Annonce
Tønder

Millionprojekt støttet af A.P. Møller-fond er nu færdigrenoveret

Thora- og Arwen Mathies er glade for det nyrenoverede kollegie. Foto Ludvig Dittmann
På 76-års dagen for Danmarks befrielse har 4. Maj Kollegiet officielt afsluttet en større renovering, der i alt beløber sig på 8.1 millioner kroner. Pengene til istandsættelsen af kollegiet kommer fra A.P. Møller-fonden.

Tønder: Efter en ombygning, der har kostet 8,1 millioner kroner, stod 4. maj kollegiet i Tønder endelig færdigt på datoen for Danmarks befrielse. De første skridt på vej mod renoveringen af kollegiet blev taget for lidt over fire år siden, hvor der blev lavet tegninger og indsendt ansøgninger. De 8,1 millioner kroner til renoveringen af 4. maj kollegiet i Tønder kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

76 år efter Danmarks befrielse fra Tyskland var det tirsdag eftermiddag en glad og stolt bestyrer af kollegiet, som kunne fejre åbningen og vise det endelige resultat af renoveringen frem.

Bente Lidegaard, der er formand for kollegiet og Ove Fonnesbæk, der bestyrer kollegiet, prøver bordfodboldbordet i fælleslokalet. Foto Ludvig Dittmann

- Jeg er lykkelig. Kollegiet her er også mit lille barn på en eller anden måde, og jeg er bare så glad for, at det er kommet til at se ud, som det gør nu. Og jeg er dybt taknemmelig for, at der findes en A.P. Møller-fond, som vil sende penge efter sådan et projekt som det her. Det er med til at sikre, at alle kan bo billigt og i gode rammer, mens man tager en uddannelse, siger Ove Fonnesbæk, der bestyrer kollegiet.

Annonce

Et vigtigt fællesskab

Renoveringen af kollegiet har blandt andet betydet, at der er blevet opført en helt ny fløj med tre nye boliger, ligesom der også er kommet nye toiletter, et nyt vaskerum, renoveret værelser, lagt nye fliser og sat hegn op. Mest synligt er dog den store sten, der står uden for kollegiet, som har fået sin hvide farve tilbage.

Der var taler fra flere personer ved genindvielsen. Blandt andet lovede Sydbank at sponsere et par kasser øl til den første fest efter coronanedlukningen. Foto Ludvig Dittmann

- Som bygningerne fremstår nu efter moderniseringen er det tydeligt, at der netop er lagt vægt på fællesskab og en tidssvarende bolig for kollegianerne, sagde Bente Lidegaard, der er formand for 4. maj kollegiet i Tønder i sin tale.

For de unge, som til daglig bor på kollegiet, var det en lidt anderledes 4. maj end så mange af de tidligere. De måtte sidde under et nyt halvtag og nyde både øl og vand, mens talerne blev holdt inde i det nye fælleslokale for at overholde forsamlingsloftet. Fra på torsdag vil det dog være muligt for kollegianerne at spille bordtennis, bordfodbold og pool i fælleslokalet, når forsamlingsloftet hæves yderligere i Danmark.

Ove Fonnesbæk og Tommy Pedersen fra Sydbank viste renoveringerne frem. Foto Ludvig Dittmann
Annonce

Mange fra Sydslesvig

Flere af beboerne på 4. maj kollegiet i Tønder kommer fra Sydslesvig. To af dem var Arwen- og Thora Mathies, der til daglig går på Tønder Gymnasium.

- Det har været spændende at se, hvordan stedet har udviklet sig i løbet af den seneste tid. Det sociale betyder meget, så vi glæder os til, at der bliver åbnet rigtigt op for fællesområderne. Dem får man mere lyst til at være i efter renoveringen, hvor man kan spille bordtennis, bordfodbold eller bare sidde i en sofa og spille nogle spil sammen. Det har man ikke rigtig kunne på samme måde under nedlukningen, så vi glæder os til på torsdag, siger Arwen Mathies.

Beboerne på kollegiet måtte sidde udendørs under et halvtag, da kollegiet blev genindviet. Foto Ludvig Dittmann

Mens kollegieværelserne blev renoveret, har beboerne på skift måtte sove andre steder, men alt det er slut nu. I fremtiden kan der også blive festet i de nye fællesarealer, når coronarestriktionerne tillader det.

- Dem glæder vi os meget til, siger Thora Mathies.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Første læs opgravede mink er brændt i Kolding: Lugter mindre end skraldebilen og er ikke en 'klistret suppedas'

Annonce