Annonce
Esbjerg

Svensk milliardinvestering på vej til Esbjerg: Skal bane vejen for vindmøllefabrik

Den nordiske infrastrukturfond Infranode gør sammen med den kommunalejede Esbjerg Havn klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af bygninger til vindmølleindustrien på havnen i Esbjerg. Investeringen ventes samlet at skabe op til 2000 nye jobs. Arkivfoto: Annett Bruhn/Ritzau Scanpix
Den nordiske infrastrukturfond Infranode gør sammen med den kommunalejede Esbjerg Havn klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af bygninger til vindmølleindustrien på havnen i Esbjerg. Det kan skabe tusindvis af nye grønne arbejdspladser i Esbjerg og resten af Danmark.

Investeringer for op til en milliard kroner kan være på vej til Danmarks femtestørste by Esbjerg. Det er den nordiske infrastrukturfond Infranode, som sammen med Esbjerg Havn gør klar til at investere mange hundrede millioner i havnefaciliter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vind-industrien, oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøller, vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres forretninger i den hastig voksende vindmølleindustri.

Investeringerne i Esbjerg Havn er Infranodes anden store investeringsprojekt i Danmark. I december investerede Infranode i Nordeuropas største solcellepark, der nu etableres i Vandel tæt ved Billund.

- Vi har fundet en stærk langsigtet partner med stor indsigt i både energiområdet, havneinfrastruktur og bæredygtighed. Og Esbjerg, Esbjerg Havn og Danmark bliver nu endnu bedre rustet til at gribe mulighederne for at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser i forbindelse med den massive udbygning af havvind i Nordsøen frem mod 2030, siger Flemming Enevoldsen, bestyrelsesformand for Esbjerg Havn.

Investeringen ventes samlet at skabe op til 2000 nye jobs. I forvejen er beskæftigelseseffekten af Esbjerg Havn i og uden for Esbjerg på 17.000 arbejdspladser.

Annonce

Parterne

Esbjerg Havn er førende inden for håndtering og udskibning af vindmøller – i Europa og i verden. Fire femtedele af den havvindkapacitet, der er installeret i Europa i dag, er udskibet fra Esbjerg Havn. Og 2019 var rekordår på Esbjerg Havn med en udskibning af komponenter til havvindmøller, som rundede 1.500 MW.

Infranode er en langsigtet infrastrukturinvestor i Norden inden for energi, transport, telekommunikation og social infrastruktur. Infranode-fonde disponerer i alt over ca. 750 millioner EUR fra velkendte institutionelle investorer som KPA Pension, Folksam, European Investment Bank og AP4, som er den svenske stats fjerde pensionskasse.

Verdens største vindhavn skal udvikles

Esbjerg Havn er i forvejen en af verdens knudepunkter for havvind. Og potentialet er stort de kommende år. Der er udsigt til, at der skal installeres op mod 100 GW i Nordsøen inden 2030 – en femdobling i forhold til i dag. Og det vil kræve møller af endnu større dimensioner end i da – så store at de ikke længere kan transporteres på vejnettet. Samtidig kan nye faciliteter på Esbjerg Havn bidrage til bæredygtig udvikling, fordi transportomkostningerne mellem produktion og installation reduceres.

- Esbjerg har en unik position i et hastigt voksende vindmarked og i Nordsøen, som er en af nøglerne til Europas klimaomstilling. Derfor er vi også glade for muligheden for at være med til at bygge videre på den position og skabe forudsætninger for fremtidig grøn vækst i området. Vi vil gerne være med til at løfte industrien til helt nye højder, siger Senior Advisor Niels Vallø fra Infranode.

For Infranode, der investerer langsigtet i væsentlig infrastruktur i Norden med grønt fokus, er det helt oplagt at investere på Esbjerg Havn.

- Denne investering er et led i vores strategi om at være en langsigtet partner for den offentlige sektor i den grønne omstilling, vi ser over hele Danmark og i Norden. Og vi ser frem til at investere sammen med flere danske partnere, siger Joel Löfroth, der er ansvarlig for Infranodes aktiviteter i Danmark.

Forudsætningerne for vækst er på plads

Esbjerg Havn lægger vægt på, at aftalen med Infranode sikrer virksomheder på havnen hurtig adgang til finansiering af bygninger – særligt i en Covid19-præget verden – så manglende kapital ikke bliver et benspænd for deres grønne vækst i Europa.

- Vi har et virkelig stærkt udgangspunkt i Esbjerg og i hele Danmark i forhold til grøn energi. De fysiske rammer på Esbjerg Havn er til stede, og med denne aftale sikrer vi også de nødvendige økonomiske rammer for at kunne forløse det store potentiale og etablere den nødvendige produktionskapacitet Det er samtidig en aftale, der er betinget at yderligere samarbejdspartnere tilknyttes, så der er også muligheder for lokale og regionale investorer, som allerede viser interesse, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Esbjerg Havns direktør, Dennis Jul Pedersen, har gjort en kæmpe indsats, som nu har resulteret i, at den nordiske infrastrukturfond Infranode, som sammen med Esbjerg Havn gør klar til at investere mange hundrede millioner i havnefaciliter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vind-industrien. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Kræmmere rykkede i Perlegade

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce