Annonce
Esbjerg

Miljøforvaltning vil kassere længe ventet rapport om Mølledammen

Mølledammen i Ribe er kommet op til fornyet debat, efter at Esbjerg Kommunes miljøforvaltning anbefaler politikerne ikke at gøre brug af de fem nye løsningsforslag fra konsulentvirksomhed omkring at sikre et blankt vandspejl i Mølledammen. Foto: Martin Ravn
Konsulentfirmaet Orbicon har afleveret længe ventet rapport med fem løsningsforslag til, hvornår man får blankt vandspejl i Mølledammen i Ribe, men når rapporten skal fremlægges og diskuteres på udvalgsmøde 6. december, lyder anbefalingen fra kommunens miljøforvaltning, at der ikke arbejdes videre med nogen af de fem muligheder.
Annonce

Ribe: Efter at have ventet på konsulentfirmaet Orbicons rapport om Mølledammen siden begyndelsen af efteråret, kan Esbjerg Kommunes politikere konkludere, at de faktisk ikke kan bruge den til noget som helst.

Rapporten kommer med fem forskellige driftscenarier for, hvordan man kan opnå et friere og blankere vandspejl i Ribes Mølledam, men når politikerne i Teknik & Byggeudvalget fredag 6. december skal tage stilling til rapporten, er de fem forslag nærmest allerede skudt ned fra start.

Miljøforvaltning vurderer nemlig, at der ikke arbejdes videre med nogen af de fem muligheder, og at man på baggrund af konsulentfirmaets konklusioner skal arbejde med andre løsningsmuligheder for at tilvejebringe et frit vandspejl i Mølledammen.

Alle fem muligheder vurderes til at være skadelige for Natura 2000-områdets arter og naturtyper, og udvalgsmedlem Anders Rohr Jørgensen (V) fra Ribe er ikke imponeret over rapportens konklusioner. Han mener, rapporten ikke siger andet end det forventede, og mandag morgen deltog han på et møde med blandt andet miljøchef Christina Føns, kontorchef Henrik Kikkenborg, miljødirektør Erik Jespersen, udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(S) og blandt andre hydrolog Søren Vindslev fra det tidligere Ribe Amt for at opklare, hvordan driften af området havde været i amtets tid sammenlignet med i dag.

De fem muligheder

  • Grødeskæring i hele Mølledammens areal én gang årligt før den 20. juni.
  • Fire grødeskæringer årligt i hele Mølledammens areal. Grøden bliver skåret første gang den 20. juni og herefter med ca. 3 ugers mellemrum.
  • Det antal skæringer der er nødvendigt for at holde Mølledammen helt fri for vandplanter, der bryder vandoverfladen.
  • Opgravning af Ribe Mølledam til en dybde, der til enhver tid kan sikre et vandspejl fri for vandplanter.
  • Differentieret grødeskæring i hele Mølledammens bredde under hensyntagen til vandplanternes artssammensætning.

Forvaltningen indstilling er, at man ikke arbejder videre med disse, fordi blandt andet grødeskæring kan få planter til at vokse endnu mere og bestanden af snæbler og flodlampretter vil dale. I stedet foreslår forvaltningen at sætte gang i en ny proces for området, der i samarbejde med blandt andre Miljøstyrelsen vil tage yderligere to år.

Annonce

Forkert lysindfald

Også May-Britt Andrea Andersen (K) deltog i mødet, men både hun og Anders Rohr Jørgensen, der begge har været skarpe kritikere af forvaltningens måde at vedligeholde Mølledammen på, forlod mandagens møde mere forvirret end inden mødet.

- Jeg var faktisk klar på at leje en grødeskærer, men på mødet sagde amtets folk noget, som ikke stemmer overens med tidligere informationer. Jeg går ikke uden videre med på direktionens indstilling til fredagens udvalgsmøde, men nu skal sagen drøftes på Venstres gruppemøde inden jeg melder ud, hvad min holdning er, siger Anders Rohr, mens May-Britt Andrea Andersen kun har hovedrysten til overs for forvaltningens forklaringer.

- Vi så på billeder fra sommeren 2016 og sommeren 2004, hvor vandspejlet var frit modsat i 2016. Det blev blandt andet forklaret med årstiderne og forkert lysindfald på det gamle billede, og på en måde siger de jo så, at det er alle Ribe-borgere, der tager fejl. At de ikke kan huske, hvordan der tidligere så ud, siger hun og forklarer, at amtets folk forklarer, at området gror til, hvis ikke der snart gøres noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Maria starter som mobilfrisør

Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce