Annonce
Tønder

Millioninvestering på vej: Nyt fjernvarmeanlæg skal stå klar næste forår

Byggeriet af det nye anlæg sættes i gang inden længe og ventes klart til marts næste år. Et projekt til 30 millioner kroner, som ender med en prisseddel på 32-33 millioner kroner, da man samtidigt har købt filtre ind, så værket lever op til fremtidens krav om udledning. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
I marts 2021 fyrer 2790 husstande i Tønder op med træflis. Det bliver realiteten, når Tønder Fjernvarmes nye indkøb står færdigt og klart på Energivej - fjernvarmeselskabet har netop skrevet kontrakt på et nyt, flisfyret værk, som først og fremmest skal give forbrugerne billigere varme.
Annonce

TØNDER: Tønder Fjernvarme er godt på vej til at tage sit første spadestik til at bygge sit nye fjernvarmeanlæg på Energivej i Tønder. I fjor fik Tønder Fjernvarme tilladelsen til at bygge et flisværk som nabo til selskabets allerede eksisterende anlæg.

Linka Energy A/S er valgt som leverandør af flisanlægget, som bliver på 3,75 megawatt, og vil først og fremmest gøre priserne lavere.

Med det nye anlæg vurderer bestyrelsesformand for Tønder Fjernvarme, Peter Nørkjær, at man vil være i stand til at holde fjernvarmepriserne på det lave niveau, de har i øjeblikket. Uden anlægget var der til gengæld udsigt til prisstigninger.

- Priserne har været lave i år på grund af mildt vejr og lave gaspriser, og det har givet et overskud, vi skal indregne i dette års priser. Vores forventning er, at vi med flisværket vil kunne holde de nuværende priser fremover, fordi det er billigere at producere med. Havde vi ikke fået flisværket nu, så skulle priserne snart tilbage til niveauet fra før 2019, og så havde vi set stigninger. Med flisværket kommer priserne for forbrugerne til at ligge nær gennemsnitsprisen på fjernvarme i Danmark - og fremadrettet vil vi kunne holde en stabil pris, i modsætning til, når gaspriserne svinger.

Annonce

I drift i 2021

Det nye flisanlæg skal levere varme til 2790 husstande eller cirka 30 procent af forbruget hos Tønder Fjernvarme. Forventningen er, at man kan blive klar til marts 2021, hvor det nye anlæg efter planen skal være i drift, forklarer Peter Nørkjær:

- Arbejdet begynder i marts i år, og vi forventer at have det hele i drift i marts 2021.

Dermed er der også en konklusion på flere års arbejde fra Tønder Fjernvarmes side, for idéen om at få et flisanlæg på Energivej er langt fra ny. Men nu er den en realitet:

- Vi kan roligt sige, at vi allerede prøvede at få et flisanlæg i nullerne. Det gik ikke af flere grunde, men nu er det lykkedes. Vi har længe ønsket at lave værket, men den lovændring, der kom mellem 2018 og 2019, skubbede processen i gang. Her blev det lov, at man kun kan lave et flisværk, hvis man allerede har en varmepumpe, så det var der, vi tog beslutningen om, at det skulle være nu.

Annonce

Fremtidsvalg

Samtidigt er flisanlægget ét af to nye fremtidige tiltag, som Tønder Fjernvarme får på plads i år. Foruden byggeriet af det nye, 32-33 millioner kroner dyre flisanlæg, så bliver den gasdrevne varmepumpe hos Hydro også opgraderet, så den både kan bruge gas og strøm.

Alt sammen med fremtiden for øje, forklarer Peter Nørkjær.

- Vi arbejder her i 2020 også på, at varmepumpeanlægget skal have elmotorer, og det får det i 2020. Det betyder, at systemet for fremtiden vil kunne bruge både el og gas. Som det er nu, er gas stadig billigere end el, men som det ser ud, så er der udsigt til faldende elpriser og afgifter fremadrettet - og der bliver det klart interessant at kunne skifte over på el.

Bæredygtighed er desuden et vigtigt tema med det nye flisværk, tilføjer han:

- Beslutningen om flisværket blev taget i 2018, så det var inden klimadebatten rigtigt begyndte at rulle. Men vi synes, at det passer godt ind, for vi skifter et fossilt brændsel i form af gas ud med et bæredygtigt som flis. Beslutningen fra vores side er, at det skal fyres op med flis, som er skovet på bæredygtig vis - vi kommer ikke til at købe flis ind fra ethvert sted, afrunder Peter Nørkjær.

Linka Energy estimerer selv, at det nye flisværk vil kunne reducere udledningen af CO2 med 4100 tons årligt i forhold til dagens produktion, som sker på naturgasdrevne kedler og de gasdrevne varmepumper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Erhverv For abonnenter

Forskere: Esbjerg er perfekt til rekordstort grønt projekt

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce