Kolding: - Et historisk møde. Vi har taget et kæmpeskridt fremad for vores natur og klima.
Det siger formanden for byrådets natur- og miljøudvalg, Jørn Chemnitz (SF), om udvalgets møde i denne uge, hvor politikerne både sendte et udkast til Kolding Kommunes klimaplan i offentlig høring, godkendte statens planer for naturbeskyttelse i Natura 2000-områderne Svanemosen og Lillebælt - og sagde endeligt ja til en ny kommunal biodiversitetsstrategi, som skal sikre meget mere vild natur i Kolding Kommune i de kommende år.
- Vi har taget et kæmpeskridt i den grønne retning, siger Chemnitz.
Nu håber han, at byrådet vil sige ja til udvalgets ønske om at afsætte en årlig pulje på 3,2 millioner kroner fra og med næste år på kommunens budget.
4000 fodboldbaner
Pengene skal bruges til at realisere en stribe handleplaner og projekter, og allerede inden udgangen af 2025 er det målet at få udlagt mindst 300 hektar ny natur på både kommunale og private arealer.
Og om godt syv år er det målet, at der er udlagt mindst 2780 hektar jord - det svarer til næsten 4000 fodboldbaner - til ny natur, så andelen af beskyttet natur i Kolding Kommune som minimum kommer op på landsgennemsnittet på 10,3 procent. Kolding Kommune har i dag kun 5,7 procent beskyttet natur.
Et kludetæppe
En del af puljen skal bruges til løn til en fastansat fagperson, som får til opgave at sikre fremdrift af grønne tiltag.
Jørn Chemnitz (SF), formand for natur-, klima- og miljøudvalgetI Kolding Å findes en fisk, der hedder almindelig smerlig, men den er alt andet end almindelig, så den skal også beskyttes. Vi skal bevare det uerstattelige.
Blandt andet skal kommunen opkøbe arealer og indgå dyrkningsaftaler med private lodsejere, og Chemnitz beskriver målet på de 2780 hektar ny natur i Kolding Kommunen inden udgangen af 2030 som "ambitiøst, men ikke urealistisk". Han nævner, at landbruget alene er forpligtet til at udtage 1000 hektar landsbrugsjord, og at der også er lovkrav om rejsning af klimaskov.
- Så det er et kludetæppe af mange indsatser, der skal få os i mål. Men vi er i arbejdstøjet, og en pulje på 3,2 millioner kroner kan i høj grad gøre en forskel, siger Jørn Chemnitz, der minder om, at natur, klima og miljø var det næststørste tema i valgkampen.
- Og lige nu har vi nærmest ingen penge at gøre med til den utroligt vigtige indsats, siger han forud for politikernes forhandling om 2023-budgettet.
Det uerstattelige
Helt konkret er problemet, at det går hurtigt ned ad bakke med artsrigdommen i Danmark, og senest har forskere fra Aarhus Universitet vurderet, at 41 procent af de undersøgte arter er truede. Forklaringen er, at de steder, de lever, forsvinder eller forringes, at naturområderne er blevet for små og for spredte, og at naturlige processer som afgræsning og stormfald mangler.
- Det handler for eksempel om de sjældne gøgeurter, som vi ikke havde reddet, hvis vi ikke havde gjort en indsats på Skamling, som ellers var groet til eller blevet plantet til med juletræer. I Kolding Å findes en fisk, der hedder almindelig smerlig, men den er alt andet end almindelig, så den skal også beskyttes. Vi skal bevare det uerstattelige, og det gør vi blandt andet ved at sikre deres levesteder, siger Chemnitz.
Hvad angår de statslige indsatser i Svanemosen, så handler det her om at få hævet vandstanden. Mosen er blevet for tør, og så nedbrydes vigtige levesteder for arterne.
- Og lige nu står jeg og kigger ud over et hav, der er i dyb krise, siger Jørn Chemnitz fra naturskolen i Skibelund ved Lillebælt, som venter på at få gavn af Miljøstyrelsens Natura 2000-indsatsplan, der skal effektueres af Kolding Kommune og Naturstyrelsen .
Her er de vigtige områder
- Biodiversitetsstrategien identificerer en række områder, hvor biodiversiteten er særligt høj, og hvor der er levesteder for de helt særlige og sjældne arter.
- Kolding Kommune kan medvirke til at bevare disse arter ved at opkøbe den slags arealer og arealer, der ligger rundt om den. Dyrkningsaftaler om udlægning til natur mod kompensation med lodsejere er også en grøn vej frem.
- Strategien udpeger disse områder:
- Viuf Skov, Skærsø og Nørremose, Almind Ådal og Donssøerne, Vester Nebel Ådal med tilløb, Kolding Ådal med tilløb, Marielund-kilen og tilstødende skovområder, Hylkedalen, Stenderup Nørre- og Midtskov, Svanemosen og Fovslet skov, Skamling-området med Odderbæk, Hejls Nor og tilstødende enge.