Annonce
Erhverv

Miljøvenlig rengøring breder sig fra vest

Christian Søvad fra Musikhuset Esbjerg og Pia Møller Petersen fra Forenede Service glæder sig over den bæredygtige løsning med 100 procent nedbrydelige og miljøvenlige rengøringsmidler. Foto: Carsten B. Grubach
Forenede Service lancerer klimabevidst omlægning på landsplan.
ESBJERG. Der står seks flasker af plastik med forskellige farver væske i den meget hvide foyer i Musikhuset Esbjerg. Det er på flere måder den rene vare, der her fremvises af Pia Møller Petersen. Hun er serviceleder i Forenede Service, med 4000 ansatte efter ISS landets næststørste rengøringsvirksomhed, og hun har et glædeligt miljøbudskab med under besøget hos kunden, Christian Søvad, teknisk chef i det fondsejede musikhus. – Det er intet spild i disse rengøringsmidler, de er hudvenlige og plantebaserede. Alt kan nedbrydes, selv plastikflaskerne, så der er tale om cirkulær økonomi, som er meget oppe i disse klimatider. Vi køber rengøringsmidlerne hos et firma i Mainz i Tyskland, og vi reducerer de 115 forskellige rengøringsmidler, man ellers kan bruge, ned til kun 14. - Man skal til toiletrens, som man skal bruge nogle af de stærkeste kemikalier til, bruge 0,2 millimeter vand, og der står på flasken, hvor meget, man skal bruge, siger Pia Møller Petersen, der egentlig er ansvarlig over for kunderne i Varde Kommune, hvor kommunen i øvrigt er en af dem. Hun agerer vikar for sin ferierende kollega og kan på hendes vegne oplyse, at Forenede Service i Esbjerg Kommune ud over Musikhuset blandt andre har Tobakken, Retten i Esbjerg og Bauhaus samt institutioner og kontorer under Region Syddanmark som kunder. Forenede Service tyvstartede ifølge driftsdirektør Tom Arnskov lanceringen af sine nye mere miljøvenlige og bæredygtige rengøringsmidler kaldet GreenCare i maj i Esbjerg- og Vardeområdet. Planen er, at resten af landet skal med i løbet af året. – De mere miljøvenlige rengøringsmidler er dyrere for os, men da vi skal bruge mindre af dem, bliver det ikke dyrere for kunden. Så den kontrakt, vi lige har fornyet med Musikhuset Esbjerg, sker på samme betingelser som før, pointerer han om overgangen fra de mere konventionelle rengøringsmidler til plantebaserede og bionedbrydelige af slagsen: – Vi tror, at kunderne blandt andet går med til det, fordi det styrker deres brand og profil, at de er klimabevidste. Det bekræftes af Christian Søvad. Han har haft rengøringen udliciteret i otte år til Forenede Service. Og han har ikke mærket nogen forskel på kvaliteten af rengøringen, siden de nye mere miljøvenlige rengøringsmidler blev taget i brug i foråret. – Det er selvfølgelig vigtigt, at kvaliteten af rengøringen er i orden, men for os som offentligt kulturhus og som fond med kommunal støtte er det også vigtigt, at vi har en miljøpolitik. Bæredygtighed i bred forstand er vigtig for os, og vi har en forventning om, at man leverer en rengøring med den nyeste teknologi og de nyeste kemikalier, der er på markedet.
Annonce

Bæredygtige rengøringsmidler

De nye GreenCare-rengøringsmidler er fremstillet af den tyske producent Tana Chemie Gmbh i Mainz ved hjælp af solenergi, vandkraft og geotermisk energi.

De er plantebaserede, 100 procent nedbrydelige, ikke testet på dyr, indeholder ikke mikroplast og er produceret med certificeret, bæredygtig palmeolie.

Emballagen er produceret af genbrugsmaterialer og er fremstillet direkte på fabrikken for at undgå transport.

Positiv påvirkning

Der er i alt tale om en udfasning af 70.000 liter konventionelle rengøringsmidler. Omlægningen vil reducere Forenede Services CO2-udledning med flere end 22 ton om året.

- Omlægningen vil reelt påvirke flere hundredtusinder danskeres hverdag positivt. For når vores cirka 2400 rengøringsassistenter over hele landet nu arbejder med bæredygtige rengøringsmidler, gavner det både deres arbejdsmiljø og vores kunders klima- og miljøaftryk.

- De tusindvis af danskere, som dagligt er i berøring med de omgivelser og flader, vi rengør, risikerer nu ikke at komme i kontakt med rester af sundhedsskadelige stoffer, som kan optræde i de konventionelle produkter, siger Forenede Services kvalitets- og miljøchef, Nils Bjørn Larsen, der har ansvaret for den klimabevidste omlægning.

I samarbejde med indkøbspartneren Abena, der har hovedsæde i Aabenraa, og producenten Tana Chemie, holder Forenede Service workshops i hver enkelt region for driftschefer og serviceledere før omlægningerne.

Den rene rengøringsvare hældt på nedbrydelig plastikflaske. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Klimaloven får uoverskuelige følger

Selvfølgelig skal Danmark som et rigt foregangsland på mange områder tage ansvar i kampen mod klimaforandringerne og vise resten af verden, hvordan man på en balanceret måde både kan reducere CO2-udledningerne og bevare sin velstand. Men det kan vi sagtens gøre uden, at det er Enhedslistens og Alternativets oprindelige mål om de 70 procents reduktion, vi skal nå inden 2030. Partierne bag den meget brede aftale om en klimalov, der blev indgået fredag aften, burde have lyttet til de økonomiske vismænd, som mener, at en reduktion på 65 procent formentlig vil være den billigste vej til at nå det store mål, der er et CO2-neutralt samfund i 2050. Og det vel at mærke uden, at det globale klima vil tage notits af det. Forskellen mellem 65 og 70 procents reduktion ser ikke stor ud på papiret, men det er den i virkelighedens verden, når det kommer til omkostningerne for samfundet. Oven i købet er aftalen om klimaloven meget uklar på, hvad der konkret skal ske. Der er fine intentioner om, at dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles, og at vi skal bevare et stærkt velfærdssamfund. Men hvordan? Det ved ingen reelt. Klimaloven får uoverskuelige følger for det danske samfund. Både borgere og virksomheder skal gennem en omstilling af levevis, forbrug, transport og produktion, som ikke har set sin lige i efterkrigstiden. Derfor er det positivt, at der er et så bredt flertal bag klimaloven, som kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige ikke er med i. Det sikrer politisk stabilitet og et håb om, at den sunde fornuft undervejs kan vinde over drømmerierne. Realitetssansen er heldigvis skrevet ind nederst i aftalen. Her står der, at man for at nå 70 procentsmålet i de sidste år frem til 2030 kan tage "andre virkemidler" i brug såsom salg og annullering af CO2-kvoter. Det sker i erkendelse af, at partierne bag aftalen "ikke ønsker at være tvunget til at tage beslutninger, som kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for det danske samfund". Sådan en gummiparagraf kan der i høj grad blive brug for.

Annonce