Annonce
forside

Millionoverskud deles ud: 42 har budt ind med tiltag

Tønder Festivals administrerende direktør, Kirstine Uhrbrand, glæder sig over, at det kommer lokalsamfundet til gode, at festivalen har overskud. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Tønder Festival Forening har 1,6 millioner kroner til uddeling. Festivalens administrerende direktør, Kirstine Uhrbrand, har modtaget mange lokale ansøgninger. Tirsdag skal ansøgningerne vurderes.

Tønder: 42 ansøgninger på en samlet værdi af 3,3 millioner kroner.

Det har Kirstine Uhrbrand, Tønder Festivals administrerende direktør, modtaget de seneste måneder, efter at festivalen meldte ud, at man nu kunne søge om at få del i Tønder Festival Forenings overskud.

Foreningen har i år hele 1,6 millioner kroner til uddeling, og det er første gang, at man meget aktivt er gået ud og har opfordret folk til at søge.

- Det har været rigtig spændende at se, hvad det så gav af respons, og det har givet rigtig, rigtig god respons, fortæller Kirstine Uhrbrand.

- Der er kommet rigtig mange lokale ansøgninger, og så er der alligevel også kommet nogle, som rækker ud over kommunen. Så budskabet er kommet vidt omkring, siger festivaldirektøren.

Man kan både søge penge til musikinstrumenter med mere og til afholdelse af arrangementer og festivalen har modtaget begge typer ansøgninger.

Annonce

Det kan der gives til

Tønder Festival Forening støtter i tilfælde af overskud initiativer, der tilgodeser følgende:

Uddannelse i eller udvikling af dansk og international folkemusik

Børn og unges uddannelse i musik (Det kan være støtte til musikinstrumenter og øvelokaler)

Kulturelle aktiviteter og arrangementer (fortrinsvis i Tønder Kommune)

Sidste år delte foreningen 214.000 kroner ud - de blev blandt andet givet til festivalens skolekoncert, Tønder Gymnasium og Tønder Kulturskole.

Positiv konsekvens

Kirstine Uhrbrand glæder sig over, at det kommer lokalsamfundet til gode, at Tønder Festival har et overskud.

- Der er jo rigtig mange lokale både virksomheder og privatpersoner, der knokler for at få festivalen op at køre hvert år, påpeger hun.

- Det er en super positiv konsekvens af, at der er en festival i vores kommune, at overskuddet kan være med til at støtte det lokale kulturliv, også uden for festivalperioden, siger festivaldirektøren.

Med 1,6 millioner kroner til uddeling og ansøgninger for 3,3 millioner kroner, er der selvsagt ikke penge til alle ønsker.

Det er op til Tønder Festival Forening at se nærmere på ansøgningerne.

- Foreningsbestyrelsen har et møde på tirsdag, hvor de skal tage stilling til dem, fortæller Kirstine Uhrbrand.

De udvalgte tiltag skal efterfølgende godkendes af Skat, da foreningen kun må støtte almennyttige formål, og derfor er det ikke sikkert, at festivalen hurtigt kan melde ud, hvem der får penge.

Der er forskellige krav, der skal opfyldes, for at man kan komme i betragtning til et tilskud.

- Hvis det er arrangementer, så skal der være offentlig adgang og gratis entre, så det netop bliver almennyttigt, fortæller Kirstine Uhrbrand, der påpeger, at det ikke er sikkert alle 1,6 millioner kroner uddeles - det afhænger af ansøgningerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce