Annonce
Kolding

Millionbesparelser betyder dårligere service i jobcentret - der igen rammes af fyringer

Besparelser inden for beskæftigelsesområdet betyder, at der er lagt op til jobcentret lukker sin filialer i Skovparken og Munkebo. - Det er en af konsekvenserne. Vi kan ikke holde dem kørende med de midler, vi har til rådighed. Det har vi ikke penge til, siger Poul Erik Jensen (S), der først vil sætte tal på, hvor mange der skal fyres inden for beskæftigelsesområdet til efter udvalgsmødet på torsdag. Arkivfoto: Chresten Bergh
Hjælpen til borgere, der har brug for en hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet, bliver skåret med cirka 13 millioner kroner som en del af budgetforliget. Nedskæringen betyder, at jobcentret igen bliver ramt af fyringer.

Kolding: Tredje gang inden for godt et år drosler Kolding Kommune ned for indsatsen for borgere, der står uden for arbejdsmarkedet. Nedskæringerne rammer blandt andet syge og ledige, der har brug for støtte til at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

- Vi står med et jobcenter, der kan fungere. Vi har ligget lidt over landsgennemsnittet i forhold til andre kommuner i forhold til udgifter på det her område. Nu kommer vi til at ligge under landsgennemsnittet. Men vi har et jobcenter, der fungerer. Ingen bliver ladt i stikken, men servicen bliver dårligere, siger Poul Erik Jensen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget.

I november 2018 sagde jobcentret farvel til samlet knap 38 medarbejdere i forbindelse med, at man skar i de kommunale værksteder, da der kom nye regler omkring refusion fra staten. I august besluttede arbejdsmarkedsudvalget at nedlægge 23 stillinger, efter et eksternt bureau havde set på arbejdsgangen i jobcentret - og nu skal der spares cirka 13 millioner kroner som følge af budgetforliget.

Derudover lægger man op til at skære med yderligere seks millioner, hvor godt halvdelen skal bruges som en slags buffer.

Annonce

- Nu kommer vi til at ligge under landsgennemsnittet. Men vi har et jobcenter, der fungerer. Ingen bliver ladt i stikken, men servicen bliver dårligere.

Poul Erik Jensen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget

Hårde tider

Nedskæringerne betyder, at der igen skal fyres inden for beskæftigelsesområdet, hvor der for et år siden var cirka 420 ansatte i Kolding Kommune. Fra 2020 er tallet faldet til cirka 350.

- Det er mange penge, vi skal spare nu, og vi har været gennem flere sparerunder. Dels i slutningen af 2018 og så efter Implement-analysen. Og nu har vi budgettet, hvor vi skal rette ind. Det er hårde tider, siger Poul Erik Jensen (S).

Torsdag skal politikere i arbejdsmarkedsudvalget tage stilling de konkrete forslag, hvor man blandt andet lægger op til, at flere stillinger i jobcentret nedlægges, jobcentrets filialer i Skovparken og Munkebo lukkes ned og forløb, der er målrettet borgere, der er langt fra arbejdsmarkedet, bliver beskåret.

Dårligere service

Formanden vil ikke gå ind i de enkelte punkter, inden forslagene har været behandlet i udvalget, men han siger samtidig, at man ikke kommer igennem sparerunden uden fyringer, og så er han sikker på, at man lukker jobcentrets filialer i Skovparken og Munkebo.

- Vi har fundet de 12-13 millioner kroner. Det skulle vi. Og så har vi fundet besparelser på yderligere cirka 6 millioner kroner. Halvdelen af de penge skal bruges inden for dagpengeområdet, så vi kan få folk, der er på dagpenge, endnu hurtigere i arbejde. Folk, der er på dagpenge, er jobparate, og dem skal vi have hurtigt ud. Endelig så sætter vi tre millioner kroner af til en buffer, hvis budgetterne ikke hænger sammen, siger Poul Erik Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce