Annonce
Esbjerg

Miljøforvaltning vil kassere længe ventet rapport om Mølledammen

Mølledammen i Ribe er kommet op til fornyet debat, efter at Esbjerg Kommunes miljøforvaltning anbefaler politikerne ikke at gøre brug af de fem nye løsningsforslag fra konsulentvirksomhed omkring at sikre et blankt vandspejl i Mølledammen. Foto: Martin Ravn
Konsulentfirmaet Orbicon har afleveret længe ventet rapport med fem løsningsforslag til, hvornår man får blankt vandspejl i Mølledammen i Ribe, men når rapporten skal fremlægges og diskuteres på udvalgsmøde 6. december, lyder anbefalingen fra kommunens miljøforvaltning, at der ikke arbejdes videre med nogen af de fem muligheder.

Ribe: Efter at have ventet på konsulentfirmaet Orbicons rapport om Mølledammen siden begyndelsen af efteråret, kan Esbjerg Kommunes politikere konkludere, at de faktisk ikke kan bruge den til noget som helst.

Rapporten kommer med fem forskellige driftscenarier for, hvordan man kan opnå et friere og blankere vandspejl i Ribes Mølledam, men når politikerne i Teknik & Byggeudvalget fredag 6. december skal tage stilling til rapporten, er de fem forslag nærmest allerede skudt ned fra start.

Miljøforvaltning vurderer nemlig, at der ikke arbejdes videre med nogen af de fem muligheder, og at man på baggrund af konsulentfirmaets konklusioner skal arbejde med andre løsningsmuligheder for at tilvejebringe et frit vandspejl i Mølledammen.

Alle fem muligheder vurderes til at være skadelige for Natura 2000-områdets arter og naturtyper, og udvalgsmedlem Anders Rohr Jørgensen (V) fra Ribe er ikke imponeret over rapportens konklusioner. Han mener, rapporten ikke siger andet end det forventede, og mandag morgen deltog han på et møde med blandt andet miljøchef Christina Føns, kontorchef Henrik Kikkenborg, miljødirektør Erik Jespersen, udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(S) og blandt andre hydrolog Søren Vindslev fra det tidligere Ribe Amt for at opklare, hvordan driften af området havde været i amtets tid sammenlignet med i dag.

Annonce

De fem muligheder

  • Grødeskæring i hele Mølledammens areal én gang årligt før den 20. juni.
  • Fire grødeskæringer årligt i hele Mølledammens areal. Grøden bliver skåret første gang den 20. juni og herefter med ca. 3 ugers mellemrum.
  • Det antal skæringer der er nødvendigt for at holde Mølledammen helt fri for vandplanter, der bryder vandoverfladen.
  • Opgravning af Ribe Mølledam til en dybde, der til enhver tid kan sikre et vandspejl fri for vandplanter.
  • Differentieret grødeskæring i hele Mølledammens bredde under hensyntagen til vandplanternes artssammensætning.

Forvaltningen indstilling er, at man ikke arbejder videre med disse, fordi blandt andet grødeskæring kan få planter til at vokse endnu mere og bestanden af snæbler og flodlampretter vil dale. I stedet foreslår forvaltningen at sætte gang i en ny proces for området, der i samarbejde med blandt andre Miljøstyrelsen vil tage yderligere to år.

Forkert lysindfald

Også May-Britt Andrea Andersen (K) deltog i mødet, men både hun og Anders Rohr Jørgensen, der begge har været skarpe kritikere af forvaltningens måde at vedligeholde Mølledammen på, forlod mandagens møde mere forvirret end inden mødet.

- Jeg var faktisk klar på at leje en grødeskærer, men på mødet sagde amtets folk noget, som ikke stemmer overens med tidligere informationer. Jeg går ikke uden videre med på direktionens indstilling til fredagens udvalgsmøde, men nu skal sagen drøftes på Venstres gruppemøde inden jeg melder ud, hvad min holdning er, siger Anders Rohr, mens May-Britt Andrea Andersen kun har hovedrysten til overs for forvaltningens forklaringer.

- Vi så på billeder fra sommeren 2016 og sommeren 2004, hvor vandspejlet var frit modsat i 2016. Det blev blandt andet forklaret med årstiderne og forkert lysindfald på det gamle billede, og på en måde siger de jo så, at det er alle Ribe-borgere, der tager fejl. At de ikke kan huske, hvordan der tidligere så ud, siger hun og forklarer, at amtets folk forklarer, at området gror til, hvis ikke der snart gøres noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Haderslev

Over grænsen: Danmarks største cykelløb hylder naboskabet med Tyskland

Annonce