Annonce
Mindeord

Mindeord: Else Lauersen Bregnballe

Annonce

Af John M. Bruun og Dorthe Høyer, Klinik for fysioterapi i Ribe

Else Lauersen Bregnballe døde den 9. maj efter et langt og virksomt liv 86 år gammel.

Else blev uddannet fysioterapeut i 1955 og arbejdede de første 5 år i København, hvor hun behandlede patienter i deres eget hjem. Her blev hun klar over, at fysioterapi burde gribes helt anderledes an.

I 1960 flyttede Else til Ribe sammen med hendes mand Frank Bregnballe, som havde fået job i Vestjylland. Kort tid efter hendes ankomst til byen, blev hun opfordret til at starte en kunsthåndværker forretning i Quedens Gård. Her formåede Else at vise ripenserne den nutidige kunst, som var udvalgt med stor passion og vid. Hun formåede at få bygget en forretning op, som emmede af æstetik. Den var noget ganske særligt og en inspirationskilde for mange.

Efter 15 travle år med forretning fik Else lyst til at vende tilbage til sit virke som fysioterapeut og i 1980 startede Else egen klinik i Ribe.

Else var på mange måder forud for sin tid. Der skulle tænkes holistisk og patienterne skulle klædes på, til at kunne mærke kroppen og handle på de signaler, som kroppen gav dem, og det skulle ske gennem bl.a. holdtræning.

Kropsbevidsthed, kropsforståelse og forebyggelse var essentielle elementer i træningen, sammen med interaktionen mellem deltagerne. I dag er det en selvfølge, at klinikker tilbyder træning på hold, men 1980 fandtes det stort set ikke nogen steder i Danmark. Man kunne i Ribe komme til bl.a. efterfødselstræning, som et af de første steder i landet.

Rent fysisk skulle klinikken tage godt imod patienterne og den blev derfor indrettet med stor æstetik i afstemte varme farver og smukke kunstmalerier i loftet udført af en lokal kunstner.

Senere fandt Else inspiration i tankerne omkring akupunktur. Oprindelig blev interessen for akupunkturen vagt i forbindelse med en ekspedition, hvor en gruppe fysioterapeuter der i blandt Else, drog til Kina sidst i 70´erne. Else tog senere en uddannelse i Tyskland, i en særlig terapiform kaldet akupressur, som tager udgangspunkt i akupunkturens tankegang. Det var dengang uhørt at tænke så alternativt, men i dag er akupunkturen en velintegreret del af den almindelige fysioterapeutiske værktøjskasse.

Else favnede vidt og var et inspirerende, engageret, åbent og varmt menneske med et fantastisk gå-på mod og godt humør. Vi vil altid mindes hende med stor respekt og glæde.

Ære være Elses minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Fællessang i Over Jerstal Bypark

Annonce