Annonce
Tønder

Millioner ruller ind i det lokale skolevæsen

Distrikt Løgumkloster har udsigt til over 900.000 ekstra kroner til lærerkræfter i år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kommunes folkeskoler kan glæde sig over penge til flere lærerkræfter, men distrikterne modtager formentlig forskellige beløb. Børn- og skoleudvalget ønsker at tage hensyn til dem med små skoler.
Annonce

Tønder: Tønder Kommune skal på jagt efter lærere til de lokale folkeskoler.

Således er der på finansloven afsat ekstra midler til ansættelse af lærere i år og årene fremover - i år er der godt to millioner kroner, stigende til godt seks millioner kroner i 2023 til Tønder Kommune. Børn- og skoleudvalget ønsker at dele årets beløb ud efter en fordelingsmodel, der tilgodeser distrikter med små skoler, og det betyder, at distrikterne så ikke får det samme per elev.

Løgumkloster Distriktsskole vil med modellen modtage 945.000 kroner til lærere, mens Skærbæk Distriktsskole må nøjes med 99.000 kroner. Udvalget har valgt denne løsning, fordi kommunalbestyrelsen har valgt at frede de små skoler.

- Så er man nødt til at sige, at så skal vi holde hånden under de små enheder, og det er det, vi gør her, fortæller Kim Printz Ringbæk, (S), der er formand for børn- og skoleudvalget.

De godt to millioner kroner kommunen modtager i år, svarer ifølge skole- og dagtilbudschef Per Hansen til cirka fire fuldtidsstillinger, mens der for de godt seks millioner kroner kan ansættes cirka 12 lærere på fuldtid.

Inden modellen, der understøtter små skoler vedtages, sendes den i høring ved skolerne.

- Vi vil gerne været i rigtig god dialog med skolebestyrelserne, siger Kim Printz Ringbæk, der i samme ombæring erkender, at det nok ikke ændrer noget, hvis skoler synes, de modtager for lidt.

Det står de til at få

I forbindelse med finansloven har Tønder Kommune fået tildelt 2.067.000 kroner til ansættelse af lærere i de lokale folkeskoler i år. Børn- og skoleudvalget ønsker en fordelingsmodel, hvor distrikter med små skoler tilgodeses, og pengene fordeles i givet fald således:

Distrikt Tønder: 727.000 kroner

Distrikt Løgumkloster: 945.000 kroner

Distrikt Toftlund: 296.000 kroner

Distrikt Skærbæk: 99.000 kroner

Annonce

Flere penge

De ekstra penge til ansættelse af lærere er ikke de eneste statsmidler, der ruller Tønders Kommunes vej. Der kommer i år og de kommende år også ekstra midler til understøttende undervisning - fordelingen af de penge er ikke afgjort.

Børn- og skoleudvalget vil som udgangspunkt gerne bruge pengene på øgede SFO-udgifter i forbindelse med indførelse af en kortere skoledag i indskolingen om fredagen.

- Der var generelt en stemning for, at vi ville gerne have reduceret i dagens længde, fortæller Kim Printz Ringbæk efter børn- og skoleudvalgets januarmøde, hvor politikerne valgte at sende forslaget om en kortere skoledag i høring hos skolerne.

Annonce

Over ni millioner

Da de lokale politikere også selv har valgt at prioritere penge til folkeskoleområdet, viser Tønder Kommunes egne beregninger, at området i år tilføres over seks millioner kroner, og i 2023 vil tallet være over ni millioner kroner.

Det vækker glæde i skoleforvaltningen.

- Det er jo herligt at kunne tænke tanker om nye indsatser og have ressourcerne til det, fortæller skole- og dagtilbudschef, Per Hansen.

Indsatser kan for eksempel være en to-lærer-ordning eller uddannelse af læsevejledere.

- Det er klart lettere at være børn- og skoleudvalg, når man har nogle midler, konstaterer udvalgsformand Kim Printz Ringbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce