Annonce
forside

Mindeord: Anne Marie Hansen

Kirsten og H.C. Jensen, Ringkøbingvej 22 st., Varde, skriver mindeord over Anne Marie Hansen.

Anne Marie er død. Hun sov stille ind i hjemmet fredag eftermiddag. Den seneste tid havde Anne Marie det ikke godt, og de mange indlæggelser og undersøgelser viste, at en alvorlig aggressiv kræftsygdom havde bredt sig. Anne Marie ønskede at dø hjemme, og dette ønske efterkom Poul Erik heldigvis.

Anne Marie og Poul Erik var de bedste naboer, vi kunne ønske os gennem over 20 år. Hun var indbegrebet af den dygtige landhusmor, der bagte og syltede, stegte og kogte hele året rundt. Alt blev lavet fra bunden, og utallige er de sammenkomster og fester, hvor Anne Marie på selvfølgeligste vis var i køkkenet og lavede den dejligste velsmagende mad. Hun var det naturlige samlingspunkt for hele familien.

Vi tænker med glæde på alle de stunder, hvor vi var sammen. Det kunne være for at bjerge hø til huse, eller når vi slagtede ænder og høns. Det var altid en festdag med højt humør, hvor vi asede løs, for vi vidste, at når vi var færdige, ventede Anne Maries overdådige frokostbord.

Vores formiddagskaffe blev en tradition, også efter at vi flyttede til Varde, hvor vi mødtes og klarede verdenssituationen i løbet af et par timer, men også naturens mangfoldighed og skønhed blev en væsentlig del af vores fællesskab. Aldrig gik vi forgæves efter hjælp. Altid var I der, hvis vi havde behov. Det kunne være at bytte blommer for suppeviske, fræse haven eller ordne en stikkontakt.

Det er trist og helt uvirkeligt, at Anne Marie ikke er her mere, men som digteren Ludvig Bødtker skriver ved et tab:

Hvad her vi elske ejes kun på borg

På uvis frist, så er naturens orden

Og vil du være fri fra savn og sorg,

da må du intet elske her på jorden.

Vore tanker går til Poul Erik og familien, der har mistet en trofast ægtefælle og en kærlig mor, svigermor og bedstemor. Æret være Anne Maries minde, dit hele liv og virke. Vi vil savne dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];