Annonce
Aabenraa

Min vej tilbage til livet: Veras fortælling

For Vera Petersen, der oprindeligt er fra Tinglev, føltes det som et lyn fra en klar himmel, at hun pludselig ikke længere kunne gå og sad med en diagnose, der lød som en dødsdom. PR-foto
Vera Petersen fik i 2012 fik beskeden om, at hun havde knoglemarvskræft. Hun blev lam fra brystet og ned og tvunget i en kørestol med beskeden om, at der skulle hun blive siddende.

Tinglev: - Hvad gør man, når man fra den ene dag til den anden får en kræftdiagnose? Vera Petersen fra Tinglev fortæller den 28. oktober kl. 16.30 på Tinglev Bibliotek, hvad hun gjorde i den situation.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra biblioteket.

Hun kæmpede og kæmper stadig, efter hun i 2012 fik beskeden om, at hun havde knoglemarvskræft, blev lam fra brystet og ned og tvunget i en kørestol med beskeden om, at der skulle hun blive siddende. Men det nægtede Vera Petersen at acceptere.

For Vera Petersen, der oprindeligt er fra Tinglev, føltes det som et lyn fra en klar himmel, at hun pludselig ikke længere kunne gå og sad med en diagnose, der lød som en dødsdom. Om fredagen tilbage i 2012 havde hun følt sig helt rask. Henover weekenden og den følgende uge blev det gradvist værre og smerterne tog til. Benene føltes som vat, og til sidst kunne hun slet ikke rejse sig. En scanning viste, at hun havde en tumor på rygsøjlen, og det var den, der blandt andet var skyld i, at hun pludselig var blevet lam fra brystet og ned.

Men hun gav ikke op. Hendes stædighed fik hende i et intensivt genoptræningsforløb, som krævede en hel del overtalelse.

Annonce

Fortalte ikke om genoptræningen

Efter tre-fire måneder kunne man se en klar forbedring, som dog også bød på mange op- og nedture. Vera Petersen havde slet ikke fortalt venner og familie om genoptræningsforløbet.

- Jeg sagde det ikke til nogen for at beskytte mig selv, for nogle dage går det ok fremad og nogle dage, går det slet ikke, siger hun.

Der er fri entré til foredraget, men det kræver tilmelding på aabenraabib.dk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce