Annonce
Varde

Miljørigtig kunstgræsbane: Lokale klubber vil bruge sand og olivenkerner i stedet for 120 ton gummigranulat

Både Kim Jensen, sportschef i Helle FC, og centerleder Peder Foldager ønsker brændende en kunstgræsbane ved Helle Hallen. Jordbundsprøverne er ved at blive indsamlet, men den afgørende faktor for, om projektet bliver realiseret, er, at kommunen siger ja. Foto: Jacob Schultz
Helle FC står klar med 1,5 millioner kroner, og denne gang tror klubberne og Helle Hallen på, at en kunstgræsbane bliver en realitet. Til forskel fra stort set alle andre kunstgræsbaner dog uden miljøbelastende gummi.

Helle: Seks fodboldklubber i den syd-østlige del af Varde Kommune tror, det nu vil lykkes at få en længe ønsket kunstgræsbane.


Vi vil lave en bane med sand og olivenkernegranulat. En normal kunstgræsbane er fyldt op med 120 ton gummigranulat, som har det med at flytte sig ud i naturen, så man hvert år skal putte tre ton på. Vi vil have en bane uden gummigranulat.

Halinspektør Peder Foldager


Annonce

- Nu skal det være. Jeg har talt med stort set alle politikere, borgmesteren inklusiv, og gjort dem klart, at hvis Varde Kommune vil være foreningskommune nummer ét i Danmark, så kræver det altså noget, siger Kim Jensen.

Den tidligere minkfarmer fra Rousthøje, og før det professionel fodboldspiller, er siden januar blevet sportschef i Helle FC, der er et samarbejde mellem Fåborg, Årre, Starup, Agerbæk, Næsbjerg og Nordenskov fodboldklubber.

- Jeg tænker faktisk, det er en lille investering i forhold til, hvad det vil give. Der er så mange medlemmer, der vil få gavn af det. I hele vinterperioden bliver banerne ødelagt af frost og smadder, så børnene skal i stedet ud at løbe, men hvem gider det, siger han.

Søger for tredje gang

Helle FC står i øjeblikket med samlet 250 børne- og ungdomsspillere. Samtidig har klubsamarbejdet fra det nye skoleår fået en fodbold-idrætstalentlinje, og håbet er, at det kan nås at få den nye kunstgræsbane etableret, inden vinteren sætter ind.

- Vi har søgt to gange før, men vi håber, tredje gang er lykkens gang. Vi fornemmer større opbakning, og får vi ja ved budgetlægningen i september, skal vi nok finde midlertidig finansiering for de to millioner kroner, kommunen skal komme med, siger Peder Foldager.

Han er halinspektør ved Helle Hallen, hvor kunstgræsbanen skal ligge. Han er også byrådsmedlem for Venstre, men når det kommer til kunstgræs på "hans" fodboldbaner, må han gå udenfor døren.

- Vi vil lave en bane med sand og olivenkernegranulat. En normal kunstgræsbane er fyldt op med 120 ton gummigranulat, som har det med at flytte sig ud i naturen, så man hvert år skal putte tre ton på. Vi vil have en bane uden gummigranulat, siger han.

Annonce

To millioner fra kommunen

Varde Kommune har besluttet kriterier for at søge om anlægsstøtte. De kriterier opfylder samarbejdet mellem Helle FC og Helle Hallen. Kommunen skal stille med to millioner kroner – tre millioner kroner klarer parterne selv.

Peder Foldager og Kim Jensen håber på, at der kan blive etableret kunstgræsbane ved Helle Hallen inden vinter. Foto: Jacob Schultz

Foreløbig har udvalget for kultur og fritid sagt ja til ansøgningen. Blandt andet underbygget med en opgørelse fra 2019, der viser, at Varde Kommune er langt efter landsgennemsnittet med kun én kunstgræsbane til godt 50.000 indbyggere. Landsgennemsnittet hedder en kunstgræsbane per 20.000 indbyggere.

Baggrund

Der bruges mellem 100 og 120 tons gummigranulat til hver kunstgræsbane. Granulatet bliver lagt ovenpå banen for at holde den på plads og beskytte plaststråene. Årligt forsvinder flere tons granulat, så der skal efterfyldes på banerne.

Banen ved Helle Hallen skal fyldes med sand og granulat af olivenkerner.

Banen løber i alt op i fem millioner kroner – med hegn og lysanlæg. Heraf skal to millioner komme fra Varde Kommune som anlægsstøtte.

- Jeg tænker ikke, politikerne kan stå på mål for at sige nej, for så lever de jo ikke op til det, de lover, om at være Danmarks bedste foreningskommune, siger Kim Jensen fra Helle FC.

Kim Jensen har haft fat i næsten alle politikere. Han mener ikke, de kan stå på mål for at ville kalde Varde for Danmarks bedste foreningskommune og så sige nej til en kunstgræsbane ved Helle Hallen. Foto: Jacob Schultz

Han er stolt af, at de seks lokale klubber står sammen om at satse alle pengene på én bane og ser frem til, at næste opgave bliver at fordele spilletid på kunstgræsbanen mellem de lokale hold.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Lystfiskere fatter ikke Fødevarestyrelsens forbud: Årtiers succesfyldt yngelpleje sat på pause på grund af fiskevirus i dambrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Varde

Stig hænger plakater op, selv om han og Conny måtte have krisehjælp: Derfor bakker hustruen op om genvalg

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce