Annonce
Sydjylland

Millioner til grøn omstilling i sydjyske virksomheder

Et gammelt missionshus rives ned - sten for sten - som herefter køres til en anden by for der at genopstå som en ny tilbygning til et værtshus. Dert er et eksempel på cirkulær økonomi. Foto: Peter Leth-Larsen
Sydjyske virksomheder får nu en håndsrækning til at komme i gang med grøn omstilling via et nyt landsdækkende tilskudsprogram.

Når en virksomhed river et hus ned og bruger materialerne til et nyt byggeri, eller hvis overskydende mad fra en fødevarevirksomhed bliver indsamlet og genanvendt, er der tale om en cirkulær forretningsmodel. Det handler om at forlænge produktets levetid, genbruge og genanvende og om reducere mængden af affald.

Sådanne forretningsmodeller kan Erhvervshus Sydjylland nu hjælpe endnu flere små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i gang med. Erhvervshuset er partner i det landsdækkende tilskudsprogram "Grøn og Cirkulær Omstilling". Målet er at hjælpe mindst 450 danske SMV'er på landsplan i gang med at tænke i cirkulær økonomi. For det er ikke altid så enkelt, som det lyder.

- Manglende ressourcer og viden er nogle af de primære udfordringer i forhold til at få flere virksomheder med på at tænke i cirkulær økonomi. Det er for stor en mundfuld at komme i gang med for små og mellemstore virksomheder. For hvor skal man starte, og hvad kan betale sig, siger Peter Lind, der er projektleder i Erhvervshus Sydjylland, i en pressemeddelelse.

Annonce

Grøn cirkulær omstilling

Målgruppen for projektet er virksomheder, der endnu ikke er kommet i gang med den grønne omstilling.

Der er flere mulighed for tilskud:

- Et individuelt forløb med hjælp fra en rådgiver til en værdi af 90.000 kr. eller

- Et kollektiv forløb med flere virksomheder med fælles interesser, eksempelvis en virksomhed og underleverandører, da udgangspunktet er værdikædesamarbejde.

På landsplan er der afsat i alt 95 millioner kroner til at hjælpe 450 danske virksomheder. Projektet er finansieret af EU's Regionalfond og decentrale erhvervsfremmemidler.

99 procent af dansk erhvervsliv

De små og mellemstore virksomheder udgør 99 procent af dansk erhvervsliv, og de spiller derfor en afgørende rolle for, at Danmark når sine klimamål.

- Som erhvervshus for Sydjylland har vi hul igennem til de små og mellemstore virksomheder i 13 kommuner. Og vi kan se en stor værdi, at vi dels hjælper med at indfri de danske klimamål, dels øger vores virksomheders konkurrenceevne på den globale scene, siger Peter Lind.

Pengene, som følger med programmet, skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til cirkulære og grønne forretningsmodeller.

- Der er behov for nogle helt konkrete aktiviteter, som giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at komme i gang med den cirkulære omstilling og for at realisere de potentialer der er forbundet med udviklingen af bæredygtige forretningsmodeller. Derfor giver dette projekt virksomhederne en mulighed, som både gavner klimaet, men også virksomhederne selv, siger Karin Klitgaard, Underdirektør i Dansk Industri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce