Annonce
Regionalt

Miljøkrav koster Holger et tab på over 460.000 kroner om året: Nu stævner vrede sønderjyske landmænd staten

Over 300 landmænd i traktorer protesterede i januar mod regeringens skærpede miljøkrav, da miljøminister Lea Wermelin besøgte Gråsten Landbrugsskole. Men protester har ikke ført til lydhørhed, mener Agerskovgruppen. Foto: Claus Thorsted
Den sønderjyske landmandsgruppe Agerskovgruppen finder øgede krav om efterafgrøder så urealistiske og økonomisk belastende, at den nu har stævnet Miljøministeriet.
Annonce

Krav: - Det er tudetosset.

Sådan siger landmand og næstformand i Agerskovgruppen Holger Iversen fra Augustenborg om regeringens øgede krav om efterafgrøder, som skal sende landbruget i en mere miljøvenlig retning.

Utilfredsheden har nu fået den sønderjyske landmandsgruppe til at stævne Miljøministeriet.

Det sker ifølge næstformanden efter flere forgæves forsøg på at råbe miljøminister Lea Wermelin (S) op.

- Vi har forsøgt at forklare ministeren, at den faglige begrundelse for det her er meget tynd, og at miljøgevinsten ikke er til stede, siger Holger Iversen blandt andet med henvisning til den traktordemonstration, som Agerskovgruppen arrangerede i januar.


Vi har forsøgt at forklare ministeren, at den faglige begrundelse for det her er meget tynd, og at miljøgevinsten ikke er til stede

Holger Iversen


Her kørte over 300 oprørte landmænd bevæbnet med slagord i kortege i deres traktorer til Gråsten Landbrugsskole, hvor miljøministeren var inviteret til debat.

- Vi ville markere, at det er helt galt, men hun har ikke lyttet overhovedet, siger han.

Annonce

Frygter at gå i minus

Efterafgrødekravet rammer personligt Holger Iversen, som driver 430 hektar i Augustenborg hovedsageligt med vintersæd.

De nye regler gør, at han tvinges til at så 169 hektar vårsæd, hvorved han mister en betydelig del af den vinterhvede, han normalt bruger til foder i sin svineproduktion.

Det kommer ifølge beregninger fra LandboSyd til at koste ham et tab på over 460.000 kroner om året.

- Det har kæmpestore økonomiske konsekvenser for min lille butik, for så falder jordprisen, hvorved egenkapitalen i virksomheden falder, og så bliver bankerne nervøse. Det starter en hel lavine. Et år, hvor grisepriserne ikke er fornuftige, så ryger vi da i minus, siger Holger Iversen, der er en af 25 landmænd, som Agerskovgruppen har regnet på, vil blive ramt økonomisk af miljøkravet.

Annonce

Umulig frist

De sønderjyske landmænd har hyret advokat Hans Sønderby Christensen til at føre deres sag, som samtidig med stævningen indebærer en begæring om opsættende virkning på fristen for udsåning af de obligatoriske efterafgrøder.

Ifølge Holger Iversen er det nemlig praktisk umuligt for landmændene at nå det til fristen den 20. august.

- I et tidsrum, hvor vi i forvejen presser vores folk til at arbejde 15-18 timer i døgnet, skal vi pludselig så halvdelen af vores gård til med efterafgrøder. Det er helt tosset, siger næstformanden, som tror på, at Agerskovgruppen har en god sag.

-  Vi begynder ikke på noget, vi ikke tror på, vi kan gennemføre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce