Annonce
Tønder

Millionprojekt: Omfattende kloakering lige på trapperne

Det er den østlige del af den indre by i Tønder, der ligger ud til Vidåen, der er omfattet af den forestående kloaksanering. Foto: Kurt Gabs
Dele af den indre by i Tønder vil i de kommende måneder blive endevendt og gravet op for at udskifte kloakrør, der kan være op til 100 år gamle. Beboerne i berørte områder må indstille sig på gener, men det vil i hele perioden være muligt at komme af med sit spildevand.
Annonce

TØNDER: Store dele af den indre by i Tønder blev kloakeret i årene efter Genforeningen. Dermed er systemet ved at nå 100 års-alderen, og det er tid til en udskiftning.

- Vi udfører projektet i perioden fra september til april næste år. I tidsplanen er der taget højde for, at vi skal grave i vintermåneder, så det kan drille. Men får vi en normal vinter, burde tidsplanen holde, siger direktør for Tønder Forsyning A/S, Bo Ludvigsen.

Annonce

Budgettet

Budgettet for kloaksaneringen ligger på lige godt 10 millioner, og hører dermed til selskabets større opgaver. At arbejdet foregår i den indre by betyder samtidig, at mange beboere, turister og trafikanter vil blive berørt og generet.


Vi udfører projektet i perioden fra september til april næste år. I tidsplanen er der taget højde for, at vi skal grave i vintermåneder, så det kan drille. Men får vi en normal vinter, burde tidsplanen holde.

Bo Ludvigsen, direktør for Tønder Forsyning A/S


Kloakprojektet omfatter dele af Østergade, Vidågade, Delavej, Søndergade fra Vidågade til Spikergade, samt Nørregade fra Østergade til Smedegade.

- Der vil også blive gravet inde i mange af baggårdene, hvor kloakkerne fordeler sig til mange ejendomme.

Tønder Forsyning

Tønder Forsyning er et forsyningsselskab, der er 100 procent ejet af Tønder Kommune.

Selskabet er stiftet i februar 2009, affødt af Vandsektorlovens bestemmelser om, at vand- og spildevandsforsyninger skal være udskilt fra den kommunale organisation fra 1. januar 2010.

Tønder Forsyning leverer hovedsageligt ydelser indenfor drikkevand, spildevand og affald, og beskæftiger omkring 80 personer.

Tønder Forsyning administrative hovedsæde holder til på Håndværkervej 4 i Bredebro.

Kloaksaneringen er ifølge Bo Ludvigsen koordineret med Tøndermarsk Initiativets og Tønder Kommunes midtbyplan. Således er der blandt andet lagt op til udskiftninger af belægninger flere steder samt nye fortove i både Vidågade og Delasvej.

Annonce

Spærrede veje

I et brev til alle direkte berørte husstande skriver projektleder Jacob Bols fra Tønder Forsyning, at anlægsarbejderne vil medføre nogle trafikale gener, da gader vil være total-spærret under gravearbejderne. Der skal også forventes nogen tung trafik i periode samt støjgener i anlægsperioden. Men beboerne skal ikke frygte for at måtte undvære bad eller toiletbesøg.

- Det vil altid være muligt at komme af med sit spildevand under gravearbejdet. Så det skal I ikke tænke på, skriver Jacob Bols til beboerne.

Det er planen at starte arbejdet op i Østergade ved tilkørslen til Blegen, og sidste etape næste forår bliver området Vidågade/Søndergade.

Annonce

Beboermøde

Men inden gravemaskinerne rykker ud, indkalder Tønder Forsyning til et beboermøde sidst i august.

- Vi holder altid sådanne møder forud for et kloakprojekt. Entreprenører og rådgiverne fortæller om projektet, og der plejer at være stor spørgelyst, siger Bo Ludvigsen.

Annonce

Rottereder?

De næsten 100 år gamle kloakrør under Tønders gader er enten af cement eller glaseret ler. De vil blive skiftet ud med primært plastrør. Hvorvidt der i de gamle rør venter ubehagelige ting i form af rottereder med mere, må tiden vise.

- Rotter er et opmærksomhedspunkt, siger Bo Ludvigsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce