Annonce
forside

Million-legat til ung forsker fra Agerbæk

Professor ved Syddansk Universitet, Jan Oskar Jeppesen, er blevet hædret med Villum Kann Rasmussen Fondens årslegat.

kann fonden: Professor ved Institut for Fysik og Kemi på Syddansk Universitet, Jan Oskar Jeppesen er sammen med professor dr.scient, Eva B. Vedel Jensen ved Institut for Matematiske Fag ved Aarhus Universitet hver blevet tildelt 2,5 millioner kroner af Villum Kann Rasmussen Fonden. Tildelingen af årslegaterne foregik i går på Experimentarium i Hellerup.

Jan Oskar Jeppesen, der er født og opvokset i Agerbæk og er student fra Esbjerg Gymnasium, er trods sine bare 36 år allerede internationalt anerkendt for sin forskning.

Han får legatet for sin nyskabende og originale forskning, som blandt andet retter sig mod at fremstille store og komplekse organiske molekyler, der igen danner basis for udvikling af såkaldte »intelligente materialer«. Et eksempel herpå er hans nyeste forskning, der via disse intelligente materialer gør det muligt at spore stoffet TNT, som bruges i de fleste landminer.

International kaliber
Villum Kann Rasmussen Fondens bestyrelsesformand Lars E. Kann Rasmussen, skriver i sin indstilling af Jan O. Jeppesen, at »Jan O. Jeppesen må anses for en af de mest talentfulde unge forskere inden for sit område.

Det er bemærkelsesværdigt, at Jan O. Jeppesen på trods af sin unge alder og i løbet af en kort årrække har udviklet sig til en produktiv forsker af international kaliber. Hans forskning har et stort potentiale for nyttige anvendelser inden for molekylær elektronik og udviklingen af sensorer til detektion af sprængstoffer«.

Villum Kann Rasmussen fonden

Fonden udgør sammen med Velux Fonden en gruppe af almennyttige fonde, der bl.a. ejer Velux A/S og Velfac A/S såvel som andre virksomheder i VKR Gruppen.

27 forskere har modtaget årslegatet siden dets indstiftelse.
Civilingeniør dr.techn. h.c. Villum Kann Rasmussen (1903-93) står bag oprettelsen af årslegatet.

Jan Oskar Jeppesen
Er cand.scient i Kemi fra Odense Universitet i 1999. Han blev ph.d. fra Syddansk Universitet i 2001 på en afhandling om supramolekylær kemi. En del af studietiden tilbragte han på University of California i Los Angeles. I januar 2005 blev han ansat som lektor ved universitet og i juli 2008 fulgte udnævnelsen til professor i kemi på Syddansk Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce