Annonce
Nordtyskland

Millioner af ton naziskrot bliver stadig farligere

Granater, miner, patroner og flyverbomber blev sænket i havet. Det samme gjorde mange hundredetusinder ton kemiske våben.  Ingen ved nøjagtig, hvor ammunitionen befinder sig og hvilken tilstand, den er i.
I både de danske og nordtyske farvande lurer en potentiel katastrofe i form af millioner af ton sprængstof og kemiske våben fra krigen. Ammunitionen bliver stadig mere ustabil og kan eksplodere af sig selv.

FLENSBORG: Snart 76 år efter krigens slutning ligger enorme mængde ammunition og andet farligt krigsskrot stadig på havbunden ud for Slesvig-Holsten. I alt mener man, der er tale om rundt regnet 1,6 millioner ton konventionel ammunition og 300.000 ton kemiske våben.

- Vi oplever stadig flere tegn på, at ammunitionen bliver stadig mere ustabil. Derfor er vi nødt til at handle, siger den slesvig-holstenske miljøminister Jan Philipp Albrecht til mediehuset SHZ.

Nabolandet Mecklenburg-Vorpommern og bystaten Bremen har samme udfordringer. De tre delstater beder derfor forbundsregeringen om hjælp.

Annonce

Ladt i stikken

- Vi har behov for yderligere et trecifret millionbeløb. Det kan delstaterne ikke selv klare, understreger Jan Philipp Albrecht.


Man skulle have været i gang for længe siden. Nu skal der endelig sættes mere fart på processen.

Havbiolog Stefan Nehring.


Hidtil har det imidlertid ikke været muligt at finde flertal for ønsket i forbundsdagen.

- Jeg føler mig ladt i stikken af den tyske stat, konstaterer Albrecht.

Optakten bliver omfattende forundersøgelser af de havområder, hvor der er mistanke om farlige efterladenskaber fra anden verdenskrig. Desuden skal ammunitionens tilstand bestemmes.

Forundersøgelsen er dyr. Ganske det samme bliver bjærgningen af de enorme mængde dødsensfarligt skrot.

Ustabil ammunition er ekstremt svær at have med at gøre, fordi ladningerne kan gå af ved den mindste berøring. Derfor haster det seriøst.

- Man skulle have været i gang for længe siden. Men endnu kan man formentlig fortsat håndtere størstedelen af ammunitionen. Nu skal der endelig sættes mere fart på processen, forklarer havbiolog Stefan Nehring til mediehuset.

Havbiologen har i årevis forsket i problemet.

Annonce

Trussel mod Danmark

Nazisterne har ansvaret for, at skidtet i sin tid blev produceret. Men det var først og fremmest de allierede sejrsmagter, der efter krigens afslutning dumpede indholdet af værnemagtens depoter i havet. Problemet er ikke kun til stede ved den tyske kyststrækning. Der blev desuden nedsænket ammunition ud for Bornholm og i Skagerrak. Her er der ligeledes tale om kemivåben.

Også i Lillebælt ligger der ret store mængder. Det fremgår af en redegørelse fra forskningsafdelingen for fiskeriøkologi på Thünen Instituttet i Braunschweig i Niedersachsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Annonce