Annonce
Kolding

Millionregning: Sygehuset i Kolding skal udskifte nye facadeplader

Det nye sengeafsnit på sygehuset i Kolding skal have sin facade renoveret, fordi der er brugt forkerte vindspærreplader.

Den nye sengebygning på sygehuset i Kolding er monteret med MgO-vindspærreplader. Pladerne har vist sig at suge fugt med risiko for rust og råd til følge. Alle MgO-vindspærreplader skal derfor skiftes ud. Regionen undersøger ansvarsforholdene.

Selvom det kun er et år siden, at arbejdet med at montere facaden på den 6 etagers høje, nye sengebygning på sygehuset i Kolding gik i gang, skal facaden renoveres, fordi bygningens vindspærreplader er våde og begyndt at gå i opløsning. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelse.

Vindspærrepladerne, der sidder bag sengebygningens aluminiumsfacade, kaldes MgO-plader. Pladerne indeholder blandt andet magnesium, som gør, at de suger vand fra luften, når luftfugtigheden er høj som eksempelvis om vinteren.

Pladerne kan således blive fugtige, selv om facaden udenpå er tæt, og de bagvedliggende konstruktioner risikerer derfor at ruste eller rådne.

Allerede i marts 2015 sendte Byggeskadefonden en advarsel til almene og kommunale bygherrer om problemerne med MgO-pladerne, men advarslen nåede ikke til regionens bord.

Regionen er i øjeblikket i gang med at regne på, hvor mange kvadratmeter, det drejer sig om. Vurderingen er, at det drejer sig om 5.500-7.000 kvadratmeter facade, der skal have nye vindspærreplader.

Region Syddanmark vil nu undersøge, om regionens rådgivere eller leverandør kan drages til ansvar for, at MgO-pladerne skal skiftes ud. En regning, der vurderes til at ende et sted mellem 11 og 14 millioner kroner.

Det er ikke besluttet, hvornår MgO-pladerne skal skiftes ud, og sengebygningen vil som planlagt blive taget i brug til sommer, da MgO-pladerne ikke har betydning for bygningens indre, og udskiftningen kan foretages udefra.

Det er ikke besluttet, hvornår de fugt sugende MgO-pladerne skal skiftes ud, og sengebygningen vil som planlagt blive taget i brug til sommer, da MgO-pladerne ikke har betydning for bygningens indre og udskiftningen kan foretages udefra.

Fakta om MgO-plader

Der er især siden 2010 anvendt magnesiumholdige vindspærreplader (MgO-plader) i mange danske nybyggerier og renoveringer. Vindspærreplader skal være ventilerede, og det har desværre vist sig, at pladerne suger fugt fra den udeluft, de ventileres af, når den relative luftfugtighed i vinterhalvåret er høj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Sydjylland For abonnenter

Retten i Kolding er i fuldt gear igen: Alligevel risikerer flere at skulle vente et år på ny retssag

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce