Annonce
Kolding

Millionpulje skal sikre mere vild natur i Kolding Kommune svarende til 4000 fodboldbaner:  - Et kæmpeskridt for miljøet

Perlemorssommerfuglen er en af de sjældne arter, der lever i Svanemosen. Nu skal en indsats sikre, at det kan den blive ved med. Foto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har kun halvt så meget natur som landsgennemsnittet. Nu beder politikerne i byrådets nye natur- og klimaudvalg om, at der oprettes en årlig millionpulje, der skal bidrage til, at udviklingen vendes.

Kolding: - Et historisk møde. Vi har taget et kæmpeskridt fremad for vores natur og klima.

Det siger formanden for byrådets natur- og miljøudvalg, Jørn Chemnitz (SF), om udvalgets møde i denne uge, hvor politikerne både sendte et udkast til Kolding Kommunes klimaplan i offentlig høring, godkendte statens planer for naturbeskyttelse i Natura 2000-områderne Svanemosen og Lillebælt - og sagde endeligt ja til en ny kommunal biodiversitetsstrategi, som skal sikre meget mere vild natur i Kolding Kommune i de kommende år.

- Vi har taget et kæmpeskridt i den grønne retning, siger Chemnitz.

Annonce

Nu håber han, at byrådet vil sige ja til udvalgets ønske om at afsætte en årlig pulje på 3,2 millioner kroner fra og med næste år på kommunens budget.

4000 fodboldbaner

Pengene skal bruges til at realisere en stribe handleplaner og projekter, og allerede inden udgangen af 2025 er det målet at få udlagt mindst 300 hektar ny natur på både kommunale og private arealer.

Og om godt syv år er det målet, at der er udlagt mindst 2780 hektar jord - det svarer til næsten 4000 fodboldbaner - til ny natur, så andelen af beskyttet natur i Kolding Kommune som minimum kommer op på landsgennemsnittet på 10,3 procent. Kolding Kommune har i dag kun 5,7 procent beskyttet natur.

Annonce

Et kludetæppe

En del af puljen skal bruges til løn til en fastansat fagperson, som får til opgave at sikre fremdrift af grønne tiltag.

I Kolding Å findes en fisk, der hedder almindelig smerlig, men den er alt andet end almindelig, så den skal også beskyttes. Vi skal bevare det uerstattelige.

Jørn Chemnitz (SF), formand for natur-, klima- og miljøudvalget

Blandt andet skal kommunen opkøbe arealer og indgå dyrkningsaftaler med private lodsejere, og Chemnitz beskriver målet på de 2780 hektar ny natur i Kolding Kommunen inden udgangen af 2030 som "ambitiøst, men ikke urealistisk". Han nævner, at landbruget alene er forpligtet til at udtage 1000 hektar landsbrugsjord, og at der også er lovkrav om rejsning af klimaskov.

- Så det er et kludetæppe af mange indsatser, der skal få os i mål. Men vi er i arbejdstøjet, og en pulje på 3,2 millioner kroner kan i høj grad gøre en forskel, siger Jørn Chemnitz, der minder om, at natur, klima og miljø var det næststørste tema i valgkampen.

- Og lige nu har vi nærmest ingen penge at gøre med til den utroligt vigtige indsats, siger han  forud for politikernes forhandling om 2023-budgettet.

Annonce

Det uerstattelige

Helt konkret er problemet, at det går hurtigt ned ad bakke med artsrigdommen i Danmark, og senest har forskere fra Aarhus Universitet vurderet, at 41 procent af de undersøgte arter er truede. Forklaringen er, at de steder, de lever, forsvinder eller forringes, at naturområderne er blevet for små og for spredte, og at naturlige processer som afgræsning og stormfald mangler.

- Det handler for eksempel om de sjældne gøgeurter, som vi ikke havde reddet, hvis vi ikke havde gjort en indsats på Skamling, som ellers var groet til eller blevet plantet til med juletræer. I Kolding Å findes en fisk, der hedder almindelig smerlig, men den er alt andet end almindelig, så den skal også beskyttes. Vi skal bevare det uerstattelige, og det gør vi blandt andet ved at sikre deres levesteder, siger Chemnitz.

Den politiske formand for naturen i Kolding, Jørn Chemnitz (SF), er begejstret for de tiltag, der er taget i denne uge til gavn for klima og natur. Han kalder ligefrem udvalgets møde for historisk. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Hvad angår de statslige indsatser i Svanemosen, så handler det her om at få hævet vandstanden. Mosen er blevet for tør, og så nedbrydes vigtige levesteder for arterne.

- Og lige nu står jeg og kigger ud over et hav, der er i dyb krise, siger Jørn Chemnitz fra naturskolen i Skibelund ved Lillebælt, som venter på at få gavn af Miljøstyrelsens Natura 2000-indsatsplan, der skal effektueres af Kolding Kommune og Naturstyrelsen .

Her er de vigtige områder

  • Biodiversitetsstrategien identificerer en række områder, hvor biodiversiteten er særligt høj, og hvor der er levesteder for de helt særlige og sjældne arter.
  • Kolding Kommune kan medvirke til at bevare disse arter ved at opkøbe den slags arealer og arealer, der ligger rundt om den. Dyrkningsaftaler om udlægning til natur mod kompensation med lodsejere er også en grøn vej frem.
  • Strategien udpeger disse områder:
  • Viuf Skov, Skærsø og Nørremose, Almind Ådal og Donssøerne, Vester Nebel Ådal med tilløb, Kolding Ådal med tilløb, Marielund-kilen og tilstødende skovområder, Hylkedalen, Stenderup Nørre- og Midtskov, Svanemosen og Fovslet skov, Skamling-området med Odderbæk, Hejls Nor og tilstødende enge.
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

To mænd og en kvinde er sigtet for drab på 43-årig mand fundet gravet ned i kolonihaveområde: Sådan reagerede de ved grundlovsforhøret

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce