Annonce
Esbjerg

Million-renovering af søområde: Den skumle park er forvandlet til Østerbyens paradis

Lergravsparken er indbydende og tryg efter en millionrenovering. Mikkel og  Vigga har brugt legepladsen et par gange - og kommer helt sikkert igen. Foto: Lars Stokbro
Før var søen et samlingssted for udsatte, narkomaner og halvfulde voksne. Nu er Lergravsparken et trygt samlingspunkt med legeplads til børnene, de unge fisker i søen, og kondiløbere farer forbi, mens enkelte nyder en øl eller sodavand på bænkene.
Annonce

SiEsbjerg: De grønne pletter er få, nogle har et dårligt ry, men en ny oase i Østerbyen blomstrer denne sommer.

Lergravsparken med søen fuld af fisk og ænder er forvandlet. Den skumle mørke del ved søen er ikke længere hjemsted for drukfester og heroin-sus. Flokken af halvfulde og helskæve narkomaner er blevet mindre.

En gammel forfalden legeplads er væk, en ny er trukket frem i lyset ved søen, hvor der er masser af råb på de børnevenlige legeredskaber.

Og det er ikke kun legepladsen, der har fået stødsikker gummi- og sandbund nærmest til verdens ende.

Med gadelys er Lergravsparken også blevet et trygt sted, når mørket falder på, fortæller de lokale og folk fra andre bydele, som nu bruger parken som udflugtsmål.

Annonce

De kender parkens skumle fortid

På en bænk sidder Jan og Anna og nyder en øl, som de har gjort så mange gange, men nu drøner børn på løbehjul og kondiløbere i regnbuens farver forbi.

På bænken med øl kender de parkens skumle fortid, og de er glade for forbedringerne.

- Der er kommet mere liv,  der er kommet flere familier. Før var det øl eller stoffer, det handlede om, når folk samledes. Det sidste - stofferne - synes jeg ikke om, siger Jan.

Han kigger ud over søen og fortsætter: - Folk på gerne tage en øl, men begynder de med deres piller og stoffer, så kan de godt bare ryge og rejse. Det gider vi ikke.

Og der er hverken narkomaner eller højrøstede eftermiddags-branderter  denne dag.


Folk må gerne tage en øl, men begynder de med deres piller og stoffer, så kan de godt bare ryge og rejse. Det gider vi ikke.

Jan, der jævnligt kommer i Lergravsparken


Der er ofret millioner af kroner på at gøre parken familievenlig. Ved den sydlige indgang ved Grundtvigs Allé står en fin toiletbygning med runde, bløde og næsten stødsikre former. Den ærgerlige graffiti er vasket af, og indenfor skinner rustfrit stål og fliser imødekommende.

Sporene efter vandalers hærgen i starten af parkens genåbning er slettet; overalt er der hyggelige småflokke af mennesker - også solen er på besøg tur i parken i dag.

Annonce

Dejligt langt væk fra bilerne

Monika Nordborg, mor til Lukas og Olivia, har sammen med farmor, Gitte Bejer og en kusine fodret ænder. Børnene drøner rundt på legepladsen; Lukas i spiderman-tøj hopper på trampolinen med gummigulvet.

- Det er en god legeplads, og det er rigtig fint, at der er brugt nogle penge på parken. Vi  kommer gerne igen, siger Monika.

Farmor Gitte Bejer bor ligesom Monika i selve Esbjerg, i Jernbanegade.

- Det er dejligt, at det hele er langt væk fra bilerne, så børnene kan løbe og lege.

Annonce

Før var der kanyler, skrald, flasker

Christina Lausten fra Darumvej er også imponeret.

- Det er fedt, at man udnytter området ned til søen, for der er ikke så mange større grønne områder i Østerbyen.

Hun synes også, at den store spise-pavillon med faste bænke i hygiejnisk og langtidsholdbar kunststof er fin.

- Jeg har snakket med nogle af pigerne om, at vi skal herned med alle ungerne.

Hun fortæller som flere, at der har været problemer med stoffer og øl i den sydligste del af parken ved søen og den gamle nedslidte legeplads, der lå gemt væk blandt store træer.

Det var søens skumle område, og her kunne man finde ting og sager: kanyler, skrald, flasker.

- Den nye legeplads er meget mere åben. Jeg lader mig ikke kue, men en stor flok samlet kan gøre én utryg . Lige pludselig kan der ske noget, siger Christina.

Hun er glad for toiletbygningen.

- Så er vi med mindre børn ikke så begrænsede. Man er fri for, at børnene skal sidde i krattet.

Annonce

Godt der er komme gadelys i parken

Stig Andersen med Sofus og Anna er også lokal. Han er glad for de store forbedringer.

- Den legeplads, der var her før, var nedslidt. Det er rart med den nye legeplads, toiletter og lys på stien rundt om søen.

Det dårlige sommervejr har gjort, at bålsteder, den store pavillon og de flotte snoede gangbroer med bænke under træerne ikke er blevet brugt så meget endnu.

Stig er glad for den vældige aktivitet ved søen og regner med, at han og familien vil bruge parken endnu mere til lege med børnene og gå- og løbeture.

- Det er godt med gadelyset, for i weekenden har nogle kunnet gemme sig. Mange har brugt den gamle legeplads til at drikke på -  det, håber jeg, er slut nu.

Lergravsparken og millionerne

3,9 millioner kroner er brugt på grønne områder i Østerbyens det seneste år. Hovedparten er brugt på Lergravsparken.

De lokale borgere ønskede tre ting:

  • Toiletbygning
  • Lamper ved stierne
  • Ny legeplads. 

Desuden hvis der var penge til dette: 

En overdækket siddeplads ved det nye legeområde, en trappe ved Ribegade, en ny bålplads og nye borde og bænke, en udsigtsplatform ved søen og en træpromenade.

Det er lykkedes at opfylde samtlige ønsker.

Alle forbedringer skal skabe tryghed og sikre mere aktivitet og liv i parken.

Christian Jensen og Rasmus Gudiksen spiller på den gamle fodboldbane, og de mærker også, at der er færre, der drikker øl.

- Det er godt, så der ikke ligger glasskår, siger Rasmus.

Annonce

Her er også kæmpefisk

Nede ved søen fisker Silas Smorawski, 11 år, fra Grønnegade.

- Jeg fisker, så kan jeg blære mig lidt med de fisk, jeg fanger. Jeg fisker også i fiskesøen i Roust, hvor jeg har fanget en stør på syv kilo.

Det var Silas storebror, der lærte den treårige Silas at fiske, og brødrene fisker stadig sammen i Lergravssøen, men i dag er det vennen Mikkel Sønderby Bjerregaard, der er med på turen efter karper, skaller og gedder.

Silas mener, at der er 100.000 fisk i søen, og det er måske ikke helt galt, for pludselig forsvinder en af deres fire fiskestænger langsomt ud i søen.

Silas springer ud i vandet og redder stangen: Der er kæmpebid, og pludselig knækker den dyre fiskestang for øjnene af os. Silas forsøger at få kæmpefisken på land, men med et stort bølgeskvulp i vandet slipper den fri.

- Jeg rykkede til, og så knækkede stangen, fortæller Silas.

Rey Jørgensen, 32, og kæresten følger drengenes fiskeri. Han fortæller, at søen er blevet mere sikker at fiske i for børnene - før var det farligt med en sumpet søbred med siv og åkander, der nu er renset op.

- Der bliver pænere og pænere. Før var her ulækkert og smattet.

Han ville ønske, at der ikke kørte knallerter ved søen.

- Måske ville vejbump eller vejbomme hjælpe, så de ikke kan køre så stærkt. Der ville være  dejlig ro uden knallerter, der kommer drønende, så børn græder, og hunde bliver bange, siger han og gentager:

- Her er blevet meget bedre. Folk mødes ved søen og snakker med nye mennesker.

Silas fisker flere gange om ugen i Lergravssøen - og han fanger også både små og store fisk, som han kan blære sig med. Foto: Lars Stokbro
Jan og Anna drikker gerne en enkelt øl eller sodavand på en af bænkene. De er glade for, at der er kommet mere liv og flere familier ved søen. Foto: Lars Stokbro
Småfolk kravler op i troldehuset med rutsjebane, de modigere børnehavebørn tager ture i de små karruseller, mens der er klatrebane  til de største. Ida og Lukas klarer den lille skrå klatrevæg op til hus og rutsjebane. Foto: Lars Stokbro
- Mange har brugt den gamle legeplads til at drikke på, det håber jeg er slut nu, siger Sten Andersen med Sopfus og Anna. Familien bor nær søen. Foto: Lars Stokbro
Gangbroerne i området ned mod søen er rigtig flotte med fint forløb gennem træerne og udsigt ud over søen. Her kan man også sidde og spise en madpakke eller drikke en kop kaffe. Foto: Lars Stokbro
Fodboldbanen bliver brugt endnu mere nu. Foto: Lars Stokbro
Legehuset og rutsjebanens start er en meters penge over sandet. Foto: Lars Stokbro
Lergravsparken er forvandlet fra et mørkt og skummelt samlingssted for udsatte, narkomaner og ølglade voksne til et udflugtssted for familier, børn og unge. Foto: Lars Stokbro
Lukas tager den børnevenlige rutsjebane. Overalt på legepladsen er der dybt sand eller blød fjedrende gummibund, så ingen kommer til skade. Foto: Lars Stokbro
Jan og Anna kommer jævnligt i Lergravsparken og drikker en øl eller sodavand. Narkomanerne og kanyler har de ikke meget til overs for: De kan godt ryge og rejse. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce