Annonce
Esbjerg

Millionmakeover af Esbjergs ghetto er et skridt tættere på virkelighed

Planen for Stengårdsvej blev præsenteret for byrådet i februar, og har netop været i otte ugers offentlig høring. Arkivfoto: Chresten Bergh
Stengårdsvej står til en gennemgribende makeover over de næste ti år. Ghettostemplet skal skrubbes af, og hele området skal have et løft. Det involverer også campusområdet på den anden side af Degnevej, men her er man ikke ubetinget begejstret for planerne.
Annonce

Esbjerg: Flankeret af Ungdomsbo og Realdania har Esbjerg Kommune indledt et omfattede angreb på Stengårdsvejs ghettostempel.

Målet er, at hele området inden 2030 er forvandlet til en moderne og socialt bæredygtig landsby. Hvordan det skal lade sig gøre, er beskrevet i en omfattende og langsigtet udviklingsplan, der rummer sociale tiltag og anlægsprojekter for langt over 85 millioner kroner.

Projekterne tæller blandt andet en såkaldt faunabro over Degnevej, en stor renovering af Bakkeskolen, en cykel- og gangbro over Storegade og et helt nyt snoet vejforløb på Stengårdsvej.

Planen blev præsenteret for byrådet i februar, og har netop været i otte ugers offentlig høring. Og det viser sig, at flere af de fysiske tiltag får UC Syd og SDU til at råbe vagt i gevær.

Baggrund

Stengårdsvej i Esbjerg er udpeget som et af landets hårdeste ghettoområdet. Det betyder, at Esbjerg Kommune ifølge loven skal lave en plan for området, som sikrer, at antallet af almene familieboliger i etagebyggerierne reduceres fra 100 til 40 procent. Hvordan det skal ske, fremgår af den lovpligtige udviklingsplan (LUP).

Den strategiske udviklingsplan (SUP) - også kaldet "By i Balance" skal sikre, at ghettoplanen bliver ført ud i livet på en måde, som samlet set kommer Esbjerg til gavn. Planen indeholder projekter og tiltag for over 85 millioner kroner. De første 15 millioner kroner bidrager Realdania med, og Landsbyggefonden har afsat 10 milliarder kroner til fysiske projekter i landets 16 ghettoer, som dermed også omfatter Stengårdsvej. Hvor mange af disse midler, man kan få fingre i, er endnu usikkert.

Annonce

Bekymrede miner

Selvom man i store træk er begejstrede for udviklingsplanen, så bliver et par af projekterne mødt med skepsis. I flere af skitserne antydes det, at man vil sløjfe en del af campus-arealets i forvejen hårdt pressede parkeringspladser. Derudover foreslår man at anlægge en springhal på en del af skolernes areal ud mod Skolebakken.

- Vi undrer os over, at der peges på at opføre en springhal i et område, hvor der er mange tusinde kvadratmeter bygninger, herunder svømmehal, idrætshal og pulsbane indenfor rækkevidde, skriver rektor på UC Syd Birthe Friis Mortensen og campusdekan hos SDU Ole Skøtt sammen i høringssvaret.

Der er dog ingen grund til bekymring, forsikrer borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Der er endnu kun tale om skitser, og der kan nå at komme mange justeringer, inden projekterne bliver til virkelighed. Der er også tale om en meget langsigtet plan, så vi skal nok få tid til at finde frem til de rigtige løsninger, siger borgmesteren.

Annonce

Fra Stengårdsvej til gade

Udviklingsplanen har været fire år undervejs, og den samlede plan skal nu godkendes i byrådet. Derefter venter et omfattende arbejde med at finde finansiering.

Landsbyggefonden har afsat 10 milliarder kroner til fysiske projekter i landets 16 ghettoer – heriblandt Stengårdsvej. Håbet er derfor, at man kan få fingrene i en del af de midler. Derudover har Realdania sat 15 millioner kroner til ”åbningstrækket” – det første store anlægsprojekt. Man vil også søge hjælp og støtte hos fonde, ligesom man håber at få det lokale erhvervsliv til at bidrage med sponsorater og anden støtte. Salg af arealer til privat byggeri kommer også til at udgøre en del af finansieringen. Resten er dog op til Esbjerg Kommune, og afventer derfor de kommende års budgetforhandlinger.

Det første projekt fra planen, der skal realiseres, bliver med stor sandsynlighed omlægningen af Stengårdsvej til en gade. Det skal ved at anlægge fortov, cykelsti og to snoede kørebaner. Der er tale om et projekt til 20 millioner kroner, og grunden til, at man vil starte lige netop her er, at vejomlægningen blandt andet er en forudsætning for at kunne begynde planlægningen af de private boliger, der med tiden gerne skal etableres i området.

- Vi er desuden i tæt dialog med Salling Group om, hvad der skal ske med Stengårdscentret og Netto-butikken, for begge arealer er regnet med i udviklingsplanen. Hvis de vil være med til at give området et løft, så vil det også kunne være med til at kickstarte nogle processer, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce