulovligt, og myndigheder landet over jagter nu stoffet i et forsøg på at kortlægge omfanget af forureningen.

Stoffet er fundet i jorden ved kursus- og træningscentret, og i forbindelse med granskning af sagen kom det også frem, at den tidligere ejer af centret, Falck Safety Services, i mere end 11 år fortsatte udsprøjtning af overskydende vand og slukningsvand fra brandsluknings-pladsen, selv om myndighedernes tilladelse var udløbet i 2007.

Annonce

At udsprøjtningen fortsatte efter tilladelsens ophør, var dog ikke afgørende i relation til forureningen på stedet, fordi det overskydende vand og slukningsvand ikke indeholder PFAS, oplyste miljøchef hos Esbjerg Kommune, Christina Egesvang Føns, dengang til JydskeVestkysten.

PFOS i spildevand

Men nu korrigerer hun sin forklaring, for der er rent faktisk fundet PFOS i spildevandet - omend Esbjerg Kommune stadig fastholder sin vurdering af, at omfanget af forureningen hverken er blevet værre eller bedre af, at Falck Safety Services fortsatte med udsprøjtning efter tilladelsens udløb.

- Jeg har haft lejlighed til at dykke dybere ned i sagen, og i og med, at der er målt PFOS i det spildevand, der i dag går fra virksomhedens renseanlæg til Din Forsynings renseanlæg, er der PFOS i det vand, der har været udsprøjtet. Hvordan dette kan lade sig gøre, ved vi ikke med sikkerhed, men en teori er, at det er indtrængende PFOS fra den eksisterende forurening. Men vi har en klar formodning om, at der ikke er tilført ny PFOS til det eksisterende areal, siger Christina Egesvang Føns med henvisning til, at brandskolen i lighed med andre brandskoler har udfaset brugen af skummidler med PFOS.

Annonce

Ikke yderligere forurening

Miljøchefen påpeger desuden, at vand fra brandsluknings-øvelser tilgår brandskolens interne renseanlæg sammen med regnvand. Efter rensning anvendes vandet igen til brandsluknings-øvelser på betonbelagt øvelsesplads, mens overskydende vand frem til 2018 blev udsprøjtet på et nærliggende grønt område, oplyser miljøchefen.

- Den PFOS, der findes derude, kan være fra forureningen i jorden. En af teorierne er, at når man opsamler vand og re-cirkulerer det via rensningsanlægget til brandsluknings-øvelser, så re-cirkulerer man også det gamle PFOS. Der er altså ikke kommet yderligere forurening af, at man har fortsat med  udsprøjtning efter tilladelsens udløb, siger Christina Egesvang Føns.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), kræver nu en tilbundsgående, nøjagtig forklaring:

- Jeg må sige, at jeg er blevet meget utryg ved situationen. Nu har vi fået en række modsat-rettede informationer, og derfor har jeg nu bedt om, at vi får en tilbundsgående undersøgelse med krystalklare svar på, hvad der er op og ned på den sag. Jeg håber, at vi nu har fået de korrekte informationer fra forvaltningen angående forurening på arealet, herunder, at  forureningen ikke udgør en væsentlig risiko for mennesker, natur eller drikkevandsinteresser.

Kort om tilladelsen

I forhold til den udløbne udsprøjtnings-tilladelse, som Esbjerg Kommune først opdager mange år senere, er forhistorien den, at det daværende Ribe Amt, som dengang var miljømyndighed, den 11. april 1997 meddelte en 10-årig tilladelse for udsprøjtning af slukningsvand og overfladevand på en række vilkår. Den 1. januar 2007 - i forbindelse med dannelsen af regionerne og storkommunerne - overtog Esbjerg Kommune myndighedsopgaven på miljøområdet.

Brandskolens tilladelse udløb i april 2007, men først i oktober 2018 opdagede man, at brandskolen havde fortsat sin praksis, og i den forbindelse gav Esbjerg Kommune den daværende ejer af kursus- og træningscentret, Falck Safety Services, påbud om ophør. Påbuddet blev givet med vilkår om, at det skulle efterkommes hurtigst muligt og inden 1. april 2019.

Ifølge en skriftlig orientering fra den kommunale forvaltning til politikerne i Plan & Miljøudvalget er årsagen til, at der kunne gå 11 år, inden det blev opdaget, at brandskolens praksis fortsatte, at brandskolen "ikke er omfattet af systematisk miljøtilsyn".

Annonce
Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

12.000 ansatte ved Esbjerg Kommune kan blive mødt med krav om gyldigt coronapas i næste uge: Pandemien kræver drastiske midler, siger borgmester

EfB For abonnenter

Den store EfB-analyse: To trænere, fem anførere, fem målmænd, 34 startere, 21 debutanter og meget mere

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmper med stor gårdbrand

Kolding

Barejer er kæmpefan af Kasper Schmeichels Leicester: Jeg har holdt med det "lortehold" siden jeg barn

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Esbjerg

Drengerøve på hjul spreder juleglæde: Man bliver jo fandeme rørt helt ind i hjertet

Tønder

Valgets vinder: Konstitueringen tilsidesætter vælgernes dom

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Billund

Stjal bil i tomgang: Fuld fange på udgang kørte galt kort efter

Haderslev For abonnenter

Venstre sat i skruetvinge: Dampark-afgørelse handlede om borgmesterkæden

Kultur

Jesper og Sascha fandt sammen på skolebænken: Han gør mig til et gladere menneske

Annonce