Annonce
Navne

Mindeord: Calmar søgte langt væk fra det kendte

Annonce

Conni Beck, Frydendal 5, Aabenraa, har sendt følgende mindeord over Calmar Nielsen, der havde tæt tilknytning til Aabenraa og Sønderborg:

Calmar Nielsen blev i 1939 navngivet Christian Calmar Møller Nielsen. Da han kom til verden, var forældrene ikke gift; og moderen, Anne Marie, som kom fra Rise ved Rødekro, var blevet sendt til Fødselsstiftelsen i Århus for at føde. Moderen var husholderske hos faderen i nærheden af Silkeborg.

Forældrene blev gift; og børneflokken voksede til i alt fem børn. Efter nogle år flyttede familien til Felstedskov, hvor der på jorden ved den gamle Strandkro blev opført minkhaller. Calmar cyklede ind til Aabenraa Statsskole, hvor han tog realeksamen.

Calmar flyttede en kort periode til København, hvor han arbejdede som lastbilchauffør, og i begyndelsen af 60'erne til Århus, hvor han blev gift med Sofie. Han var i en periode taxachauffør om aftenen, mens han gik på studenterkursus om dagen. Da studenterhuen var i hus, læste han dansk og tysk på universitetet.

Han og Sofie blev forældre til Niels, Mogens og Anne-Sofie. Han fortsatte inden for universitetsverdenen som lektor et par år på universitetet i Kiel. Desuden blev han gæsteforelæser inden for nordisk litteratur på universitetet i Greifswald i en hel del år indtil slutningen af 80'erne.

I 1974 fik han arbejde som dansklærer på Deutsches Gymnasium i Aabenraa og flyttede til Slotsgade 14. Han var ansat i Aabenraa i 18 år, hvoraf ca. 12 år også som kostinspektør på kostafdelingen til gymnasiet.

Ægteskabet med Sofie holdt ikke. Han blev gift igen i 1985 med Conni. Med hvem han fik børnene Solveig og Mikkel. Heller ikke dette ægteskab holdt.

Som en meget erfaren og vellidt dansklærer valgte han at rykke teltpælene op og flytte til Arnkilgade i Sønderborg og fik arbejde som dansk- og tysklærer på Statsskolen.

I 1999 søgte Calmar nye udfordringer, denne gang meget langt væk fra det kendte: Det blev Aasiaat i Grønland, hvor han skulle tilbringe sine sidste og meget spændende 21 år. Her ville livet ham noget helt andet. Ligesom han havde været et kendt ansigt i bybilledet i Aabenraa, blev han det også i det lille bysamfund langt mod nord. Han underviste i dansk og tysk på GU indtil sin pension deroppe.

I fritiden sejlede han i motorbåd om sommeren. Om vinteren foregik turene ud i naturen med hundeslæde og snescooter. Han fik aldrig købt en bil, men kørte på en knallert, når han skulle rundt i byen. For en knallert er en af måderne at komme frem på de ofte ret smalle og stejle veje uden for byerne. Kort efter ankomsten fik han en grønlandsk kæreste, Agnete, som han holdt sammen med indtil det sidste.

I Aasiaat endte hans liv julenat, og han blev begravet onsdag d. 6. januar på Hellig tre Konger. Han er nu stedt til hvile under et smukt trækors, der ud over navnet også har et lille skib, hvilket betød meget for ham i sit liv. Fra barn var han vant til at sejle, opvokset ved vandet. I Århus købte han sin første båd. I 1980'ene erhvervede han ved en byttehandel skærgårdskrydseren Najaden, som han i 2004 solgte til Aabenraa Sejlklub for 1 kr. med det formål, at den skulle sættes i stand og være til glæde for ældre, pensionerede sejlinteresserede samt fremme unge menneskers indsigt i sikker og oplevelsesrig sejlads.

Han efterlader foruden kæresten Agnete i Aasiaat børnene Niels, der bor i Sydney i Australien, Mogens, der er hjemmehørende i Århus, Anne-Sofie, der bor i Larnaca på Cypern samt Solveig og Mikkel, der begge bor med deres familier i Odense. Der er otte børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Regionalt

Coronasmitten tager endnu et dyk i hele landsdelen: Også antallet af indlagte daler

Annonce