Annonce
Tønder

Hotel og gastronomi: Millionprojekt på Rømø Havn har vokseværk

Så kan det færdige projekt på Rømø Havn tage sig ud. Bygningerne er i stil tilpasset de ni nuværende Sort Sol- og Kubenhuse, der befinder sig i området. De ses i forgrunden i venstre side. Skitse: Überseinsel GmbH/Delugan Meissl Associated Architects
Det tyske selskab Überseeinsel GmbH, der sidste år sikrede sig en central bygge- og projektgrund på Rømø Havn udvider det oprindelige projekt med blandt andet et hotel. Selskabet er i fuld gang med at udvikle byggeplanerne. Tidsplanen peger på første spadestik i foråret 2022.

Rettet version: Vi har tidligere skrevet, at Überseeinsel GmbH til en netto-pris på 6,0 millioner kroner. Den korrekte købesum er 7,5 millioner kroner.

HAVNEBY: - Det er en drøm, der går i opfyldelse.

Sådan lød det fra borgmester Henrik Frandsen (Tønderlisten), da han i juni sidste år tog turen til Rømø Havn for her at mødes med forretningsføreren for det tyske selskab Überseeinsel GmbH, Johannes Aderholz.

Selskabet med hovedsæde i Bremen stod til at købe en 1,8 hektar store grund på Rømø Havn. Her skal der efter planen opføres service-, turist- og helårsboliger.

Billedet viser den 1,8 hektar store grund, som det danske ApS, som Überseeinsel GmbH har stiftet, vil udvikle og bebygge med blandt andet service- og ferieboliger samt et hotel. Foto: Überseeinsel / Robert C. Spies

Siden Überseeinsel GmbH og Johannes Aderholz fik ja til købet med en nettopris på 7,5  millioner kroner og dermed mere end det dobbelte af den fastsatte mindstepris, er der ikke sket noget på selve havnegrunden. Men det betyder ikke, at projektet er dødt. Tværtimod.

- Vi har overtaget grunden 1. januar i år. Vi har dannet et projektteam og indledt et samarbejde med en lokal arkitekt. Lige nu er vi i gang med at gennemarbejde det projektudkast, vi tidligere har fremlagt for kommunen, fortæller Johannes Aderholz.

Tønders borgmester Henrik Frandsen (t.v.) og forretningsfører for Überseeinsel GmbH Johannes Adlerhof mødtes i juni sidste år på projektgrunden på Rømø Havn. Her kunne Henrik Frandsen blandt andet orientere om, at den gældende lokalplan for området åbner for de aktiviteter, som Überseeinsel GmbH agter at realisere i området. Arkivfoto: Uwe Iwersen
Annonce

Dansk ApS

Blandt andre konkrete tiltag er stiftelsen af et dansk anpartsselskab, Rømø Hafen Immobilien ApS, samt et formaliseret samarbejde med en projektkoordinator under Business Region Esbjerg, som Tønder Kommune er en del af.

Ifølge CVR-registret er formålet med Rømø Hafen Immobilien ApS at opføre og sælge fast ejendom og drive udlejningsvirksomhed samt dermed beslægtet virksomhed.

Sagen

Tønder Kommune købte tilbage i 2015 arealet langs Hollænderstrædet for 2,5 millioner kroner. Købet skulle sikre Tønder Kommunes muligheder for at varetage udviklingsmæssige hensyn i området, idet områderne ligger i umiddelbar nærhed af blandt andet Rømø Havn.

Siden 2019 har der været flere forespørgsler fra interesserede købere for det knap 1,8 hektar store område.

I januar 2020 besluttede kommunalbestyrelsen at udbyde det 1,8 hektar store areal til salg. Den offentlige budrunde indeholdt krav om et udviklingsprojekt og en mindstepris på tre millioner kroner. Budrunden blev annonceret i både Danmark og Tyskland.

Flere interesserede meldte sig på banen, men ved tilbudsfristens udløb den 3. juni 2020 var det eneste tilbud fra det tyske selskab Überseeinsel GmbH, Bremen.

Da forretningsføreren første gang præsenterede udkastet til udviklingsplanerne for Tønder Kommune og siden JydskeVestkystens læsere, hvilede projektet på tre ben. Første trin var etablering af serviceboliger til virksomheder i offshore-branchen, ferieboliger til udlejning og/eller salg, samt helårsboliger til både lokale samt tilflyttere, herunder ikke mindst pendlere fra Sild, der kan få glæde af timedriften på færgeforbindelsen mellem Rømø og Sild. Men planerne og projektet er altså vokset siden da.


Vi har overtaget grunden 1. januar i år. Vi har dannet et projektteam og indledt et samarbejde med en lokal arkitekt. Lige nu er vi i gang med at gennemarbejde det projektudkast, vi tidligere har fremlagt for kommunen.

Johannes Aderholz, forretningsforer, Überseeinsel GmbH, Bremen


- Vi planlægger også at opføre et hotel og ser samtidig på muligheden for gastronomiske tiltag, siger Johannes Aderholz.

Oprindelig budgetterede Überseeinsel GmbH med en samlet investering på Rømø Havn på 150 millioner kroner (25 millioner Euro), men med et hotel og restauranter på tegnebrættet vil dette beløb ifølge Johannes Aderholz formentlig blive større.

- Der kommer flere kvadratmetre til end oprindelig planlagt. De øger investeringsbehovet, siger han.

Annonce

Første spadestik

Ifølge den oprindelige plan bliver projektet etapeopdelt, og serviceboligerne til medarbejdere i offshore - branchen, de såkaldte offshore-appartements - er udset til at udgøre etape et. Senere følger så ferieboliger og helårsboligerne samt hotellet med mere.

Projektet omfatter både helårsboliger, serviceboliger og ferieappartemen. Skitse: Überseeinsel GmbH / Delugan Meissl Associated Architects

- Men vi har mulighed for at lave om på rækkefølgen. Hvis der skulle melde sig en forpagter til hotellet på banen, så fremrykker vi den del af projektet, siger Johannes Aderholz.

Sammen med den danske projektkoordinator og arkitekten fortsætter de det forberedende arbejde. Der er blandt andet aftalt møde på Rømø i april.

Ifølge den opstillede tidsplan er der lagt op til, at ansøgning om byggetilladelse bliver klar til efteråret. Johannes Aderholz hæfter sig ved, at Tønder Kommune har ry for en hurtig sagsbehandling, ikke mindst når et projekt holder sig inden for de rammer af en gældende lokalplan.

- Det agter vi at gøre, lyder det fra forretningsføreren, der satser på, at første spadestik bliver aktuelt i foråret 2022.

Projektområdet er nærmeste nabo til Sort Sol-huse samt den forhøjning, hvor der både befinder sig et stort skibsanker samt to kanoner, der kan dateres tilbage til 1644. Foto: Martin Franciere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce