Annonce
Sønderborg

Millioner til sø-projekt på Nordals

NORDALS: Julemanden kom tidligt på Nordals i år. Det skete i form af et brev til erhvervsrådets formand, Peter Petersen. Brevet indeholdt et løfte om, at afsenderen ville sende yderligere 2,95 millioner kroner. På visse betingelser. Det er projektet om at genskabe Mjels Sø, som brevafsenderen, Aage V. Jensens Fonde, vil støtte med de mange penge, hvis projektet køres som et såkaldt Vandmiljøplan II-projekt (VMPII-projekt), hvor Skov- og Naturstyrelsen er med.

Glad formand

Peter Petersen blev meget glad over meddelelsen, så Sønderjyllands Amts vandløbsafdeling i Tønder er straks sat på sagen.

- Amtet er vores sparringspartner, når det gælder vandmiljøplanen. Det er der afsat midler til, fortæller Peter Petersen.

Lodsejerne i området har netop modtaget et brev fra amtet om projektet. Her står blandt andet, at amtet straks vil søge Skov- og Naturstyrelsen om penge til de forundersøgelser, der skal udføres i foråret.

Mangler to millioner

- Hele projektet løber op i cirka fem millioner kroner, og jeg regner med, at vi kan få de to, vi mangler, fra Skov- og Naturstyrelsen og amtet, der har penge til den slags projekter. Den største udgift er på cirka 3,5 millioner kroner til erstatningsjord til lodsejere, der må afgive jord. Anlægsudgifterne løber op i 600.000-700.000 kroner, og hertil kommer et endnu ukendt beløb til genhusning af ejerne af Færgevej 7, hvis ejendom kommer til at stå under vand, fortæller Peter Petersen.

Han understreger gentagne gange, at det er vigtigt, at lodsejerne i området spiller med.

- Jeg mener ikke, det vil være et problem at finde både erstatningsjord og et andet hus i området. Gennem den sønderjyske jordfond kan vi lave en jordfordeling ved at »skubbe rundt« med nogle parceller, og hvad huset angår, er der jævnligt ejendomme til salg, siger han videre.

Møde for lodsejere

Forårets undersøgelser består i tekniske forundersøgelser (opmåling, vurdering af tekniske anlæg og biologiske forekomster) og en ejendomsmæssig forundersøgelse med interview af alle berørte lodsejere.

Først når resultatet af disse forundersøgelser foreligger, vil det være muligt at vurdere, om projektet er realiserbart ud fra en teknisk vurdering.

- Når vi har resultatet, indkalder vi til et orienteringsmøde for alle lodsejere. Vi kan ikke holder det, før vi har resultatet, for at vi kan svare på de spørgsmål, der vil komme, siger Peter Petersen.

Formand med

Erik Sørensen, der er formand lodsejersammenslutningen Bund Sø og Mjels Sø, synes, at der er tale om et spændende projekt. Han sidder selv i den gruppe, der arbejder med projektet, og skal selv afgive jord, hvis projektet bliver til noget.

- Jeg vil ikke spænde ben for det. Det er fint med erstatningsjord, hvis prisen ellers er i orden. Og så skal de behandle beboerne, hvis ejendom kommer under vand, pænt. Det samme gælder Broballe Mørtel, der også kommer til at stå i vand, hvis der ikke sættes en pumpe op, der kan holde værket tørt, siger Erik Sørensen.

FAKTA: Projektet
Den nu tørlagte Mjels Sø omfatter et braklagt område 40-45 hektar, men andet bruges til dykning. Jorden bliver dog mindre og mindre attraktiv til dyrkning, da området synker en centimeter om året.

Genskabelse af søen er især af rekreativ karakter. Den nuværende landgrøft på nordsiden bliver til en sti mellem Broballe og Mjels, mens sydsiden ikke berøres. Det sker af hensyn til såvel landbruget, som dyre- og planteliv i området.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Mad, fest og ceremonier – også i bronzealderen har mennesket forstået at hygge sig

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine korpiger: - Flere har det ikke godt

Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is

Kolding

Se hvordan Koldings trafik og veje påvirkes, når Tour de France suser gennem kommunen

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Erhverv For abonnenter

Lone lukkede butik og blev udsat for indbrud i samme uge: Kosterne blev fundet i et krat på en mark

Annonce