Annonce
Tønder

Millioner ruller ind i det lokale skolevæsen

Distrikt Løgumkloster har udsigt til over 900.000 ekstra kroner til lærerkræfter i år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kommunes folkeskoler kan glæde sig over penge til flere lærerkræfter, men distrikterne modtager formentlig forskellige beløb. Børn- og skoleudvalget ønsker at tage hensyn til dem med små skoler.

Tønder: Tønder Kommune skal på jagt efter lærere til de lokale folkeskoler.

Således er der på finansloven afsat ekstra midler til ansættelse af lærere i år og årene fremover - i år er der godt to millioner kroner, stigende til godt seks millioner kroner i 2023 til Tønder Kommune. Børn- og skoleudvalget ønsker at dele årets beløb ud efter en fordelingsmodel, der tilgodeser distrikter med små skoler, og det betyder, at distrikterne så ikke får det samme per elev.

Løgumkloster Distriktsskole vil med modellen modtage 945.000 kroner til lærere, mens Skærbæk Distriktsskole må nøjes med 99.000 kroner. Udvalget har valgt denne løsning, fordi kommunalbestyrelsen har valgt at frede de små skoler.

- Så er man nødt til at sige, at så skal vi holde hånden under de små enheder, og det er det, vi gør her, fortæller Kim Printz Ringbæk, (S), der er formand for børn- og skoleudvalget.

De godt to millioner kroner kommunen modtager i år, svarer ifølge skole- og dagtilbudschef Per Hansen til cirka fire fuldtidsstillinger, mens der for de godt seks millioner kroner kan ansættes cirka 12 lærere på fuldtid.

Inden modellen, der understøtter små skoler vedtages, sendes den i høring ved skolerne.

- Vi vil gerne været i rigtig god dialog med skolebestyrelserne, siger Kim Printz Ringbæk, der i samme ombæring erkender, at det nok ikke ændrer noget, hvis skoler synes, de modtager for lidt.

Annonce

Det står de til at få

I forbindelse med finansloven har Tønder Kommune fået tildelt 2.067.000 kroner til ansættelse af lærere i de lokale folkeskoler i år. Børn- og skoleudvalget ønsker en fordelingsmodel, hvor distrikter med små skoler tilgodeses, og pengene fordeles i givet fald således:

Distrikt Tønder: 727.000 kroner

Distrikt Løgumkloster: 945.000 kroner

Distrikt Toftlund: 296.000 kroner

Distrikt Skærbæk: 99.000 kroner

Flere penge

De ekstra penge til ansættelse af lærere er ikke de eneste statsmidler, der ruller Tønders Kommunes vej. Der kommer i år og de kommende år også ekstra midler til understøttende undervisning - fordelingen af de penge er ikke afgjort.

Børn- og skoleudvalget vil som udgangspunkt gerne bruge pengene på øgede SFO-udgifter i forbindelse med indførelse af en kortere skoledag i indskolingen om fredagen.

- Der var generelt en stemning for, at vi ville gerne have reduceret i dagens længde, fortæller Kim Printz Ringbæk efter børn- og skoleudvalgets januarmøde, hvor politikerne valgte at sende forslaget om en kortere skoledag i høring hos skolerne.

Over ni millioner

Da de lokale politikere også selv har valgt at prioritere penge til folkeskoleområdet, viser Tønder Kommunes egne beregninger, at området i år tilføres over seks millioner kroner, og i 2023 vil tallet være over ni millioner kroner.

Det vækker glæde i skoleforvaltningen.

- Det er jo herligt at kunne tænke tanker om nye indsatser og have ressourcerne til det, fortæller skole- og dagtilbudschef, Per Hansen.

Indsatser kan for eksempel være en to-lærer-ordning eller uddannelse af læsevejledere.

- Det er klart lettere at være børn- og skoleudvalg, når man har nogle midler, konstaterer udvalgsformand Kim Printz Ringbæk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce